Ce alimente NU se congelează niciodată. Deşi multe gospodine preferă să congeleze mancarea pentru a o păstra mai bine, trebuie să ştiţi că nu toate alimentele se pot congela.
Printre alimentele pe care nu trebuie să le congelaţi se află roşiile, legumele bogate în apă, avocado şi mierea. Trebuie să ştiţi că prin congelarea roşiilor, acestea își vor pierde textura, mineralele și gustul.
De asemenea, legumele bogate în apă cum sunt castraveţii, salata verde şi ridichiile nu se congelează niciodată. Prin congelarea fructului de avocado, acesta se va strica.
Mierea congelată se va îngroşa şi se va cristaliza iar aceasta nu va mai putea fi consumată.
Iată ce alimente se pot congela în siguranţă:
Pâinea poate fi congelată cel mult o lună de zile.
Cozonacul și prăjiturile fără creme sau glazuri pot fi ținute în congelator până la 6 luni;
Peștele se poate congela doar dacă este foarte proaspăt şi poate fi păstrat în acest fel până la 6 luni:
Carnea se află printre alimentele care pot fi congelate. Se recomandă să împachetați bucățile în mai multe straturi pentru a evita “arsura” adică acea deshidratare care apare la carnea care intră în contact direct cu gheața. Pentru a separa bucățile de carne, puteți pune între ele foaie cerată, potrivit cancan.
Carnea de porc, pasăre sau vânat poate fi păstrată la congelator timp de 9 luni, iar cea de vită și miel, până la un an.
Fructele pot fi congelate însă doar dacă sunt coapte şi suficient de tari.
Untul poate rezista în congelator până la 6 luni. Brânzeturile tari (parmezanul, cheddar sau gouda) pot rezista la congelator până la 6 luni.
Ouăle: se pot congela doar albușurile, timp de 5-6 luni.
Cum se congelează corect mâncarea
Acum că am lămurit ce alimente pot fi congelate, vă prezentăm câteva reguli de care trebuie să ţineţi cont în momentul în care băgaţi la congelator mâncarea.
În primul rând trebuie să folosiţi ambalaje rezistente şi impermeabile. Puteți opta și pentru recipiente din aluminiu cu capac sau pentru cutii din plastic.
De asemenea, este recomandat să puneți alimentele în pachete mici, deoarece le veţi putea congela şi decongela mai repede.
Este foarte important să eliminați aerul din interior, iar în cazul lichidelor lăsați suficient spațiu pentru a permite dilatarea lor. Nu umpleți prea mult pungile cu legume care urmează să fie congelate. Dacă nu va fi suficient spațiu în pungă, gheața va distruge fibrele alimentelor.
Notați pe pachete data la care au fost congelate. În acest fel, veți ști pe care să le consumați primele.
Cum se face corect decongelarea alimentelor
Procesul de decongelare a alimentelor este la fel de importat ca cel de congelare. În primul rând, trebuie să ştiţi că este recomandat ca decongelarea să fie făcută în frigider. La temperatura camerei, microorganismele pot începe să atace alimentele.
De asemenea, poţi folosi cuptorul cu microunde pentru a decongela alimente sau le poţi pune în apă rece, la temperatura camerei.
Alimentele decongelate se gătesc în maxim 24 de ore.