CE a blocat accesul României la fonduri europene pentru trei programe

Comisia Europeană a anunţat că a blocat accesul României la fonduri europene de mai multe miliarde de euro. Măsura a fost luată în urma constatării unor deficienţe grave din cadrul sistemului de gestionare şi control al programelor "Transport", "Regional" şi "Creşterea competitivităţii economice", România având la dispozizie două luni pentru remedierea deficienţelor.
Romania TV
25 oct. 2012, 11:07
CE a blocat accesul României la fonduri europene pentru trei programe

Potrivit unui comunicat CE, joi dimineață, serviciile Comisiei Europene au informat autorităţile române, printr-o scrisoare, că au decis să „presuspende” cea mai mare parte din trei programe cofinanţate prin fondurile structurale ale UE.

„Acest fapt vine ca urmare a unor deficienţe grave din cadrul sistemului de gestionare şi control al programelor «Transport», «Regional» şi «Creșterea competitivității economice». Problemele sunt legate de domeniul achizițiilor publice, al bunei gestiuni financiare, precum și de prevenirea și detectarea fraudei și a conflictelor de interese. Această acțiune este urmarea unei analize aprofundate și înseamnă că nu se vor mai face plăți până la adoptarea unor măsuri pentru remedierea acestor probleme. Creanțele vor fi însă rambursate imediat ce acțiunile necesare sunt întreprinse de autoritățile române”, se arată în comunicatul CE, citat de MEDIAFAX.

De asemenea, „pentru a proteja bugetul UE”, au fost propuse corecții financiare pentru aceste trei programe și pentru programul „Mediu”, informează sursa citată.

„Acestea ar acoperi între 10 și 25% din plăți. Dar acești bani nu ar trebui pierduți. Dacă România acceptă corecțiile, sumele în cauză ar putea fi utilizate pentru alte proiecte – corect implementate – din cadrul aceluiași program”, se menţionează în comunicat.

CE precizează că măsurile adoptate fac parte dintr-o procedură reglementată de protejare a intereselor financiare ale UE şi a modalităților de utilizare a banilor contribuabililor, Comisia aplicând aceleași norme și standarde pentru toate statele membre.

„În urma celor trei scrisori de astăzi (câte una pentru fiecare program vizat), România are la dispoziție două luni pentru a reacționa și apoi pentru a demonstra că a luat toate măsurile necesare pentru a remedia deficiențele identificate și că sistemele de gestionare și control funcționează în mod adecvat. Acest rezultat va trebui confirmat printr-un raport din partea Autorității Naționale de Audit. Doar în acest caz Comisia va fi în măsură să reia plățile”, se subliniază în comunicat.

Comisia solicită autorităților române să ia de urgență măsuri în acest sens, deoarece fondurile UE reprezintă principala sursă de investiții în România și, prin urmare, un factor esențial de creștere. În context se precizează că, timp de aproape trei ani, Comisia a fost angajată într-un dialog continuu cu autoritățile române cu privire la creșterea capacității de absorbție a fondurilor UE. Au fost identificate probleme și au fost solicitate soluții cu scopul de a evita pierderea banilor din partea UE. În decembrie 2010, în urma unei inițiative a președintelui José Manuel Barroso, României i s-a solicitat să elaboreze și să pună în aplicare un plan de acțiune conținând măsuri corective concrete pentru abordarea deficiențelor identificate. În plus, s-a recurs la expertiză externă din partea instituțiilor financiare internaționale pentru a oferi asistență României în pregătirea și implementarea proiectelor.

„Au fost efectuate misiuni de audit de către Comisie și autoritatea română de audit în 2010 și 2011. În urma acestor misiuni, Comisia a identificat deficiențe grave cu privire la sistemul de gestionare și control pentru fondurile structurale din România și a întrerupt plățile efectuate prin intermediul Fondului european de dezvoltare regională (FEDER) și al Fondului de coeziune la mijlocul anului 2011. În decembrie 2011, Comisia a reluat plățile, în urma angajamentului ferm al României de a îmbunătăți sistemul de gestionare și control pentru achizițiile publice. Autorităților române li s-a solicitat ca, până la mijlocul anului 2012, să demonstreze că sistemul funcționează în mod eficient. Cu toate acestea, rezultatele misiunilor de audit efectuate în iunie/iulie 2012 atât de auditori naționali, cât și de auditori ai Comisiei arată că persistă deficiențe grave. În aceste condiții, Comisia nu poate efectua plăți”, menţionează CE.

Scrisorile de presuspendare trimise joi reiterează, potrivit sursei citate, acțiunile care trebuie întreprinse la nivel național și indică măsurile practice necesare pentru realizarea unui sistem de gestionare și control eficient. „Aceste măsuri nu constituie o surpriză, deoarece a existat un dialog constant între autoritățile române și Comisie cu privire la măsurile necesare”, mai arată comunicatul.

„Ar trebui să se tragă învățăminte din experiența perioadei actuale. Este vital ca viitorul sistem de gestionare și control din România să abordeze deficiențele actuale și să producă rezultate cu privire la proiecte care respectă reglementările juridice și sunt viabile din punct de vedere economic, răspunzând provocărilor cu care se confruntă România. Propunerile Comisiei pentru perioada 2014–2020 se bazează pe premisa că instrumentele de investiții ale UE răspund necesităților în materie de investiții de pe teren și că sunt disponibile resurse suficiente pentru a pune în aplicare reformele și transformările structurale necesare pentru a îndeplini obiectivele pe termen lung ale Strategiei Europa 2020”, evidenţiază comunicatul.

DailyBusiness
Gigi Becali, uluit de banii primiți de la Parlament: „Sunt prea mulți!” Suma fabuloasă încasată după doar cinci ședințe
Spynews
Locul de muncă din România cu doar patru luni de program. Angajații primesc salariul tot anul
Bzi.ro
A fost marea iubire a lui Cătălin Botezatu! Au fost amanți timp de 7 ani!
Fanatik.ro
Ce conține, de fapt, un hotdog. Mulți au fost dezgustați și au spus că nu vor mai mânca după ce au aflat
Capital.ro
Călin Georgescu a răbufnit. Toți medicii, în stare de șoc: Îi spun că sufăr și el...
Playtech.ro
Prima reacție a Dacianei Sârbu după divorțul de Victor Ponta: Singurii care știu suntem noi. Nu vreau să...
DailyBusiness
Scandal la Senat! Angajații îl huiduie pe Bolojan după anunțul reducerii posturilor
Adevarul
Noile autostrăzi din România îi uimesc pe străini. „La infrastructură, UE este ca un cadou din cer pentru țările mai puțin dezvoltate”
wowbiz.ro
Concedieri masive. Angajații care rămân fără loc de muncă la început de an. Posturile, reduse cu 24%
Spynews
Omleta inedită cu care Andreea Bălan își răsfață familia. Fetele ei o adoră și se gătește diferit față de cea clasică
Spynews
Elev român, admis la Stanford: Fundația Dan Voiculescu pentru Dezvoltarea României susține parcursul lui Filip Bușcu, membru al campaniei „100 de tineri pentru dezvoltarea României”
Evz.ro
Iarnă fără precedent în România. Prognoza ANM pentru luna februarie 
Ego.ro
Imaginile cu Daciana Sârbu de nerecunoscut! Cum arăta înainte să îl cunoască pe Victor Ponta
Prosport.ro
FOTO. Cum arată fiica legendarului fotbalist. Tânăra divorțează după 9 ani
kanald.ro
Sportul românesc este în DOLIU! Dragoș, un tânăr jucător de rugby, a MURIT la doar 29 de ani
Cancan.ro
Dana Roba are iubit nou! A făcut anunțul chiar ea: ”Dragostea nu are vârstă”
Playsport.ro
WOW! Corina Caragea a renunțat de tot la haine! Apariție unică pe net
Capital.ro
Călin Georgescu aruncă bomba. Klaus Iohannis nu mai are scăpare: De neimaginat!
StirileBZI
Călin Georgescu vrea să devină prim-ministru dacă va fi oprit să candideze la prezidențiale! „Câștig 100% în orice scenariu!”
Prosport.ro
FOTO. Ludovica e una dintre cele mai frumoase soții de fotbalişti și are peste 4.000.000 de fani pe Instagram
stirilekanald.ro
De ce a murit, de fapt, Anda, tânăra de 34 de ani mușcată de câinii flămânzi. Cauza morții, confirmată
substantial.ro
Alina Kabaeva și impactul său asupra gimnasticii după retragerea din sport
MediaFlux
RĂSTURNARE de SITUAȚIE între PUTIN și TRUMP. AMENINȚARE fără PRECEDENT
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Turismul somnifer: care este țara care îmbrățișează somnul ca pe o artă