Postul Crăciunului bate la ușă, iar de cele mai multe ori, oamenii tind să consume prea mulți carbohidrați, pâinea aflându-se pe lista românilor de fiecare dată când merg la cumpărături. Astfel, oamenii se pot confrunta cu kilograme în plus, dar și cu carențe de vitamine. Mai mult, produsele de post regăsite pe rafturile din magazine se dovedesc a fi bombe calorice pline de aditivi care pun în pericol sănătatea, potrivit nutriționiștilor.
A mai rămas puțin timp până la începerea Postului de Crăciun, iar creștinii se pregătesc pentru această perioadă în care carnea, lactatele și ouăle nu mai fac parte din alimentația de zi cu zi. În acest context, de cele mai multe ori, românii sunt tentați să consume pâine cu diverse alimente: vinete, zacuscă, pate de post și altele. Totuși, puțini își dau seama că un consum crescut de carbohidrați poate duce atât la creșterea în greutate, cât și la carențe de vitamine. Specialiștii în nutriție recomandă o dietă bogată în legume și fructe în perioada postului, astfel, organismul funcționând optim.
Humusul reprezintă o alternativă ideală pentru pâine, mai ales în post. Acesta este făcut din năut, sare, piper, usturoi și semințe de zatar.
În același timp, o masă de post poate fi reprezentată de o lipie plină de legume, înlocuind astfel pâinea sau alte garnituri pline de carbohidrați, care aduc kilograme nedorite în plus.
„Recomand un alt produs care la noi se cere foarte des, lipia vegană. Folosim ceapă caramelizată, avocado, roșii uscate la soare, sare și piper pentru gust”, a spus Alina, angajata unei cafenele din Timișoara, pentru Observator.
Înainte de post, rafturile magazinelor din România sunt pline de conserve care promit să-i ajute pe oameni să treacă mai rapid peste zilele cu restricții alimentare, iar pateul este cel mai la îndemână. Totuși, nutriționiștii spun că acest tip de produse trebuie evitate.
„Trebuie sa fim foarte atenți la ingredinete deoarece aceste pateuri de post mai conțin și aditivi, caragenbați, monoglutamat de sodiu, foarte multă sare, și, bineînțeles, o gramadă de conservanți”, a spus Olivia Micșa, nutriționist.