Pentru ca atunci, la ultimul control, se poate aprecia daca nasterea va avea loc pe cale vaginala (ca in majoritatea cazurilor) sau va necesita operatie cezariana.
Masurarea inaltimii fundului uterin
Pentru determinarea acestei masuratori, vei fi intinsa pe masa de examinare, iar medicul cu ajutorul unui centimetru iti va masura distanta dintre marginea superioara a simfizei pubiene si fundul uterului. Prin aceasta metoda clasica, medicul poate estima relativ statura (talia) si greutatea la nastere a bebelusului tau. Inaltimea fundului uterin la termen este de aproximativ 33 de cm (intre 32-35cm).
Palparea abdominala
Aceasta parte a examenului clinic poate fi putin neplacuta in acest stadiu al sarcinii. Dar este foarte importanta pentru a stabili prezentatia fatului (daca este cu capul in jos – prezentatie craniana, cu funduletul in jos – prezentatie pelviana, sau este asezat „de-a curmezisul” – prezentatie transversa) si pozitia lui.
Tot prin palpare se stabileste si tonusul uterin, supletea si consistenta peretelui uterin, si daca este cazul – prezenta contractiilor (frecventa, durata si intensitatea lor).