Unul dintre cele mai cunoscute cotidiane din Spania, AS, i-a dedicat lui David Popovici, campion olimpic, un material amplu. Asta, după ce jurnaliștii spanioli au făcut o vizită la București, locul în care olimpicul s-a născut și a crescut.
Prestigiosul ziar AS a decis să realizeze un material despre David Popovici, cel care a câștigat aurul și bronzul la Jocurile Olimpice de la Paris. Spaniolii l-au introdus pe sportiv povestind rutina lui zilnică, și anume, trezitul de la 5:30, luarea micului dejun și mersul la sală, apoi la bazin.
„Cel mai rapid om din lume este un băiat de 18 ani, care se mișcă insesizabil. Mușchii se întind subțiri ca niște biciuri prin membrele sale. Are o înălțime de 1,90 metri și o anvergură de 2,04, dar alunecarea lui este superficială, ca și cum lichidul l-ar susține aproape de aer. Fără să producă bule, fără să stropească, brațele sale se învârt cu un zgomot surd de palete în ulei. Cu blândețe. Fără efort aparent. Cadența ciclului său de brațe și picioare este lentă, dar el merge repede. 56 de secunde la fiecare 100 de metri, cu pauze de două minute, și așa mai departe până când parcurge 800 de metri fără să încetinească, la 23 de secunde pentru fiecare lungime. Acestea sunt condițiile pe care fiziologii le indică prin formula VO2 max, punctul în care organismul ajunge la limita oxigenului pe care îl poate absorbi. Cazanul este în fierbere. Dar chipul lui Popovici rămâne impasibil.”, au notat aceștia.
„Este foarte, foarte greu. Pentru a face ceva să pară foarte simplu trebuie să stăpânești cu atenție ceea ce este mai complicat. Îi admir mai mult pe bucătarii care reușesc să facă mâncăruri foarte simple să aibă un gust minunat decât pe cei care fac mâncăruri extrem de complicate cu ingrediente exotice care au un gust ciudat. Este nevoie de mai multă tehnică pentru a fi excelent la cele simple. Pentru că nimic nu este cu adevărat simplu.”. a declarat Popovici pentru ziarul spaniol AS.
Apariția lui Popovici la Jocurile Olimpice de la Tokyo, la doar 16 ani, a alertat marile echipe de înot universitare din SUA asupra prezenței unui mare talent. I s-au oferit burse de top la Stanford, Berkeley, Indiana, Michigan, Florida, Los Angeles și Texas. Ar putea fi regele campionatelor universitare din SUA, un magnet pentru companiile multinaționale, imaginea de Superman pe cea mai profitabilă piață de pe planetă. Dar el le-a spus nu. A rămas între Transilvania și Dunăre.
Protagonistul ripostează construindu-și castele în minte. „Fiecare cursă este unică și este o șansă de a arăta la ce ai lucrat”, reflectă el. „Nu este o demonstrație de putere. În marea schemă a lucrurilor, lumea nu se va schimba deloc dacă voi câștiga 300 de medalii olimpice. Ceea ce ar avea un impact este cum și ce aleg să expun prin munca mea, ce îi fac pe oameni să simtă și ce mesaje pot transmite. Asta ar lăsa o amprentă: să-mi folosesc imaginea și vocea pentru o cauză mai mare. Înotul este doar profesia mea. Câștigarea sau înfrângerea face parte din portofoliul meu. Vreau să fiu mai mult decât atât. Poate sună pretențios, dar această nouă viață a venit la mine foarte brusc. Oamenii mă recunosc pe stradă. Trebuie să mă adaptez și să mă gândesc serios la ceea ce contează pentru mine: este vorba cu adevărat despre înot? Da, dar ceea ce contează cu adevărat este să fac bine prin înot. De exemplu, să-i învăț pe oameni să fie fericiți prin sport: Faceți ceva! Mișcați-vă corpurile, pentru că veți fi închiși în ele pentru tot restul vieții!
David Popovici a stabilit o anumită etică. „Există frumusețe în ceea ce face? Sponsorul meu mi-a cerut să aleg un animal care să mă reprezinte în linia de costume de baie și șepci”, spune el, referindu-se la brandul de costume de baie high-tech Arena, cu care lucrează de la sfârșitul anului 2021.
„Ceva care să îi dea atingerea mea personală. M-am gândit mult: să fiu un rechin, un vultur? M-am gândit la ceva alfa. Un prădător apex, în vârful piramidei alimentare. Ce ar trebui să fiu? O balenă ucigașă? O orcă? Poți să mergi mai sus? Un crocodil…? Apoi prietena mea mi-a sugerat o idee, și nu-mi place să recunosc, dar ea a fost cea care a sugerat: a sugerat o libelulă. O insectă. Frumoasă și delicată. Alunecă fără efort pe suprafața apei. Nici nu înoată, nici nu stă pe de-a întregul în aer. Prietena mea mi-a spus că arăt ca o libelulă. Sunt rapide, sunt buni prădători pentru mărimea lor și sunt creaturi inteligente. Nu trăiesc doar prin forță brută. Îmi place să cred că mă comport ca o libelulă: alunecând fără efort. Cea mai frumoasă parte a înotului este că mă face să mă simt ușor și să uit de lucrurile rele din viață, de trecut, de viitor și de stres, care este o realitate care ne prinde mai devreme sau mai târziu.”, a spus campionul olimpic
Citește și: David Popovici, dezvăluiri despre relația cu Taisia: „Am mare noroc că am dat de ea”