Decizia a fost luată după ce România a transmis CE studiile și rapoartele prin care s-au detaliat măsurile care au fost luate la plaja Sulina în vederea protejării habitatelor strict protejate, precum și studiul de evaluare adecvată comandat de Consiliul Județean care a cuprins analizarea ponderii habitatelor pe o suprafață mult extinsă față de cea alocată proiectului.
„Studiul a fost realizat de Institutul Național de Cercetare Dezvoltare Delta Dunării și a fost discutat și aprobat de o Comisie special constituită din specialiști în domeniu. În urma analizării acestor studii și rapoarte, Comisia Europeană a decis clasarea acțiunii de infringement’, se arată în comunicatul de presă al ARBDD.
Decizia privind clasarea acțiunii de infringement impusă României din cauza proiectului de amenajare a plajei din Sulina a fost luată pe data de 24 septembrie.
În urmă cu aproape cinci ani, CE a declanșat procedura împotriva României pentru aplicarea incorectă a directivei europene privind conservarea habitatelor naturale, a speciilor de floră și de faună, ca urmare a proiectului de amenajare a plajei Sulina realizat de Ministerul Turismului din acea vreme. CE a solicitat României să clarifice problema proiectului de amenajare a plajei Sulina, proiect contestat de organizațiile nonguvernamentale de mediu, prin care în această zonă erau construite mai multe clădiri ușoare din lemn.
Comisia a considerat, la acea vreme, că existau deficiențe în privința studiului de impact asupra mediului. Din această cauză a solicitat României refacerea acestui studiu și stabilirea exactă a problemelor generate de proiect.