Viorel Teacă, într-o încercare inedită de a testa impactul consumului unor produse alimentare în alcoolemie, a folosit aceeași firmă de dispozitive utilizată și de Poliția Română, deşi a ales un aparat puţin mai ieftin. Experimentul a inclus două scenarii distincte: unul în care a consumat castraveți în oțet și unul în care a savurat un croissant cu aromă de șampanie.
Viorel Teacă, într-un video postat pe contul său de TikTok, și-a dorit să spulbere sau să confirme un mit care circulă printre șoferii din România, asta după ce mai multe persoane au susținut că rezultatul alcoolemiei poate fi influențat de consumul castraveților în oțet.
În prima fază, Teacă a consumat castraveți murați în oțet, un aliment asociat cu fermentarea, care în mod obișnuit ar putea genera cantități infime de alcool.
Surprinzător, rezultatul alcootestului a indicat 0.0, adică absența completă a alcoolului în aerul expirat al lui Viorel Teacă.
„Primul test este cel cu castraveții în oțet. Să vedem dacă acest mit, cum că dacă ai mânca castraveți în oțet și te-ar opri poliția, ar ieși alcoolemie în aerul expirat. Vom vedea dacă acest mit să în picioare sau nu. Am suflat în alcooltest, iar rezultatul a fost 0.0, deci polițistul nu are ce să ne facă dacă am consumat castraveți în oțet”, a spus Viorel Teacă, într-un video postat pe contul său de TikTok.
În continuare, Viorel Teacă a mers un pas mai departe, testând alcootestul după consumul unui croissant cu aromă de șampanie. În acest caz, rezultatul a arătat o alcoolemie de 0,32, atrăgând atenția asupra faptului că anumite produse de patiserie, chiar aparent inofensive, pot afecta rezultatele testelor de alcoolemie. Totuși, Viorel Teacă a precizat faptul că testul nu are vreo valoare oficială, ci este ceva pur orientativ.
„Deci 0,32. Mare atenție, mare surpriză, am luat doar două guri din acest croissant cu aromă de șampanie. Deci feriți-vă de aceste croissante cu aromă de șampanie, mâncați-le, dar nu atunci când vă urcați la volan”, a spus Viorel Teacă.
Viorel Teacă, conștient de impactul surprinzător al experimentului său, a oferit și un sfat practic pentru cei care ar putea fi în situația de a consuma produse care pot influența testele de alcoolemie. El a subliniat că în cazul în care vă aflați în această situație și sunteți opriți de poliție, cel mai indicat este să solicitați și testarea analizelor de sânge. Teacă a evidențiat faptul că aceste teste pot oferi o perspectivă mai detaliată și precisă asupra nivelului real de alcool din sânge, eliminând astfel posibilele ambiguități sau influențe neașteptate provenite din consumul anumitor alimente.
Fostul polițist Viorel Teacă susține că totul ține de greutatea fiecăruia, de organismul fiecăruia, de vârstă. Internauții au putut afla în cât timp pot urca la volan după ce au consumat alcool.
Viorel Teacă, un fost polițist din Sibiu, cu o experiență de peste trei decenii în sistem, care are aproape un milion de urmăritori pe TikTok, a realizat un experiment inedit. Acesta a vrut să demonstreze în cât timp dispare alcoolemia după ce a consumat 50 de mililitri de țuică, de 40 de grade, pentru a se putea urca la volan.
Viorel Teacă s-a așezat la masă, a comandat băutura și mâncare. Pentru a măsura alcoolemia, a utilizat un etilotest folosit și de polițiștii de la rutieră. După ce a băut țuica, fostul polițist a început să mănânce ciorbă. În scurt timp și-a verificat alcoolemia.
„Totul ține de greutatea fiecăruia, de organismul fiecăruia, de vârstă și așa mai departe. Eu am 1,82 metri și 95 de kilograme”, a spus Viorel Teacă. Prima suflare în alcooltest a arătat valoarea de 0,32. A continuat apoi să mănânce, să vorbească la telefon, astfel încât să treacă timpul.
După 40 de minute, Viorel Teacă mai suflă o dată în etilotest. Rezultatul a fost incredibil: valoarea era zero. „La 40 de minute după ce am băut țuică, 50 de mililitri, putem să ne urcăm la volan”, a concluzionat Viorel Teacă, fost polițist cu o experiență vastă în Poliția Română.
Unul dintre cei mai populari polițiști de pe internet renunțat la cariera în uniformă și ales o viață frumoasă de civil în vara anului 2023.
„Am decis după 27 de ani, să-mi dau demisia din Poliția Română, să renunț la pensie și să-mi fac familia fericită toată viața mea. Vreau să fiu fericit oameni buni și să trăiesc în prezent”, a scris Viorel Teacă pe Facebook.
Potrivit dosarului, în data de 29 ianuarie 2023, lucrătorii de poliție din cadrul Secției 1 Poliție Rurală Galda de Jos, aflându-se în exercitarea atribuțiilor de serviciu pe raza localității Șard au oprit pentru control, pe un drum comunal, un autoturism.
Cu ocazia testării șoferului cu aparatul din dotare a rezultat o alcoolemie de 0,62 mg/l alcool pur în aerul expirat. Bărbatul a fost condus la Spitalul Județean Alba pentru a fi recoltate mostre biologice în vederea stabilirii alcoolemiei din sânge.
Rezultatul buletinului de analize a arătat valorile de 1,63 grame la mie alcool pur în sânge, pentru proba I, recoltată la ora 22:50, și 1,29 grame la mie alcool pur în sânge, pentru proba a II-a, recoltată la ora 23:50.
Audiat în calitate de suspect, iar apoi în calitate de inculpat, bărbatul a expus modalitatea de săvârșire a faptei, oferind detalii despre circumstanțele în care a fost comisă. A declarat că recunoaște și regretă fapta săvârșită. A precizat că, pe parcursul zilei, a consumat patru beri la 330 ml fiecare. În tot acest timp, nu a servit deloc de mâncare.
În final, potrivit acordului, șoferul a fost de acord cu pedeapsa de 1 an de închisoare, cu amânarea aplicării pedepsei pe un termen de încercare de 2 ani. Acesta trebuie să primească vizitele consilierului de probaţiune desemnat cu supravegherea sa, să anunțe, în prealabil, schimbarea locuinţei şi orice deplasare care depăşeşte 5 zile, precum şi întoarcerea și să comunice schimbarea locului de muncă.
„Instanța constată că inculpatul nu are antecedente penale, iar conducerea de către inculpat a autovehiculului în condiţiile mai sus arătate nu a produs consecinţe grave”, a precizat magistratul care a admis acordul de recunoaștere a vinovăției, prin hotărârea pronunțată în 21 decembrie 2023, potrivit Adevarul.