Ce afecţiuni pot trata curele cu produse apicole

Apiterapia folosește produsele stupului în caz de numeroase afecțiuni. Polenul, lăptișorul de matcă, propolisul și mierea sunt considerate medicamente naturale, care ameliorează alergiile și întăresc imunitatea.
Romania TV
08 aug. 2016, 13:01
Ce afecţiuni pot trata curele cu produse apicole

Polenul conține proteine, vitamine B, carbohidrați și anumite enzime. Propolisul este o rășină cleioasă, adunată de albine din mugurii a zeci de arbori, în special de plop, de pin și de arin, pe care o folosesc la astuparea crăpăturilor din stupi. Acest amestec are calități antiseptice, antimicrobiene și detoxifiante.

Se crede că albinele folosesc propolisul ca să protejeze stupul de infecții și bacterii. Lăptișorul de matcă este o substanță alb-lăptoasă, produsă de glandele salivare ale albinelor, pentru a o hrăni pe regina lor. Cercetările în domeniu au arătat că lăptișorul favorizează fertilitatea reginei și îi prelungește viața.

Cum acționează

Apifitoterapeuții spun că atât polenul, cât și propolisul, și lăptișorul de matcă încetinesc procesul de îmbătrânire a organismului, măresc rezistența corpului la efort fizic, întăresc sistemul imunitar, ajută corpul să elimine toxine și surplusul de apă, favorizând pierderea în greutate. De asemenea, produsele apicole combat bacteriile și ameliorează simptomele alergiilor, cum este cazul rinitei alergice, cunoscută și ca „febra-fânului”. Despre propolis se știe că este un antibiotic natural, el aducând beneficii și în caz de tăieturi și vânătăi.

Polenul are efect antiinflamator

De obicei, polenul este recomandat în tratamentul alergiilor, însă poate avea efecte pozitive și în caz de varice și nivel crescut de colesterol „rău” în sânge.

Unele studii au scos la iveală că o cură cu polen, pe termen lung, poate proteja împotriva artritei și a cancerului. Pentru că nu este toxic, acesta poate fi inclus și în meniul gravidelor, dacă nu sunt alergice la produsele apicole. Polenul este un ingredient des utilizat și în industria cosmetic.

Citeşte şi  Remedii naturiste de la Baba Vanga

Cercetătorii care au studiat impactul acestui produs în tratamentul depresiei au descoperit că o cură de trei luni cu polen (între 7 și 15 grame pe zi) poate reduce considerabil simptomele afecțiunii. Astfel, se răresc episoadele de tristețe dispar stările de tristețe și de pesimism, iar tonusul psihic își revine la normal.

Păstura ajută digestia

O cură cu păstură (polen fermentat) este ideală pentru detoxifierea oganismului și îmbunătățirea sănătății, în general. Aceasta estebogată în vitamine, minerale, enzime și factori antibiotici și se recomandă atât în curele de detoxifiere, cât și celor care au probleme cu stomacul, ficatul sau care se confruntă cu o digestie lentă.

Medicii cu competențe în apifitoterapie spun că păstura are capacitatea de a regenera ficatul, de a stimula digestia și secrețiile biliare. Ca să fie mai bună la gust, amestec-o cu puțină miere.

Mierea polifloră întărește organismul

Sursă prețioasă de vitamine și săruri minerale, mierea polifloră are proprietăți tonice și fortifiante pentru organism.

Din grupa tipurilor de miere monofloră, cea de salcâm favorizează expectorația și se recomandată diabeticilor, datorită conţinutului scăzut în glucoză. Se recomandă consumul zilnic a trei lingurițe de miere, pentru a reduce nivelul glicemiei.

Propolisul cicatrizează rănile

Pentru că are proprietăți antibacteriene și antibiotice, propolisul este folosit și în tratamentul infecțiilor. Acesta aduce beneficii și în caz de artrită, acnee, astm, dermatite și gastrite.

Extern, grăbește cicatrizarea rănilor și vindecarea lor. În plus, pentru că are rol antiseptic și previne apariția bacteriilor, propolisul poate trata afecțiuni, precum halena (respirație urât mirositoare), gingivita și cariile dentare.

Lăptișorul de matcă, bun pentru ficat și rinichi

Printre afecțiunile care pot fi ameliorate cu lăptișor de matcă se numără anxietatea și depresia, scăderea libidoului (apetitul sexual), impotența și infertilitatea. Lăptișorul de matcă e benefic și în caz de calviție. Mai mult, acest produs apicol este recomandat și celor care se confruntă cu insomnii.

Apifitoterapeuți au observat că o cură cu lăptișor de matcă îmbunătățește starea de sănătate a celor cu boli de ficat și de rinichi, a femeilor aflate la menopauză și a cardiacilor.

Atenție!

Dacă suferi de astm sau ești alergică la înțepăturile de albine, evită produsele apicole. Sau cere acordul medicului pentru administrarea acestora. Unele persoane au reacții alergice la polen, care se manifestă prin crize de astm, eczeme și guturai.

Când intenționezi să iei suplimente pe bază de produse apicole, începe cu o cantitate mică, ca să vezi dacă nu cumva ai vreo sensibilitate la ele. Dacă simți că te zgârie pe gât, te irită, iar pielea ți se înroșește și nu mai poți respira ușor, renunță la ele.

Descoperă cum produsele apicole fac minuni pentru ten!

DailyBusiness
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
Spynews
Alina Eremia a ajuns să se îmbolnăvească din cauza standardelor. Ce spune artista despre schimbările prin care a trecut
Bzi.ro
Cine este câştigătorul Survivor România 2025: Când se difuzează marea finală
Fanatik.ro
Lidia Zenny, numerolog şi expert în pedagogie numerologică, anunță cum va fi 2025 în funcţie de data naşterii. Explicații astrologice pentru fiecare om în parte
Capital.ro
Se pune impozit după deces și înmormântare. Românii au datorie la ANAF, plus taxă notarială
Playtech.ro
Se construiește un Drum Expres pentru București. Șoseaua va avea 4 benzi de circulație, când trebuie să fie gata
DailyBusiness
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, dă asigurări că nu vom petrece Paștele pe întuneric. ”NU există risc de black-out în România, în condițiile actuale!”
Adevarul
Țara-fantomă care a existat doar 5 zile, unde românii sunt priviți cu suspiciune. „Rusia e sora noastră”
wowbiz.ro
A murit în Vinerea Mare! Celebru artist român s-a stins fulgerător
Spynews
Noua teorie a lui Alex Bodi despre femeile independente. Cum îi pune afaceristul la punct pe bărbații care au uitat să fie stâlpul familiei
Spynews
Când va avea loc priveghiul lui Rareș Ion, tânărul mort la doar 20 de ani. Familia lui urmează să își ia rămas bun de la el
Evz.ro
Criminalul invizibil, moștenirea lăsată umanității. Cum ne afectează deciziile din anii '80
Ego.ro
Ce a pățit Armin. Nicoară, imediat după ce a devenit tată! Probleme cu botezul și... EXCLUSIV
Prosport.ro
Despărțirea anului între milionari! Prietena Soranei Cîrstea a rupt mariajul de 9 ani cu fostul celebru fotbalist
kanald.ro
Un tânăr a ars de viu și alți doi se zbat între viață și moarte, după ce mașina în care se aflau s-a izbit puternic de un TIR, în Caraș-Severin
Cancan.ro
CAUZA morții Julietei Szönyi. Sora actriței din 'Toate pânzele sus' face dezvăluiri tulburătoare
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Anunț dureros despre Elena Udrea chiar în Vinerea Patimilor. Vestea cruntă confirmată de avocatul ei
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Cum arată iubita afaceristului care a plătit 400.000.000 de dolari pe 1.000 de apartamente
stirilekanald.ro
Dragoș Cristescu a murit în Vinerea Mare! Celebru artist român s-a stins fulgerător
Inca o moarte suspecta in randul angajatilor de la cel mai mare spital din Iasi: „Sunt ca negrii pe plantatie”
MediaFlux
Ce este interzis în Sâmbătă Mare. Ziua tăcerii și a vegherii
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Am întrebat ChatGPT ce rețetă de cozonac îmi recomandă de Paște. Iată „secretul” cozonacului perfect, potrivit algoritmilor AI