În timp, obiceiul de a mânca pe fugă sau de a nu mânca nimic până la orele prânzului dăunează grav sistemului digestiv, cauzând apariția afecțiunilor gastro-intestinale. Iată care sunt alimentele și băuturile care nu ar trebui sub niciun chip consumate pe stomacul gol.
Iată un ghid pentru a alege mai bine alimentele și a evita disconforturile gastrice.
Cafeaua
Dacă îți place să începi ziua cu o ceașcă de cafea, mai bine te gândești de două ori. Pe stomacul gol, cofeina stimulează producția de gastrină, un hormon care crește secreția de acid gastric. Acest lucru poate duce la reflux esofagian, arsuri la stomac, greață sau regurgitare.
În plus, cofeina relaxează sfincterul inferior al esofagului, favorizând urcarea acidului gastric în esofag. Pentru a preveni sau limita aceste efecte, mănâncă înainte să bei cafeaua.
Alimentele dulci
Produsele de patiserie foarte dulci consumate pe stomacul gol provoacă creșteri bruște ale glicemiei și insulinei.
Digestia lor rapidă poate genera și o fermentație intestinală, care duce la tulburări precum balonare sau scaune moi. Pentru a limita aceste efecte, consumă dulciurile împreună cu alimente bogate în fibre, care încetinesc absorbția zahărului.
Ceaiul
La fel ca și cafeaua, ceaiurile care conțin cofeină irită stomacul și cresc producția de acid gastric. Dacă ești iubitor de ceai negru sau ceai verde, ia o gustare înainte de a le consuma. În schimb, infuziile fără cofeină, cum ar fi rooibosul, sunt sigure de consumat pe stomacul gol.
Sucul de portocale
Deși sunt populare la mic dejun, sucurile de citrice, cum ar fi sucul de portocale, bogate în acid citric, pot irita mucoasa gastrică și pot favoriza refluxul acid. Dacă ai stomacul sensibil, consumă un aliment bogat în carbohidrați înainte de a bea aceste sucuri pentru a reduce impactul acestora.
Iaurtul
Deși este bogat în probiotice și benefic pentru flora intestinală, iaurtul poate stimula producția de acid gastric, provocând disconfort la persoanele care suferă de gastrită sau ulcer. Pentru a preveni aceste neplăceri, consumă-l după ce ai mâncat alimente bogate în fibre sau proteine.
Băuturile carbogazoase
Băuturile carbogazoase generează presiune abdominală din cauza bulelor de dioxid de carbon. Acestea pot provoca balonare, eructații și chiar reflux. În plus, conținutul lor de zahăr poate provoca creșteri bruște ale glicemiei, mai ales pe stomacul gol. Consumă-le, de preferat, în timpul sau după masă.
Alimentele prăjite
Alimentele prăjite, cum ar fi gogoșile sau plăcintele, bogate în grăsimi, sunt greu de digerat pentru stomacul gol. Consumul lor poate duce la o producție excesivă de acid gastric, provocând dureri și disconfort. Pentru a minimiza aceste efecte, asociază-le cu carbohidrați precum pâine sau orez, care absorb excesul de aciditate.
Alimentele picante
Condimentele, bogate în capsaicină, irită mucoasa gastrică. Capsaicina stimulează receptorii sistemului digestiv, ceea ce poate accelera digestia și poate crește producția de mucus, provocând dureri abdominale sau diaree. Se recomandă si fie consumate cu alimente mai neutre.