Ce a făcut-o pe o româncă de succes din Germania să renunțe la tot și să se întoarcă în România. Mariana Filimon a lucrat ani de zile în orașul Ulm din Germania, acolo unde a reușit să-și construiască o carieră de succes în resurse umane. Dorul de părinți și de tot ceea ce înseamnă ”acasă” a convins-o să renunțe la tot ce a clădit și să se întoarcă în România.
După ani de zile printre străini, Mariana Filimon a decis că este momentul să se întoarcă în satul copilăriei sale, în Tălmăcel, județul Sibiu, acolo unde încă locuiesc părinții săi.
„Am decis să renunţ la jobul meu din Germania şi să mă reîntorc în satul copilăriei mele, în Tălmăcel, pe care îl socotesc cel mai frumos loc din lume. Vreau să-mi ajut părinţii, dar şi să promovez obiceiurile acestei frumoase comunităţi din Mărginimea Sibiului”, a declarat Mariana Filimon, potrivit stiridiaspora.ro.
În urmă cu doi ani, românca a fost desenată ”Femeia anului” în Diaspora. Aceasta, nu doar că a reușit să-și facă o carieră de succes departe de casă, ci i-a ajutat cum a putut și pe ceilalți români din Germania. De asemenea, chiar dacă se afla departe de România, Mariana a fost implicată și în proiecte educative și culturale pentru păstrarea tradițiilor românești.
„Mergeam la Centrul de zi unde, ca voluntar, ajutam româncele să-şi caute locuri de muncă, să completeze diferite formulare pentru alocaţii sau alte documente care trebuiau depuse la autorităţi. Încet-încet, s-a format o comunitate a românilor pentru care m-am gândit să creez programe de petrecere a timpului liber”, a mai povestit Mariana Filimon.
În 2016, românca a inițiat unul dintre cele mai de succes proiecte, „Atelierul Fain”. Prin acest proiect, copiii românilor stabiliți în Germania au avut ocazia să învețe și să practice meșteșuguri tradiționale precum confecționarea mărțișoarelor, realizarea coronițelor de flori pentru serbările școlare, decorarea ouălor de Paști sau cântatul colindelor. Ulterior, proiectul s-a extins cu „Acul magic”, un program prin care copiii au învățat arta cusutului pe etamină, o tradiție românească ce risca să se piardă în Diaspora.
Citește și Cum a reușit o româncă din Germania să-și cumpere patru apartamente în opt ani
Mariana Filimon nu s-a oprit aici. De-a lungul anilor, aceasta a fost implicată și în campanii sociale de amploare, menite să aducă un sprijin celor aflați în dificultate. Una dintre cele mai importante inițiative a fost campania umanitară „Încalță un copil”, lansată în timpul pandemiei, care a avut un impact semnificativ asupra comunității.
„Atunci am strâns peste 1.000 de perechi de încălţăminte pe care le-am donat copiilor din România. Campania a continuat chiar şi anul trecut, în 2024, am adus încălţăminte pentru 600 de copii din Haşag, Turnu Roşu şi Tălmăcel”, a mai povestit Mariana.
O altă campanie la care românca noastră a pus suflet a fost campania”Adoptă o mamă”, un program prin care a oferit sprijin mamelor bolnave de cancer, oferindu-le nu doar ajutor material, ci și susținere morală într-o perioadă extrem de dificilă din viața lor.
Toate aceste inițiative și proiecte i-au adus Marianei recunoașterea la nivel internațional. În 2023, românii din Diaspora au nominalizat-o în „Top 100 de români”, unde a fost desemnată „Femeia anului” după ce a obținut cele mai multe voturi dintre cei 111 români incluși în clasament.
Acum, a decis că este timpul să se întoarcă acasa, în România. Nu va sta degeaba nici aici. Mariana are de gând să se ocupe de promovarea tradițiilor locale și să se implice în viața comunității din Mărginimea Sibiului.
„Tot ceea ce fac, fac cu suflet. Aceste distincţii mă onorează şi mă determină să merg mai departe. Oamenii devin frumoşi atunci când ajută”, a mai spus românca.