Un turist din Brazilia, venit în vacanță în munții Harghita Mădăraș din România, a văzut pentru prima dată zăpadă, moment în care a început să facă tumbe și să guste din omăt. În aceste zile, copiii au dat start sezonului de săniuș, iar adulții s-au plimbat pe traseele acoperite de nea.
Suntem la jumătatea lunii noiembrie, iar temperaturile au scăzut sub 0 grade Celsius în zonele montane din România, unde s-a depus strat consistent de zăpadă. Cei mai fericiți sunt copiii. Îmbrăcați bine de părinții lor, au pornit de la primele ore ale dimineţii cu săniuţele pe derdeluş.
Vremea friguroasă este perfectă şi pentru turiștii care au preferat drumeţiile lungi pe creste. Mai mulţi tineri şi-au luat echipamentul de iarnă şi s-au aventurat în căutarea unei prijelişti de neuitat. De o experinţă unică au avut parte şi doi străini care au sosit în ţara noastră special pentru sezonul rece. Obişnuit cu temperaturile calde, Pedru Simo din Brazilia a fost luat prin suprindere de prima întâlnire cu zăpada.
„Toată viaţa mea în Brazilia, a fost foarte, foarte cald. În fiecare zi sunt 30 de grade, deci asta pentru mine este minunat”, a declarat Pedro Simo la Observator. „Chiar ne place aici pentru că atunci când eram copil, veneam mai des să schiem şi acum am oportunitatea să văd prima zăpadă din această iarnă. Prietenul meu nu a mai văzut niciodată asta şi chiar am vrut să îi arăt”, a spus și Gyorfi Timea Edina, prietena turistului.
Străinii care vin în România se declară fascinați de București, Constanța, Iași și Sibiu. Mulți turiști preferă vacanțele în stațiunile montane, balneare, în zona Deltei Dunării sau pe litoralul românesc. Experții în turism susțin că străinii aleg să viziteze România pentru că este o țară sigură, fără conflicte și războaie. În medie stau două sau trei zile în țara noastră.
Se fac ultimele pregătiri în stațiunile montane din România. La Brașov, de pildă, au fost puse în funcțiune instalațiile pentru zăpada artificială, însă nu este clară data la care schiorii vor avea acces pe pârtie.
Primăria Braşov a anunțat, de curând, că au fost puse în funcțiune instalaţiile care produc zăpadă artificială, în condiţiile în care în zona superioară a masivului Postăvaru s-au înregistrat temperaturi de minus şase grade Celsius.
La Sinaia, pregătirile pentru sezonul de schi 2024-2025 au început încă din luna octombrie. S-au făcut reviziile anuale la sistemele de înzăpezire artificială, la tun și lancea de pe pârtie, a precizat Primăria Sinaia.
Pe de altă parte, în județul Sibiu, la Păltiniș Arena se va schia din 30 noiembrie 2024. Aflată în Mărginimea Sibiului și situată la o altitudine de 1450 m, Păltiniș este cea mai veche stațiune montană din România. Are șase părtii de schi, un telescaun și telecabină.