Ce acte trebuie să depună părinţii români pentru a încasa alocaţia pentru copil

Alocația de stat pentru copii reprezintă un sprijin financiar oferit de stat pentru familiile care au în îngrijire copii cu vârsta de până la 18 ani, conform Legii nr. 277/2010. Aceasta se acordă inclusiv tinerilor care continuă studiile în învățământul liceal sau profesional, până la finalizarea acestora. Scopul alocației este de a completa veniturile familiilor, contribuind la creșterea și educația copiilor.
Mircea Filipescu
23 aug. 2024, 18:57
Ce acte trebuie să depună părinţii români pentru a încasa alocaţia pentru copil

Alocația de stat poate fi primită de familiile care au în întreținere copii de vârstă școlară, cu condiția ca aceștia să frecventeze cursurile unei forme de învățământ organizate potrivit legii. Sunt exceptați copiii care nu pot frecventa școala din motive medicale, dar au obligația de a prezenta dovezi în acest sens. De asemenea, familiile monoparentale sau cele care au copii cu handicap grav sau accentuat, care nu pot urma o formă de învățământ, beneficiază de alocație în condiții speciale.

Valoarea alocației de stat pentru copii în 2024

În 2024, alocația de stat este de 719 lei pe lună pentru copiii cu vârsta de până la 2 ani (sau 3 ani în cazul copiilor cu handicap) și 292 lei pe lună pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 2 și 18 ani. Tinerii care urmează cursurile liceale sau profesionale după împlinirea vârstei de 18 ani beneficiază de aceeași sumă de 292 lei pe lună, iar pentru copiii cu handicap, alocația rămâne la 719 lei lunar.

Acte necesare pentru obținerea alocației

Pentru a solicita alocația, părintele sau reprezentantul legal al copilului trebuie să depună un dosar care să includă cererea tip pentru acordarea alocației, actele de identitate ale părinților și certificatul de naștere al copilului. În cazul în care părinții nu sunt căsătoriți sau copilul este născut în străinătate, sunt necesare documente suplimentare, cum ar fi declarații notariale sau adeverințe eliberate de autoritățile competente.

Procedura de depunere a dosarului

Dosarul pentru alocația de stat poate fi depus la primăria de care aparține domiciliul sau reședința copilului, fie fizic, fie online. În cazul depunerii online, documentele trebuie să fie completate, semnate și trimise în format PDF la adresa de e-mail furnizată de instituțiile competente. Depunerea online asigură primirea unui număr de înregistrare pentru a urmări procesarea cererii.

Plata alocației și încetarea drepturilor

Alocația de stat este plătită pe data de 9 a fiecărei luni, iar în cazuri speciale, plata poate fi decalată. Dreptul la alocație poate înceta în anumite condiții, cum ar fi decesul copilului, neîndeplinirea condițiilor legale sau stabilirea domiciliului în altă țară. Orice modificare a situației trebuie comunicată în termen de 15 zile către Agenția pentru Plăți și Inspecție Socială.

Citeşte şi: Bunica Maria s-a trezit cu pensie socială de 1 leu după recalculare pe decizie: „Puteam să fac un infarct. Mă gândeam că am pierdut pensia total”. Ministrul Muncii: „Nicio pensie nu scade”

Spynews
Liviu Vârciu și Anda Călin s-au căsătorit religios tot astăzi, după cununia civilă! Imagini exclusive de la biserica unde și-au jurat iubire pentru totdeauna / VIDEO
Bzi.ro
Cum scapă Mirela Vaida de kilogramele acumulate în vacanță. Ieșeanca a recunoscut: „Îmi plac mâncărurile bine făcute!”
Fanatik.ro
Ce a pățit un român atunci când a ajuns la locul de cazare în Turcia. Vacanța s-a transformat într-un coșmar: ”După câteva zile, mi-au trimis mesaj să plătesc 325 de euro”
Capital.ro
O nouă AMENDĂ pentru români. S-a dat lege în România, dar zeci de persoane o încalcă
Playtech.ro
Zi neagră în România! A MURIT cel mai mare român din toate timpurile, ce tragedie fără margini
DailyBusiness
Anunț de ultimă oră despre FACTURI. Trebuie să afle toți românii
Adevarul
Carmen Dan acuză „statul subteran” că a fabricat dosarul penal care o vizează pe sora ei: „Doamna ministru, nu te gândi să candidezi!”
Spynews
Jucător de fotbal, prăbuşit pe teren în timpul meciului! Sportivul în vârstă de 27 de ani s-ar confrunta cu probleme cardiace / VIDEO
Spynews
”Mâine strângem mieii". Discuțiile șocante dintre Andrew și Tristan Tate au fost făcute publice. Cum ar fi vorbit despre femeile care ar fi lucrat pentru ei
Evz.ro
Văduva bogată de pe Netflix spulberă topurile. Cine îi descoperă marele secret
Ego.ro
ATENȚIE, pensionari! Ce faci dacă primești o pensie MAI MARE decât te așteptai
Prosport.ro
Fostul vicepreședinte al Parlamentului Republicii Moldova i-a cerut lui Ion Țiriac să îi premieze și pe medaliații olimpici de peste Prut ca pe „frații” lor români: „Nu suntem o Țară?”
wowbiz.ro
Roxana Dobre a tăcut cât a tăcut, dar nu a mai suportat și a spus adevărul despre despărțirea de Florin Salam! Motivul pentru care a dispărut din me
Cancan.ro
Au pus 'taxă' pe memoria Corneliei Catanga! Aurel Pădureanu, dezamăgire cruntă și durere fără margini!
Playsport.ro
E INCREDIBIL cum poate să arate! Sara Carboneră, RĂVĂȘITOARE după ce a învins cancerul și a divorțat de Casillas! Cum a apărut pe plajă
kanald.ro
Șoferii care dețin permis categoria B pot conduce motociclete, de azi! Care sunt condițiile de care trebuie să țină cont conducătorii auto
Capital.ro
Simona Halep a suferit cumplit. ITIA a luat o decizie extraterestră
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Imagini incendiare în costum de baie cu una dintre cele mai frumoase femei din fotbalul românesc!
stirilekanald.ro
Știrea momentului! Dana Marijuana, internată la PSIHIATRIE! Dezvăluiri de ultimă oră
substantial.ro
Casa Albă respinge zvonurile despre eșecul discuțiilor privind armistițiul din Gaza
MediaFlux
ARMATA Română a LOVIT Polonia! ALERTĂ de SECURITATE în NATO
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...