Ce alimente ar trebui să consumăm cel mai des în sezonul rece. Ne întăresc sistemul imunitar și ne mențin plini de viață

Alimentația are un rol esențial în viața fiecărui om și e bine să păstrăm un echilibru din acest punct de vedere pentru a ne menține sănătoși și plini de viață.
Claudia Simion
04 dec. 2020, 12:20
Ce alimente ar trebui să consumăm cel mai des în sezonul rece. Ne întăresc sistemul imunitar și ne mențin plini de viață

Odată cu începerea sezonului rece, organismul devine tot mai vulnerabil din cauza temperaturilor scăzute, iar mâncatul sănătos e și mai important decât până acum. Iată mai jos care sunt cele mai importante alimente de consumat în această perioadă.

Specialiștii au demonstrat că 70% din sistemul imunitar al organismului e situat în intestin și că doar printr-o alimentație corectă reușim să ne creștem rezistența la îmbolnăvire și la infecțiile întâlnite des în timpul iernii.

Ce alimente ar trebui să consumăm în sezonul rece

Vitaminele A și C sunt cele care susțin activitatea sistemului imunitar. Vitamina C ar trebui consumată zilnic, iar aportul recomandat e de 200 mg. Alimentele în care o putem găsi sunt ardeiul roșu de mărime medie, două portocale sau un grapefruit, 100 g de pătrunjel.

Din vitamina A ar fi bine să consumăm zilnic 800 de micrograme. Alimentele în care o găsim sunt morcovii, ficatul, peștele, oul și untul.

De asemenea, zilnic avem nevoie de minerale:

– zinc, 10 mg pe zi, îl găsim în fructe de mare, semințe de dovleac, pâine și cereale integrale;

– seleniu, 55 micrograme/zi. Surse principale: nuci, pâine, pește carne, ouă.

Cât mai multe fructe și legume

Alimentația sănătoasă ar trebui să fie o prioritate pentru noi în orice sezon, însă acum mai mult ca oricând. E important să consumăm cât mai multe fructe și legume proaspete.

Merele, spre exemplu, sunt surse de antioxidanți și vitamine. Au o mulțime de alte avantaje: reduc colesterolul, te fac să te simți sătul, au grijă de siluetă, previn problemele respiratorii, sunt adevărate arma împotriva răcelilor, scad riscul apariției diabetului și stimulează activitatea cerebrală.

Nici produsele lactate nu ar trebui să lipsească din meniul zilnic pentru că furnizează proteine de calitate superioară și sunt pline de calciu. Ar trebui să își găsească locul la fiecare masă.

In anotimpul recem din cauza expunerii foarte reduse la soare, vitamina D scade dramatic, deci e nevoie de un aport alimentar la nivelul necesarului zilnic de 5 micrograme. Sursele principale sunt peștele gras, ficatul, alimentele îmbogățite cu vitamina D, de regulă produse lactate. Vitamina D are rol demonstrat în modularea sistemului imunitar.

Experții nutriționiști recomandă să consumați alimente din cereale integrale (dau senzația de sațietate și ajută la menținerea greutății normale), pește (e bogat în proteine, acizi grași omega 3 care reduc colesterolul).

Citește și Jorge, dezvăluiri incredibile din viața de familie. Val de atacuri din partea fanilor. „Mi-am dat seama că eu gândesc greşit”

DailyBusiness
Categoria de români care poate primi ajutor de 200.000 de euro din partea statului. Ce condiții trebuie să îndeplinească
Spynews
Cum comunică Ozana Barabancea cu părinții ei decedați. Ce face jurata Te cunosc de undeva de fiecare dată când merge la mormânt: „Îi bag în ședință”
Bzi.ro
Alexandru Papadopol, acuzat că și-ar fi părăsit iubita înainte de nuntă! Ce a spus actorul în apărarea sa
Fanatik.ro
Destinație de vacanță perfectă pentru februarie. Este un adevărat paradis tropical, iar temperaturile ajung și la 30 de grade
Capital.ro
Bancnotele de care trebuie să te ferești imediat! Scapă de ele! Avertisment pentru românii care folosesc numerar
Playtech.ro
Dan Negru, reacție tranșantă după retragerea Simonei Halep: “I-aș cere să nu mai spună niciodată suntem o țară...
DailyBusiness
Pensie record în România! Un român încasează peste 108.000 de lei pe lună doar din contributivitate!
Adevarul
Un fost primar la Iașiului, la al doilea dosar penal pentru pornografie infantilă. A fost reținut acum trei ani după ce ar fi agresat trei copile
wowbiz.ro
Mihaela a murit alături de tatăl ei, după ce s-au scufundat cu mașina în râul Olt! Ce a apucat tânăra să facă în ultimele clipe de viață?
Spynews
De ce să nu mai arunci coaja de la fructe și legume. Cum poate fi folosită
Spynews
O influenceriță din România a izbucnit în lacrimi după ce a fost acuzată că a slăbit cu medicamente de diabet și nu mâncând sănătos / VIDEO
Evz.ro
Temperatura din locuință o poți ridica fără să atingi termostatul. Secretul hotelierilor, dezvăluit
Ego.ro
Motivul pentru care Bianca Censori a apărut fără haine la premiile Grammy 2025
Prosport.ro
FOTO. Milionarul de 53 de ani a cerut-o de nevastă pe iubita lui cu 24 de ani mai tânără
kanald.ro
Ultimul mesaj al Mihaelei, înainte să se stingă alături de tatăl ei după ce au plonjat cu mașina în râul Olt: „Ai fi nemuritoare...”
Cancan.ro
Divorț-ȘOC în showbiz! Mădălina Pamfile s-a despărțit de tatăl fetițelor sale + Primele declarații 😲
Playsport.ro
IMAGINILE MOMENTULUI! Arbitra de 24 de ani a fost prinsă cu observatorul de 3 ori mai în vârstă ca ea și video-ul compromițător a fost făcut public!
Capital.ro
Călin Georgescu este furios. Se prăbușește totul. A primit refuz imediat și definitiv
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. S-a iubit cu milionari celebri, iar acum l-a părăsit pe fotbalistul prins dopat cu cocaină la Dinamo: „Mă uit la toți şi toate cum se înşală între ei”
stirilekanald.ro
Ea e tânăra care s-a scufundat cu mașina în Olt. Mihaela avea 23 de ani și venise în vacanță la rude
substantial.ro
UEFA ia în considerare eliminarea prelungirilor din Liga Campionilor
MediaFlux
Poți să rămâi FĂRĂ PENSIE. Ce documente trebuie să depui NEAPĂRAT
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Bugetul CNAS pentru 2025 acoperă doar 10 luni de medicamente compensate: sănătatea românilor în mare pericol