De asemenea, cetăţenii români care se află în străinătate în ziua votului îşi pot exercita dreptul de vot la secţiile de votare organizate în străinătate în baza cărţii de identitate, cărţii electronice de identitate, cărţii de identitate provizorii, buletinului de identitate.
Cetăţenii români cu domiciliul în străinătate votează în baza cărţii de identitate provizorii, paşaportului diplomatic, paşaportului diplomatic electronic, paşaportului de serviciu, paşaportului de serviciu electronic, paşaportului simplu, paşaportului simplu electronic sau a paşaportului simplu temporar, după caz.
Potrivit deciziei BEC, alegătorul comunitar care în ziua de referinţă se află în altă comună, oraş sau municipiu decât unde este înscris în copia de pe lista electorală specială îşi poate exercita dreptul de vot la orice secţie de votare în baza documentului de identitate valabil.
Preşedintele biroului electoral al secţiei de votare contactează telefonic biroul electoral judeţean sau biroul electoral al sectorului municipiului Bucureşti, după caz, în vederea confirmării faptului că alegătorul comunitar se regăseşte în tabelul întocmit de Autoritatea Electorală Permanentă care cuprinde alegătorii comunitari înscrişi în listele electorale speciale.
Alegătorii care îşi exercită dreptul de vot prin intermediul urnei speciale sunt înscrişi în lista electorală suplimentară, fiind radiaţi dacă este cazul din copia de pe lista electorală permanentă sau specială existentă la secţia de votare.
‘Alegătorii care îşi exercită dreptul de vot prin intermediul urnei speciale şi care sunt înscrişi în extrasul de pe lista electorală suplimentară vor fi consemnaţi numeric în procesul verbal de constatare a rezultatului votării la punctul b3 – ‘Numărul total al alegătorilor înscrişi în lista electorală suplimentară care s-au prezentat la urne”, mai prevede decizia BEC.