Ce a spus FLORIAN COLDEA la Comisie: SRI nu a făcut fotografiile de la Paris. Udrea a fost de două ori la SRI

Florian Coldea a fost audiat, luni, timp de cinci ore la Comisia parlamentară de control a SRI. La finalul şedinţei, Daniel Savu, membru al Comisiei, a declarat că şeful interimar al SRI le-a spus ca Serviciul pe care îl conduce interimar nu a făcut fotografiile cu Udrea şi Bica la Paris. Acesta a mai spus că Udrea a fost la SRI de două ori, pe 10 noiembrie şi pe 15 decembrie.
Ionela Marcu
09 feb. 2015, 15:20
Ce a spus FLORIAN COLDEA la Comisie: SRI nu a făcut fotografiile de la Paris. Udrea a fost de două ori la SRI

După şedinţa-maraton, concluzia Comisiei de Control al SRI a fost că „acuzaţiile la adresa SRI sunt nefondate”.

Deputatul Georgian Pop, preşedintele comisiei, a precizat că membrii comisiei au adresat întrebări punctuale lui Florian Coldea, iar răspunsurile „s-au bazat pe documente-suport”.

„Orice magistrat poate verifica dacă noi ne-am făcut treaba bine, sunt documente strict secrete, dar sunt documente oficiale ale statului român„, a spus Pop.

Pop a arătat că întâlnirile care au avut loc între Elena Udrea, George Maior şi Florian Coldea, la sediul SRI, „au fost făcute strict în baza procedurilor de acces în SRI: „De-a lungul timpului, este o practică a oricărui serviciu ca înalţi demnitari, diplomaţi să solicite întâlniri cu conducerea serviciului. Toate întâlnirile se supun unor proceduri foarte stricte”.

CITEŞTE ŞI Florian Coldea, şeful interimar al SRI, prima reacţie după acuzaţiile Elenei Udrea: Sunt DENIGRATOARE VIDEO

Senatorul Daniel Savu, membru al Comisiei, a precizat că Udrea a fost la SRI de două ori, pe 10 noiembrie şi pe 15 decembrie, discuţiile fiind solicitate de fosta şefa PMP.

„La niciuna dintre aceste întâlniri, ea nu a sesizat acele aspecte pe care le acuză acum. Domnul Coldea a fost invitat de domnul Maior la acele întâlniri”, a spus Savu, precizând că probabil ea a s-a aflat acolo în calitate de „fost candidat” la Preşedinţie.

În ceea ce priveşte fotografiile de la Paris, Savu a arătat că Florian Coldea a infirmat că a fost operaţiunea SRI.

„Dl Coldea infirmă total acest lucru, nu este operaţiunea SRI, a spus Savu.

Într-un comunicat de presă al Comisiei SRI, emis la finalul şedinţei, sunt prezentate concluziile discuţiilor şi audierii generalului Florian Coldea.

Vă prezentăm comunicatul:

„Audierea conducerii SRI s-a desfăşurat cu maximă rigoare şi a avut o durată record în raport cu audierile anterioare. Toţi membrii comisiei, de la partidele puterii şi cele ale opoziţiei, au adresat întrebări, toate întrebările pe care le-au considerat personal, profesional sau legal necesare, au fost abordate in amănunt, cu fermitate şi minuţiozitate, absolut toate aspectele specifice ale activităţii SRI precum şi cele expuse recent în spaţiul public.

Actualul director al instituţiei a prezentat situaţia generală a stării de securitate, a riscurilor şi ameninţărilor la adresa României, a activităţii instituţiei în actualul context intern şi internaţional. Totodată a răspuns personal tuturor întrebărilor şi solicitărilor care il vizau. Ulterior, comisia a permis directorului instituţiei să se retragă şi a invitat la audiere reprezentantul SRI care a dispus declanşarea verificării interne şi care a coordonat-o. Acesta a prezentat aspecte care au reieşit în urma verificării interne SRI şi a răspuns la întrebările adresate de toţi membrii comisiei. Am solicitat câteva informaţii suplimentare care vor fi transmise ulterior membrilor comisiei, în legătură cu redactarea raportului final al audierilor.

In legătură cu starea de securitate naţională şi prespectiva SRI asupra evoluţiilor relevante pe dimensiunea internă a acesteia, prezentarea a subliniat faptul că în anul 2015 vor constitui o prioritate pentru SRI contracararea următoarelor ameninţări: acţiunile de influenţare a actului decizional la nivelul diverselor instituţii ale statului, cu afectarea gravă a interesului public, disfuncţiile economico-sociale grave care afectează calitatea vieţii fiecăruia dintre noi
fenomenul terorist, criminalitatea organizată transfrontalieră, agresiunile cibernetice, care reprezintă o prezenţă din ce în ce mai actuală într-o societate tot mai informatizată.

De asemenea, evaluarea realizată de SRI a evidenţiat impactul la adresa securităţii naţionale al stărilor conflictuale din proximitatea României, îndeosebi în zona estică (acţiunile Federaţiei Ruse, criza din Ucraina şi implicaţiile acesteia în plan regional, situaţia din Republica Moldova), precum şi din zone cu problematică teroristă sau instabilitate accentuată (Siria, Irak), de natura să potenţeze diverse riscuri şi ameninţări.

Avem încredere că toate aceste provocări vor fi gestionate, ca şi până acum, cu profesionalism şi eficienţă.

Situaţia generată de demisia domnului George Maior din funcţia de director al SRI 

În urma audierilor s-a constatat faptul că decizia unilaterală a directorului Maior a generat un element de surpriză în instituţie, dar activitatea a funcţionat în toată această perioadă la parametri optimi. Atribuţiile directorului au fost preluate de fostul prim-adjunct al instituţiei, este condusă în continuare de acesta şi echipa formată din membrii Biroului Executiv al SRI (care au fost prezenţi în sală) şi cei ai Consiliului Director. Activitatea instituţiei se desfaşoară în continuare în parametrii profesionali şi legali precum şi la standarde impuse de parteneriatele internaţionale ale României. Nu este o situaţie nouă pentru serviciile speciale din România, nici măcar pentru SRI, mecanismele şi instrumentele de păstrare strictă a legalităţii şi echidistanţei în toate acţiunile precum şi cele de control asupra acestor activităţi sunt aceleaşi. Comisia va solicita audierea actualei conduceri ori de câte ori se impune.

– impactul recentelor evoluţii legislative asupra activităţii SRI,
Conducerea SRI a expus motivaţii pertinente legate de nevoia adoptării urgente a unui pachet legislativ în domeniul securităţii naţionale, inclusiv cel al securităţii cibernetice a României, astfel încât aceste legi să respecte întocmai prevederile constituţionale, drepturile fundamentale ale omului şi nevoia de instrumente legale pentru prezervarea stării de securitate a României.

Situaţia generată de acuzaţiile la adresa SRI şi a reprezentanţilor acestuia

Comisia parlamentară de control a activităţii SRI a luat act de faptul că la nivelul Serviciului a fost declanşată o verificare internă, sub autoritatea şi în directa coordonare a Directorului General pentru Securitate. Măsurile de verificare întreprinse au inclus: Verificări în bazele de date centralizate ale SRI, Intrebări adresate domnului George Maior, 
Audierea domnului general-locotenent Florian Coldea si a 15 cadre cu funcţii de conducere, de coordonare operaţională, avizare juridică şi coordonare a unor sisteme interne, Analizarea şi verificarea procedurilor interne şi a politicilor de securitate privind accesul şi evidenţierea invitaţilor la nivelul conducerii SRI, precum şi a modului de aplicare a acestora.

Comisia parlamentară a solicitat verificări interne suplimentare pentru clarificarea aspectelor care au continuat să apară în spaţiul public.

In baza audierilor şi în baza analizei rezultatelor la zi ale verificării interne a SRI, Comisia parlamentară a constatat:

– „implicarea în activitatea politică şi în campania electorală”

Referitor la acuzele de nerespectare a echidistanţei şi neutralităţii politice, Comisia parlamentară a constatat că sub mandatul domnului George Cristian Maior au fost create şi dezvoltate politici şi mecanisme de securitate orientate prioritar către respectarea, de către toţi angajaţii SRI, a acestor cerinţe legale.

De asemenea, domnul Maior şi domnul general Coldea au atenţionat constant întregul personal cu privire la respectarea acestor exigenţe legale, concomitent fiind consolidată componenţa de securitate internă.

Reprezentanţii SRI audiati au prezentat Comisiei secvenţe video din cadrul a 23 de videoconferinţe cu toate efectivele de comandă ale SRI, pe durata anului 2014, în care domnul Maior şi domnul general Coldea atenţionau explicit, recurent, întregul personal cu privire la obligaţia legală şi profesională de a respecta cu stricteţe cerinţele de neutralitate, echidistanţa şi neimplicare în viaţa politică. A fost reiterată determinarea instituţiei de a manifesta toleranţă zero pentru astfel de abateri.

Comisia parlamentară a determinat faptul că nu au fost înregistrate abateri de la cadrul legal şi neutralitatea impusă prin lege instituţiei şi reprezentanţilor acesteia.

– imixtiune în justiţie, intervenţii în dosare ale magistraţilor

SRI a cooperat şi cooperează cu organele de aplicare a legii în conformitate cu legislaţia în vigoare, în baza şi in limitele legii, precum şi conform protocoalelor interinstituţionale. Comisia a constatat că în anul 2014 cooperarea SRI – DNA şi SRI – DIICOT s-a derulat, în ambele cazuri, în condiţii foarte bune, fiindu-ne prezentate date statistice care evidenţiază o creştere semnificativă a numărului de informări transmise de SRI către cele doua instituţii, atât la nivel central, cât şi teritorial.

Astfel, în raport cu acuzaţiile exprimate în spaţiul public, Comisia a constatat că numărul informărilor transmise de SRI la DIICOT, în 2013, a crescut cu 53% faţă de media anilor 2011 – 2012, iar în 2014, SRI a transmis DIICOT 818 informări (creştere cu 34% faţă de media 2011 – 2013).

Comisia parlamentară a determinat faptul că nu s-au înregistrat elemente de nelegalitate în modul de interacţiune între SRI sau reprezentanţii Serviciului şi magistraţi relaţii ale conducerii instituţiei cu o serie de persoane invocate public.

Domnul George Maior a impus ca la nivelul SRI relaţionarea cu celelalte instituţii, beneficiari, demnitari, diplomaţi, oameni de afaceri sau societatea civilă, să fie realizate exclusiv de către domnia sa sau, în situaţii excepţionale, de cadre de conducere ale SRI, desemnate nominal de domnia sa.

La nivelul conducerii SRI au fost recepţionate solicitări exprese pentru astfel de întâlniri, exprimate de reprezentanţi ai categoriilor menţionate. Domnul director Maior a răspuns în cea mai mare parte favorabil, întâlnirile fiind organizate în sedii şi spaţii de protocol, iar în funcţie de problematica discutată, la parte din aceste întâlniri au fost invitaţi şi alţi membri ai conducerii instituţiei, potrivit competenţelor de coordonare ale acestora.

Comisia parlamentară a determinat faptul că nu există nici un indiciu privind relaţii sau interacţiuni nejustificabile legal sau imputabile profesional între reprezentanţi ai instituţiei şi oameni de afaceri sau foşti beneficiari ai informărilor furnizate de instituţie.”

Generalul Florian Coldea, şeful interimar al Serviciului Român de Informaţii, a fost audiat, luni, timp de cinci ore de Comisia parlamentară pentru control al SRI, iar la finalul întâlnirii a oferit şi prima reacţie publică despre acuzaţiile ce i-au fost aduse în ultimele zile de deputatul Elena Udrea.

„Resping categoric afirmaţiile la adresa SRI şi a mea, pe care le consider denigratoare şi fără bază reală”, a declarat Florian Coldea, la ieşirea de la Comisia parlamentară pentru control al SRI.

DailyBusiness
CTP vrea plecarea lui Klaus Iohannis de la Președinția României: „Datoria și un pustiu de bine ce le are de făcut românilor este să plece de la Cotroceni
Spynews
Dima Trofim revine pe micile ecrane şi se alătură distribuţiei serialului original Iubire cu parfum de lavandă: „De foarte mult timp îmi doream să mă reîntorc la actorie”
Bzi.ro
Andreea Esca a întors toate privirile, cu o rochie cu un decolteu îndrăzneț! A prezentat o gală caritabilă – FOTO
Fanatik.ro
Ingredientul pe care să-l pui în salata de boeuf dacă vrei să nu-ți pice greu. Îi va da și un gust mai bun
Capital.ro
Lovitură pentru Călin Georgescu. Decizia luată chiar acum de judecătorii Curții de Apel
Playtech.ro
Se oprește curentul în Ajun și de Crăciun în județul Ilfov. Lista străzilor care nu vor avea lumină în perioada 24-26 decembrie
DailyBusiness
Klaus Iohannis l-a desemnat premier pe Marcel Ciolacu. Cum arată noul Guvern al României
Adevarul
Cuvintele greu de reprodus pe care Makaveli i le adresa Dianei Șoșoacă, înainte să-i devină consilier: „Javră penală”, „Cine te crezi, șomâldoaco?”
wowbiz.ro
Raluca Pastramă, însărcinată după divorțul de Ibrahim Ibru?! „Emoții multe, de toate felurile”
Spynews
Ghiță, Amme și George au părăsit ieri competiția Chefi la cuțite. Diseară, echipele gătesc cu ustensile în miniatură. Chef Richard: ”Cum să pregătim 14 farfurii cu jucăriile astea?!”
Spynews
Cum s-au afișat Laura și Mihai, după ce au câștigat sezonul 10 al emisiunii Mireasa. Cum decurge căsnicia lor, după show-ul matrimonial | FOTO
Evz.ro
Cea mai proastă veste a sfârșitului de an. Se umblă la bani
Ego.ro
Artista de muzică populară care a înnebunit internetul la 46 de ani! Abia o mai recunoști
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă femeie din lume, dezbrăcată în zăpadă
kanald.ro
Le-ai văzut? Ele sunt cele două surori de 13 și 15 ani din Mehedinți care au dispărut de acasă în prag de sărbători! Familia le caută cu disperare
Cancan.ro
Când a descoperit Mircea Diaconu că suferă de cancer. A ținut totul... Fiica lui rupe tăcerea
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Demisie! Cutremur în România în cursa prezidențială: Mi-a fost bine acești 10 ani
StirileBZI
Curtea Constituțională a decis impozitarea pensiilor cu 10%!
Prosport.ro
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
stirilekanald.ro
Alex a pierit în cumplitul accident din Gorj, la doar 26 de ani. Tânărul conducea chiar dacă avea permisul suspendat
substantial.ro
Prioritatea guvernului este sprijinirea economiei, declară Kelemen Hunor
MediaFlux
Răsturnare TOTALĂ de SITUAȚIE. S-a AFLAT TOTUL despre CANDIDATURA lui Crin Antonescu
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Orașul în care ninge toată săptămâna. Crăciun cu ciclon!