Descoperirea șocantă făcută de un bărbat din Germania. Acesta a descoperit că a fost păcălit, după ce s-a hotărât să măsoare cât lapte are de fapt o sticlă de un litru cumpărată dintr-un supermarket. Acesta a decis să verse tot conținutul din sticla de lapte într-o cană gradată, iar ceea ce a observat la șocat și contrariat. Conform măsurătorilor propri, sticla conținea doar cu puțin peste 800 de mililitri.
Citește și: Cât costă un litru de lapte de la fermieri. Prețul la raft este cu 30% mai mare
„Cum le explici așa ceva clienților care își cumpără laptele de la tine de ani de zile?”, a scris bărbatul pe pagina sa de Facebook.
Fiind enervat de țeapa pe care a descoperit-o, clientul a reclamat situația pe 28 martie 2023, dar s-a lovit de o liniște absolut. Singurul lucru care s-a întâmplat a fost că reprezentanții magazinului i-au răspuns acestuia pe Facebook, promițând să ia măsuri împotriva persoanelor responsabile pentru această situație neplăcută.
Guvernul, reprezentanții procesatorilor și ai rețelei marilor magazine au convenit asupra unei reduceri a prețului pentru laptele de consum pentru o perioadă de șase luni, în urma unor consultări care au avut loc în data de 11 aprilei, la Palatul Victoria, cu participarea premierului Nicolae Ciucă.
Conform comunicatului transmis de Executiv, prim-ministru și ministrul Agriculturii, Petre Daea, au prezentat măsurile identificate la nivel guvernamental, astfel încât piața laptelui să fie susținută. Așadar, fermierii și producătorii din piața laptelui vor fi susținuți prin ajutoare financiare oferite în două etape.
„Primele plăţi se vor face începând cu 15 mai 2023 pentru cererile în valoare de 21,6 milioane de euro, depuse de crescătorii de vaci de lapte până la data de 23 martie 2023. Ulterior, va fi organizată o a doua sesiune de depunere a cererilor de plată, plăţile urmând să se facă, pentru aceste cereri, în al doilea semestru al anului 2023. Guvernul va pune în acord cu realităţile economice valoarea fondurilor alocate, iar ca urmare a unei mai bune aşezări a sumelor acordate sectorului zootehnic, fermierii vor beneficia de compensaţii în valoare de 22 de milioane de euro, pentru pierderile cauzate de războiul din Ucraina”, se arată în comunicat.
Mai mult, pentru susținerea românilor care lucrează în industria alimentară pentru procesarea laptelui, va fi îmbunătățită și adaptată măsura conform căreia procesatorii beneficiază de o primă de 10% din valoarea producţiei prelucrate în România. Acest lucru se va întâmpla conform unui proiect de lege care se află în analizaq și dezbaterea Parlamentului.
Totodată, în cadrul discuțiilor, prim-ministrul a accentuat că este importantă optimizarea funcționării întregului lanț de producție și distribuție, de la fermier până la raft. Acest lucru este important, deoarece în acest mod consumatorul român va fi pus în prim-plan.
„La nivelul Guvernului şi al autorităţilor statului am făcut în aceste zile propria analiză şi avem soluţii pentru sprijinul fermierilor, al procesatorilor şi pentru a ajuta piaţa laptelui, cu tradiţie în România. Este important să optimizăm funcţionarea întregului lanţ de producţie şi distribuţie, de la fermier până la raft, punând în centrul preocupărilor consumatorul român. Grija noastră este ca toţi cetăţenii români să aibă acces la produsele necesare pentru un trai decent. (…) Mă bucur că am reuşit împreună să găsim o serie de soluţii care să deblocheze piaţa laptelui. Ştim cu toţii însă că avem nevoie de măsuri pe termen lung. La nivelul Guvernului, lucrăm la un program de dezvoltare a sectorului agricol şi industriei alimentare care să pună în valoare potenţialul României şi să garanteze securitatea alimentară cetăţenilor noştri”, a afirmat Ciucă.
Citește și: Incredibil! Litrul de lapte a ajuns la 10 lei. Cât costa în urmă cu un an de zile