Alina Gorghiu precizează într-un comunicat că, în cursul întrevederii, Victoria Nuland a „reiterat angajamentul ferm al PNL faţă de statul de drept, consolidarea instituţiilor democratice, buna guvernare şi combaterea corupţiei”.
„Cu ocazia acestor discuţii, am susţinut întărirea Parteneriatului Strategic cu SUA, care să se materializeze prin extinderea colaborării nu doar în planul securităţii, ci şi în plan economic, comercial şi cultural. Suntem conştienţi că lărgirea domeniilor de colaborare depinde în mare parte de rezolvarea problemelor de integritate şi de corupţie, iar PNL este determinat să contribuie efectiv la soluţii care să consolideze democraţia şi statul de drept„, susţine Gorghiu.
Liderul PNL menţionează că „Partidul Naţional Liberal va veghea, ca şi până acum, ca legislaţia anticorupţie să fie respectată, pentru a nu se mai repeta episoade similare legii amnistiei şi graţierii”.
„Cu atât mai mult cu cât ştim că sunt depuse două iniţiative legislative pe această temă, le vom solicita colegilor din celelalte formaţiuni politice respingerea lor în Parlament în cel mai scurt timp”, menţionează Gorghiu.
De asemenea, ea a afirmat că în cadrul discuţiilor a menţionat şi un alt obiectiv al PNL, „anume reforma clasei politice, care trebuie să pornească de la regândirea sistemului de finanţare a partidelor în alegeri, pentru a combate corupţia”.
„Clasa politică trebuie să redevină responsabilă în relaţia cu celelalte instituţii ale statului. Din această perspectivă, este necesară adoptarea propunerii legislative iniţiate anul trecut de către PNL, care urgentează toate procedurile parlamentare prin care se răspunde solicitărilor Justiţiei privind arestarea preventivă sau începerea urmăririi penale a senatorilor şi deputaţilor”, se mai arată în comunicat.
Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a declarat, la rânsul său, că în discuţiile cu Victoria Nuland, a fost subliniată necesitatea ca România şi Polonia să realizeze un coridor de securitate suplimentar, de la Marea Baltică la Marea Neagră.
„Am subliniat necesitatea ca România, împreună cu Polonia, să-şi întărească relaţiile şi cooperarea în plan politic şi militar, în aşa fel încât să realizăm un coridor de securitate suplimentar, de la Marea Baltică la Marea Neagră”, a spus Tăriceanu.
El a mai spus că subiectele discutate au fost legate de de statul de drept, parteneriatul strategic cu SUA, situaţia de securitate din zona Europei Centrale şi de Est, având în vedere vecinătătatea României cu Ucraina şi Rusia.
Victoria Nuland cere României să adopte legea „Big Brother”
Tăriceanu a adăugat că discuţiile au privit şi probleme legate de stabilitatea politică, dar şi de atragerea de investiţii americane.
„Cele mai importante subiecte, din punctul meu de vedere, sunt cele de ordin politic şi strategic: parteneriatul cu SUA, apartenenţa noastră la NATO, necesitatea ca România să dea dovadă că e capabilă să fie nu numai un beneficiar de securitae, ci şi un furnizor de securitate”, a spus Tăriceanu.
El a arătat că, în acest sens, a fost subliniată importanţa pactului pe Apărare, care va susţinut de toate partidele police privind o alocare bugetară de 2% pentru acest domeniu.
„Am putut să prezentăm, toţi cei prezenţi, anumite elemente legate de ceea ce încercăm să prefigurăm pentru viitor, lucruri care să crească încrederea în instituţii, să asigurăm un fundament democratic mai puternic, să dăm o perspectivă cât mai solidă statului de drept în România”, a adăugta Tăriceanu.
El a precizat, răspunzând unei întrebări, că nu a sesizat ca oficialul american să aibă un ton critic în cadrul discuţiilor.