Postul Crăciunului 2024. Credincioșii care țin post renunță în următoarele 40 de zile la carne, lapte sau ouă. Părintele Vasile Ioana face câteva recomandări importante de care este bine să ținem cont în această perioadă.
În această perioadă, preoții ne îndeamnă la moderație și ne încurajează să fim mai buni unii cu alții. Părintele Vasile Ioana recomandă ca miercurea și vinerea să nu se mânânce nimic până la ora 15.00 sau să fie respectate doar două mese pe zi. Acesta precizează postul înseamnă abținerea de la pâine, carne, lapte și ouă, iar postul adevărat implică purificare și trebuie să fie însoțit și de fapte bune.
„Lăcomia pântecelui e un păcat. De aceea ar fi bine ca miercurea și vinerea să nu mănânci nimic până la ora 3 sau să ai disciplina celor două mese pe zi. Postul înseamnă să nu mănânci pâine, carne, lapte, ouă. Postul adevărat înseamnă purificare, dar el trebuie însoțit de fapta bună”, a spus Vasile Ioana, potrivit playtech.
Nutriționiștii recomandă celor care țin post în această perioadă să fie atenți la produsele pe care le consumă deoarece unele sunt bogate în grăsimi și mai sărace în nutrienți.
Postul Crăciunului a început pe 15 noiembrie și se încheie în ajunul Crăciunului, adică pe 24 decembrie. Această perioadă de 40 de zile este dedicată purificării spirituale și trupești, pregătindu-i pe credincioși pentru sărbătorirea Nașterii Domnului Iisus Hristos. Postul Crăciunului este un moment de introspecție, rugăciune și fapte bune, prin care creștinii ortodocși își exprimă credința și devotamentul față de Dumnezeu.
Postul Crăciunului este ultimul post din anul calendaristic, dar primul din anul bisericesc care a început la data de 1 septembrie. Pe parcursul celor 40 de zile, credincioșii respectă tot felul de tradiții, obiceiuri și superstiții, având credința că respectarea acestora îi va feri de necazuri.
Pentru a ne purifica trupul, dar și sufletul și mintea, este bine ca, pe parcursul celor 40 de zile de post, să ne concentrăm cât de mult se poate pe sărbătoarea Nașterii Domnului, să o onorăm prin smerenie și gânduri bune, și nu doar prin a nu mânca alimente care provin de la animale.
Mai exact, este interzis ca, în post, să organizăm nunți, botezuri sau orice fel de petrecere, aceste evenimente fiind interzise până la Bobotează, fiind vorba despre activități care îi pot distrage pe creștini de la scopul spiritual al postului.
De asemenea, ar fi bine să renunțăm atât la fumat, cât și la consumul de băuturi alcoolice, scrie alba24.ro.
O zi de mare însemnătate este Ignatul, care are loc pe 20 decembrie. Nici în această zi nu este bine să spălăm rufe, ci doar să tăiem porcul. În popor există credința că atunci când vedem sângele porcului, atragem în viața noastră noroc și sănătate.