Ce a decis Inspecţia Judiciară în cazul judecătorilor care i-au pus în libertate pe violatorii din Vaslui

Inspecția Judiciară a constatat că judecătorii, care au dipus punerea în libertate a celor şapte tineri din Vaslui, condamnaţi pentru că au violat o fată de 18 ani, nu i-au exercitat funcția cu rea-credinţă sau gravă neglijenţă. Astfel, judecătorii nu vor fi sancționați disciplinar.
Iulian Tudor
17 sept. 2015, 16:44
Ce a decis Inspecţia Judiciară în cazul judecătorilor care i-au pus în libertate pe violatorii din Vaslui

Oficiali ai IJ au declarat, joi, că în cazul judecătorilor care au dispus eliberarea tinerilor acuzați de viol s-au efectuat verificări ca urmare a unei sesizări înaintate de șeful CSM la 23 iunie și că față de aceștia s-a început cercetarea disciplinară în 24 iulie, potrivit Agerpres. Reprezentanții IJ au explicat că în urma administrării de probe și analizării actelor din cauză s-a dispus de către inspectori, în 2 septembrie, soluția de respingere, nefiind promovată acțiune disciplinară către Secția de judecători a CSM, deoarece s-a apreciat că nu sunt întrunite elementele constitutive ale abaterii disciplinare prevăzute la art. 99. lit. t din Legea 303/ 2004 constând în exercitarea funcției cu rea-credință sau gravă neglijență.

În august, Inspecția Judiciară a cerut, în urma verificărilor efectuate, sancționarea disciplinară a procurorului Ingrid Botezatu, procurorul de ședință care nu a făcut contestație în cazul eliberării din arest a tinerilor din Vaslui acuzați că au violat eleva.

Acțiunea este pe rolul Secției de procurori a CSM privind abaterile disciplinare prevăzute de art. 99 literele m) și t) din Legea 303/2004 de către procurorul Ingrid Botezatu, urmând a fi discutată în data de 7 octombrie.

Dispozițiile de la art. 99 litera m) prevăd: „nerespectarea în mod nejustificat a dispozițiilor ori deciziilor cu caracter administrativ dispuse în conformitate cu legea de conducătorul instanței sau al parchetului ori a altor obligații cu caracter administrativ prevăzute de lege sau regulamente”, iar cele de la litera t): „exercitarea funcției cu rea-credință sau gravă neglijență”.

Parchetul General a constatat, în urma efectuării unui control la Parchetul pe lângă Judecătoria Vaslui, că Ingrid Botezatu, procurorul de ședință care nu a făcut contestație în cazul eliberării din arest a tinerilor acuzați că au violat o elevă, și-a exercitat funcția cu gravă neglijență.

Magistrații de la Curtea de Apel Iași au menținut, luni, măsura arestului preventiv pentru cei șapte tineri din comuna vasluiană Văleni, acuzați de viol și privare de libertate, a declarat luni purtătorul de cuvânt al Curții de Apel Iași, Mihaela Micu Cheptene. Măsura arestului preventiv fusese luată în luna august de Judecătoria Vaslui.

Judecătoria Vaslui a decis, pe 17 august, înlocuirea măsurii preventive a controlului judiciar cu măsura arestării preventive pe o durată de 30 de zile în cazul celor șapte tineri din Văleni.

Tot pe 17 august, Judecătoria Vaslui a anunțat prima sentință în acest dosar, toți cei șapte tineri fiind condamnați la închisoare cu executare pentru viol în formă agravantă și lipsire de libertate în mod ilegal. De asemenea, acestora le-au fost interzise unele drepturi civile pe o durată de doi ani.

Pedepsele celor șapte variază între 5 ani și 8 luni și 8 ani și 4 luni de închisoare. Potrivit sentinței, Burada Silviu, cel care a luat-o în mașină pe victimă, a primit cea mai mare pedeapsă — în total 8 ani și 4 luni închisoare, iar pentru Avădanei Silviu, Paul Andrei Burlacu și Petrică Ionuț Bolboceanu instanța a decis efectuarea a 7 ani de închisoare.

Ionuț Boicu, Alin Rotaru și Ioan Șurleac, cei trei tineri care au recunoscut, pe 2 aprilie 2015, acuzațiile și au cerut să fie judecați prin procedura simplificată, au fost condamnați la 5 ani și opt luni închisoare cu executare.

Spynews
Moarte suspectă în Iași. Doi soți au fost găsiți fără suflare în propria casă. Polițiștii sunt în alertă
Bzi.ro
Ei sunt noii jurați X Factor 2024! „Mă simt onorat de invitație!”
Fanatik.ro
Cele 3 zodii care își pot schimba destinul în august 2024. E șansa vieții lor
Capital.ro
Mașinile interzise pe autostradă. Legea spune clar: NU au voie să circule pe autostrăzi!
Playtech.ro
Ce spune Bianca Drăgușanu despre acuzațiile de evaziune fiscală. Vedeta RUPE TĂCEREA
DailyBusiness
Numerele la loto care te pot îmbogăți în această seară!
Adevarul
Rusia desfășoară obuziere de pe vremea lui Stalin pe frontul din Ucraina. Moscova rămâne și fără stocurile din epoca sovietică
Spynews
Idei de întrebări pentru confirmarea prezenței la nuntă. Cum să îi întrebi pe invitați dacă vor fi prezenți la eveniment
Spynews
Pare bad boy la Insula iubirii, dar are o poveste de viață impresionantă. Secretele din trecutul ispitei Marcel Andrei
Evz.ro
Grindeanu, pe urmele lui Ceaușescu. Un proiect din comunism, readus la viață
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
Cât a mers darul la nunta lui Ianis Hagi. Chiar și invitații „normali” au plătit sume importante
wowbiz.ro
Gigi Becali, implicat într-un accident rutier! Ce se întâmplă în aceste momente cu patronul FCSB?
Cancan.ro
'Cumetriile' din Antenă! Bordea i-a luat iubita lui Cazacu 😲
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Doliu în lumea filmului! Bob Newhart, actorul din „Elf” și „The Big Bang Theory” s-a stins din viață la 94 de ani
Capital.ro
Suspendarea definitivă a permisului auto. Șoferii care nu pot fi iertați de lege. Pieton pe viață
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate prea mult!
stirilekanald.ro
Ireal ce i-a făcut criminalul Marinei Gavril după mai multe lovituri de cuțit
substantial.ro
Statele membre UE trebuie să prezinte câte doi candidați pentru posturile de comisari europeni
MediaFlux
Se dau 250 de lei de STAT! Vezi dacă te ÎNCADREZI
Shtiu.ro
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'