Ca să fie clar, proiectul de lege ajuns din nou pe masa senatorilor nu are nici un fel de legătură cu sursele de finanţare ale deficitului. Modificarea Codului Fiscal este una, legea bugetului de stat sau legile conexe nu au de-a face cu proiectul Guvernului. Asistăm bineînţeles la o nouă scenă politică pusă la cale de Traian Băsescu în care protagoniştii vor trebui să decidă dacă sunt de acord cu reducerea CAS sau nu.
Liberalii sunt cei care trebuie să răspundă acum dacă sunt de acord cu reducerea CAS sau aleg austeritatea, mai ales că o idee propusă iniţiat de membri liberali s-a transformat ulterior, după trădarea proiectului USL, în măr al discordiei între PSD şi ACL.
În timp ce Guvernul Ponta a pus la care toate pârghiile prin care CAS-ul se poate reduce cu 5 puncte procentuale, PNL are îndoieli cu privire la viabilitatea macroeconomică a reducerii fiscalităţii. Klaus Werner Iohannis, principala voce în nou creatul ACL, şi-a exprimat îngrijorarea că CAS este o măsură electorală care va scoate România din angajamentele privind deficitul, idee susţinută şi de Traian Băsescu.
Luni este rândul parlamentarilor liberali să se exprime pro sau contra măsurii de reducere a CAS. Alternativa economică prezentată şi susţinută de opoziţie trage tot către austeritatea promovată în 2010 de regimul Băsescu – Boc.
Este posibil ca senatorii liberali să voteze pentru reducerea CAS, având în vedere pentru acest proiect camera decizională este Camera Deputaţilor. Astfel, senatorii se pot degreva de responsabilitatea respingerii unui proiect solicitat de sectorul privat din România.
Klaus Iohannis a declarat că relaxarea fiscală trebuie să fie implementată cu măsuri de stimulare a economiei. Reducerea CAS este în sine o măsură de stimulare a economiei. Banii economisiţi de angajatori pot fi reinvestiţi, transformaţi în noi locuri de muncă sau transferaţi în buzunarele angajaţilor ceea ce se traduce în mod clasic într-o creştere a consumului, după cum au declarat în repetate rânduri reprezentanţii principalului partid de guvernământ, PSD.
Premierul Victor Ponta a spus că până la 15 septembrie reducerea CAS va fi din nou pe masa preşedintelui Băsescu în vederea promulgării, asta dacă şeful statului nu va face uz de sesizarea neconstituţionalităţii la CCR, chiar dacă nu se observă nici un argument pentru a face acest lucru.