Ce afecţiuni pot trata curele cu produse apicole

Apiterapia folosește produsele stupului în caz de numeroase afecțiuni. Polenul, lăptișorul de matcă, propolisul și mierea sunt considerate medicamente naturale, care ameliorează alergiile și întăresc imunitatea.
Romania TV
08 aug. 2016, 13:01
Ce afecţiuni pot trata curele cu produse apicole

Polenul conține proteine, vitamine B, carbohidrați și anumite enzime. Propolisul este o rășină cleioasă, adunată de albine din mugurii a zeci de arbori, în special de plop, de pin și de arin, pe care o folosesc la astuparea crăpăturilor din stupi. Acest amestec are calități antiseptice, antimicrobiene și detoxifiante.

Se crede că albinele folosesc propolisul ca să protejeze stupul de infecții și bacterii. Lăptișorul de matcă este o substanță alb-lăptoasă, produsă de glandele salivare ale albinelor, pentru a o hrăni pe regina lor. Cercetările în domeniu au arătat că lăptișorul favorizează fertilitatea reginei și îi prelungește viața.

Cum acționează

Apifitoterapeuții spun că atât polenul, cât și propolisul, și lăptișorul de matcă încetinesc procesul de îmbătrânire a organismului, măresc rezistența corpului la efort fizic, întăresc sistemul imunitar, ajută corpul să elimine toxine și surplusul de apă, favorizând pierderea în greutate. De asemenea, produsele apicole combat bacteriile și ameliorează simptomele alergiilor, cum este cazul rinitei alergice, cunoscută și ca „febra-fânului”. Despre propolis se știe că este un antibiotic natural, el aducând beneficii și în caz de tăieturi și vânătăi.

Polenul are efect antiinflamator

De obicei, polenul este recomandat în tratamentul alergiilor, însă poate avea efecte pozitive și în caz de varice și nivel crescut de colesterol „rău” în sânge.

Unele studii au scos la iveală că o cură cu polen, pe termen lung, poate proteja împotriva artritei și a cancerului. Pentru că nu este toxic, acesta poate fi inclus și în meniul gravidelor, dacă nu sunt alergice la produsele apicole. Polenul este un ingredient des utilizat și în industria cosmetic.

Citeşte şi  Remedii naturiste de la Baba Vanga

Cercetătorii care au studiat impactul acestui produs în tratamentul depresiei au descoperit că o cură de trei luni cu polen (între 7 și 15 grame pe zi) poate reduce considerabil simptomele afecțiunii. Astfel, se răresc episoadele de tristețe dispar stările de tristețe și de pesimism, iar tonusul psihic își revine la normal.

Păstura ajută digestia

O cură cu păstură (polen fermentat) este ideală pentru detoxifierea oganismului și îmbunătățirea sănătății, în general. Aceasta estebogată în vitamine, minerale, enzime și factori antibiotici și se recomandă atât în curele de detoxifiere, cât și celor care au probleme cu stomacul, ficatul sau care se confruntă cu o digestie lentă.

Medicii cu competențe în apifitoterapie spun că păstura are capacitatea de a regenera ficatul, de a stimula digestia și secrețiile biliare. Ca să fie mai bună la gust, amestec-o cu puțină miere.

Mierea polifloră întărește organismul

Sursă prețioasă de vitamine și săruri minerale, mierea polifloră are proprietăți tonice și fortifiante pentru organism.

Din grupa tipurilor de miere monofloră, cea de salcâm favorizează expectorația și se recomandată diabeticilor, datorită conţinutului scăzut în glucoză. Se recomandă consumul zilnic a trei lingurițe de miere, pentru a reduce nivelul glicemiei.

Propolisul cicatrizează rănile

Pentru că are proprietăți antibacteriene și antibiotice, propolisul este folosit și în tratamentul infecțiilor. Acesta aduce beneficii și în caz de artrită, acnee, astm, dermatite și gastrite.

Extern, grăbește cicatrizarea rănilor și vindecarea lor. În plus, pentru că are rol antiseptic și previne apariția bacteriilor, propolisul poate trata afecțiuni, precum halena (respirație urât mirositoare), gingivita și cariile dentare.

Lăptișorul de matcă, bun pentru ficat și rinichi

Printre afecțiunile care pot fi ameliorate cu lăptișor de matcă se numără anxietatea și depresia, scăderea libidoului (apetitul sexual), impotența și infertilitatea. Lăptișorul de matcă e benefic și în caz de calviție. Mai mult, acest produs apicol este recomandat și celor care se confruntă cu insomnii.

Apifitoterapeuți au observat că o cură cu lăptișor de matcă îmbunătățește starea de sănătate a celor cu boli de ficat și de rinichi, a femeilor aflate la menopauză și a cardiacilor.

Atenție!

Dacă suferi de astm sau ești alergică la înțepăturile de albine, evită produsele apicole. Sau cere acordul medicului pentru administrarea acestora. Unele persoane au reacții alergice la polen, care se manifestă prin crize de astm, eczeme și guturai.

Când intenționezi să iei suplimente pe bază de produse apicole, începe cu o cantitate mică, ca să vezi dacă nu cumva ai vreo sensibilitate la ele. Dacă simți că te zgârie pe gât, te irită, iar pielea ți se înroșește și nu mai poți respira ușor, renunță la ele.

Descoperă cum produsele apicole fac minuni pentru ten!

DailyBusiness
Scandal la Senat! Angajații îl huiduie pe Bolojan după anunțul reducerii posturilor
Spynews
Mara Bănică și Serghei Mizil, Raluca Bădulescu și fostul ei soț, Anda Adam și Joseph, Gabi Tamaș și Dan Alexa sunt printre echipele care pornesc anul acesta pe Drumul Eroilor, în Asia Express
Bzi.ro
Câte clase are Daciana Sârbu, fosta soție a lui Victor Ponta: Din ce afacere face bani
Fanatik.ro
Orașul care va scoate asistații sociali la muncă în folosul comunității. Vor trebui să lucreze 3 ore pe zi pentru binele comun
Capital.ro
Călin Georgescu, interzis la prezidențiale? Acum s-a aflat: E scris negru pe alb
Playtech.ro
Prima reacție a Dacianei Sârbu după divorțul de Victor Ponta: Singurii care știu suntem noi. Nu vreau să...
DailyBusiness
Cum reacționează sistemul imunitar în cazul alergiilor de la veninul de albine. Descoperirile făcute de oamenii de știință
Adevarul
Povestea de film a fostului șef al Poliției Câmpulung: de la erou la inculpat. S-a pensionat când era în arest
wowbiz.ro
Vește șoc în lumea politică! Victor Ponta și Daciana Sârbu au divorțat după 19 ani de căsnicie
Spynews
Raluca Păstramă și Ibrahim Hanifi, răsturnare de situație în lupta pentru custodia copilului! Ce se întâmplă după ce instanța a decis ca fetița celor doi să rămână la mamă
Spynews
Costel Biju, surpriză romantică pentru soția lui, Andreea. În ce loc de vis și-a dus manelistul partenera / FOTO
Evz.ro
Motivul bizar pentru care iei amendă dacă stai la bloc. Puțină lume s-ar fi gândit
Ego.ro
Imaginile cu Daciana Sârbu de nerecunoscut! Cum arăta înainte să îl cunoască pe Victor Ponta
Prosport.ro
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
kanald.ro
„Ai plecat mult prea devreme”. Ea este Maria Ligia, tânăra în vârstă de 26 de ani, care și-a pierdut viața în accidentul de la Valea Călugărească! Maria era asistent medical și mama unui băiețel
Cancan.ro
Cu ce a rămas Victor Ponta la partaj, după ce a divorțat de Daciana Sârbu? Iată declarația de avere
Playsport.ro
WOW! Corina Caragea a renunțat de tot la haine! Apariție unică pe net
Capital.ro
Călin Georgescu e terminat, e game over! Verdict clar: Nu îl vor susține niciodată!
StirileBZI
Amendă de 2.500 lei pentru cei care stau la bloc dacă nu fac asta! Este legat de numărul apartamentului
Prosport.ro
FOTO. Cum arată fiica legendarului fotbalist. Tânăra divorțează după 9 ani
stirilekanald.ro
Anda, găsită moartă în casă! Câinii începuseră să-i devoreze trupul neînsuflețit
substantial.ro
Căsătoriile între persoane de același sex, legalizate în Thailanda: O piatră de hotar pentru comunitatea LGBTQ+
MediaFlux
S-A DECIS ce se întâmplă cu facturile tuturor românilor! E OFICIAL
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Nu stăpânești engleza și n-ai habar de securitatea aeroportuară? Poți fi șeful Aeroporturi București