Nu știu cu ce argument i-a convins pe cei trei, căci la discuție au fost și Crin Antonescu și Liviu Dragnea. Dar probabil că argumentul vital a fost cel european. Cred că nimeni nu vroia o desemnare, oricât de legitimă, cu un nou scandal politic care ar fi traversat toate cancelariile occidentale. Cred că asta au înțeles-o și domnii Antonescu și Dragnea care n-au țipat, bănuiesc, în miezul nopții la Cotroceni: Victore, nu semna!
USL a vrut repede la putere și dacă se poate și lin. Iar scopul a fost atins. De acolo, lucrurile se pot recalibra
Altminteri, președintele nu avea decât de câștigat prin acest document. Unu, și-a luat o garanție, cel puțin în fața Comisiei Europene, care vede în document un acord de coabitare. Victor Ponta îi spune unul de colaborare instituțională. Dacă se întâmplă ceva, președintele îi va măscări în fel și chip pe cei de la USL în fața Europei: oameni care nu știu să-și țină cuvântul, parteneri în care nu poți să ai încredere,… etc.
Doi, președintele agită apele în USL. Pace cu dușmanul! – vor striga radicalii USL. “Învingătorii s-au dus la învins, știți placa….trădare…le-ați auzit în ultimele zile. Cum a putut semna Ponta așa ceva? E clar că e blat cu Băsescu mai demult…”
Adevărul e că Ponta semnat, consultându-se cu Antonescu și Dragnea. Târgul a fost făcut în comun. Că a semnat doar unul din ei, mi se pare mai puțin relevant. Dar sămânța de scandal a fost aruncată…
Reacțiile la document au fost însă dintre cele mai dure din partea radicalilor USL. Cu Antonescu și Dragnea sau fără ei, Victor Ponta e ținta criticilor și multora dintre ei e imposibil de explicat măcar cum se poate discuta cu Băsescu.
De aceea Ponta s-a repliat rapid pe frontul UDMR. Deși ar fi avut nevoie de ei la guvernare din rațiuni atât europene cât și interne, de revizuire a Constituției, a trebuit să facă repede pași înapoi. Încălcând un alt acord semnat și de Crin Antonescu. Nu poți lupta cu proprii parteneri pe două fronturi. De ajuns că a semnat ceva cu Băsescu. Să-i aduci și foștii aliați la guvernare, prea mult.
Retragerea e strategică. Probabil că UDMR a primit promisiuni pentru viitor. Dar s-a și convins de bunele intenții ale premierului. Uniunea ar putea ajunge la guvernare în viitor fie alături de USL, fie alături de PSD. Cu cei din urmă ar putea face o mică majoritate.
Rezultatul e că atât UDMR, cât și Crin Antonescu au de pierdut. Probabil că UDMR va privi cu atenție în viitor dacă trebuie să-l sprijine sau nu pe Crin la președinție. Nu calculați pe scorurile de acum, ci pe cele de peste doi ani. Când USL se va fi erodat sau rupt. Iar atunci candidatul Antonescu va trebui să lupte fie cu un adversar puternic din zona dreptei, fie chiar și cu unul din partea PSD.
Ghici pe cine va alege UDMR, exclus temporar de la guvernare de zona liberală…Cred că e un lucru pe care Crin Antonescu, politician vechi, l-a văzut venind chiar din noaptea aceea la Cotroceni. Dar când va veni decontul, ar trebui să-l facă propriului partid, devenit cea mai radicală și conservatoare formațiune din România.