Ce acte trebuie să depună părinţii români pentru a încasa alocaţia pentru copil

Alocația de stat pentru copii reprezintă un sprijin financiar oferit de stat pentru familiile care au în îngrijire copii cu vârsta de până la 18 ani, conform Legii nr. 277/2010. Aceasta se acordă inclusiv tinerilor care continuă studiile în învățământul liceal sau profesional, până la finalizarea acestora. Scopul alocației este de a completa veniturile familiilor, contribuind la creșterea și educația copiilor.
Mircea Filipescu
23 aug. 2024, 18:57
Ce acte trebuie să depună părinţii români pentru a încasa alocaţia pentru copil

Alocația de stat poate fi primită de familiile care au în întreținere copii de vârstă școlară, cu condiția ca aceștia să frecventeze cursurile unei forme de învățământ organizate potrivit legii. Sunt exceptați copiii care nu pot frecventa școala din motive medicale, dar au obligația de a prezenta dovezi în acest sens. De asemenea, familiile monoparentale sau cele care au copii cu handicap grav sau accentuat, care nu pot urma o formă de învățământ, beneficiază de alocație în condiții speciale.

Valoarea alocației de stat pentru copii în 2024

În 2024, alocația de stat este de 719 lei pe lună pentru copiii cu vârsta de până la 2 ani (sau 3 ani în cazul copiilor cu handicap) și 292 lei pe lună pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 2 și 18 ani. Tinerii care urmează cursurile liceale sau profesionale după împlinirea vârstei de 18 ani beneficiază de aceeași sumă de 292 lei pe lună, iar pentru copiii cu handicap, alocația rămâne la 719 lei lunar.

Acte necesare pentru obținerea alocației

Pentru a solicita alocația, părintele sau reprezentantul legal al copilului trebuie să depună un dosar care să includă cererea tip pentru acordarea alocației, actele de identitate ale părinților și certificatul de naștere al copilului. În cazul în care părinții nu sunt căsătoriți sau copilul este născut în străinătate, sunt necesare documente suplimentare, cum ar fi declarații notariale sau adeverințe eliberate de autoritățile competente.

Procedura de depunere a dosarului

Dosarul pentru alocația de stat poate fi depus la primăria de care aparține domiciliul sau reședința copilului, fie fizic, fie online. În cazul depunerii online, documentele trebuie să fie completate, semnate și trimise în format PDF la adresa de e-mail furnizată de instituțiile competente. Depunerea online asigură primirea unui număr de înregistrare pentru a urmări procesarea cererii.

Plata alocației și încetarea drepturilor

Alocația de stat este plătită pe data de 9 a fiecărei luni, iar în cazuri speciale, plata poate fi decalată. Dreptul la alocație poate înceta în anumite condiții, cum ar fi decesul copilului, neîndeplinirea condițiilor legale sau stabilirea domiciliului în altă țară. Orice modificare a situației trebuie comunicată în termen de 15 zile către Agenția pentru Plăți și Inspecție Socială.

Citeşte şi: Bunica Maria s-a trezit cu pensie socială de 1 leu după recalculare pe decizie: „Puteam să fac un infarct. Mă gândeam că am pierdut pensia total”. Ministrul Muncii: „Nicio pensie nu scade”

DailyBusiness
CTP vrea plecarea lui Klaus Iohannis de la Președinția României: „Datoria și un pustiu de bine ce le are de făcut românilor este să plece de la Cotroceni
Spynews
Dima Trofim revine pe micile ecrane şi se alătură distribuţiei serialului original Iubire cu parfum de lavandă: „De foarte mult timp îmi doream să mă reîntorc la actorie”
Bzi.ro
Imagini din culise, care nu s-au difuzat la TV! Ce a putut face Gina Pistol după ce Smiley a pierdut finala Vocea României
Fanatik.ro
Ce să pui în bradul de Crăciun ca să ai parte de noroc și prosperitate în 2025. Energiile negative vor fi eliminate
Capital.ro
Se schimbă buletinele. Cartea electronică de identitate care se introduce în toată România
Playtech.ro
Unde s-a născut Iisus Hristos de fapt și de ce s-ar putea să nu fie Betleem, conform...
DailyBusiness
Klaus Iohannis l-a desemnat premier pe Marcel Ciolacu. Cum arată noul Guvern al României
Adevarul
Ovidiu Ioanițoaia cere bani de operație. Înșelăciunea cu care hackerii păcălesc oamenii din agenda jurnalistului
wowbiz.ro
Lovitură pentru profesori! Salariile și sporurile, înghețate de la anul și asta nu e tot!
Spynews
Ghiță, Amme și George au părăsit ieri competiția Chefi la cuțite. Diseară, echipele gătesc cu ustensile în miniatură. Chef Richard: ”Cum să pregătim 14 farfurii cu jucăriile astea?!”
Spynews
Cum s-au afișat Laura și Mihai, după ce au câștigat sezonul 10 al emisiunii Mireasa. Cum decurge căsnicia lor, după show-ul matrimonial | FOTO
Evz.ro
Crăciun. Zodii care își schimbă cercul de prieteni anul viitor. Renunță la oamenii falși
Ego.ro
Artista de muzică populară care a înnebunit internetul la 46 de ani! Abia o mai recunoști
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă femeie din lume, dezbrăcată în zăpadă
kanald.ro
Mesajul tulburător postat de tânărul de 30 de ani din Deva înainte de a-și pune capăt zilelor. A transmis live pe Facebook, iar apoi s-a aruncat în fața mașinilor de pe un pod
Cancan.ro
Meteorologii Weather.com au modificat prognoza: Vin ninsorile în București!
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Statul vrea banii românilor. S-a dat ordinul în România. Se achită până la 9.720 lei anual
StirileBZI
Această plantă nu trebuie să lipsească de pe masa de Crăciun! Atrage banii și bunăstarea
Prosport.ro
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
stirilekanald.ro
Știrea momentului în Ajun de Crăciun
substantial.ro
O amuletă de argint descoperită în Germania, primele dovezi ale creștinismului la nord de Alpi
MediaFlux
PLATA cu CARDUL se SCHIMBĂ RADICAL! DISPARE în câteva ORE
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Misterul sărbătoririi numelor de Cristian și Cristina: Tradiție sau confuzie?