Medicul nutriţionist Corina Zugravu a precizat, pentru ROMÂNIATV.NET că în timpul sezonului rece este bine să se consume cât mai multe alimente care conţin vitamine, în special vitamina C, deoarece aceasta ne ajută cel mai bine împotriva răcelilor. În plus, alimentele mai condimentate şi mai iuţi pot „încălzi” uşor organismul.
„Orice legumă şi/sau fruct sunt bine-venite iarna, când este relativ greu să respectăm regula celor 5 porţii pe zi. Din păcate, nerespectarea acestei reguli conduce uşor la carenţă de vitamina C, cu consecinţele ei, dintre care scăderea imunităţii faţă de viruşi şi bacterii ce dau răceală, gripă, pneumonie. Nu există indicaţii prioritare, dar foarte bogate în vitamina C sunt murăturile pe bază de gogoşari şi varză murată, varză albă crudă, varză roşie, pătrunjelul proaspăt. Fructele autohtone păstrate peste iarnă au puţină vitamina C, însă putem compensa cu citrice. O recomandare aparte: kiwi, accesibil ca preţ şi plin de vitamine. Pentru biciuirea metabolismului (ca să ne încălzim!) nu e rău să mâncăm mai iute, mai condimentat, foarte bun fiind în acest sens hreanul care are, în plus, şi calităţi antimicrobiene, dezinfectante”, spune Corina Zugravu.
Potrivit medicului, trebuie să avem grijă la alcool, deoarece „el încălzeşte, e drept, prin vasodilataţie periferică, ceea ce înseamnă că nu e voie niciodată să îl bem afară, în frig. Pot să apară probleme foarte mari, diferite afecţiuni „a frigore” sau chiar hipotermia”.
În ceea ce priveşte grăsimile, acestea sunt permise în cazul în care se practică diferite activităţi în frig.
„Iarna,
dacă facem suficientă mişcare în frig, este „voie” să consumăm mai multe grăsimi, ca să ne ţină „de cald”. Este totuşi bine să mâncăm mai ales grăsimi sănătoase, ceea ce e destul de greu pentru amatorii de slăninuţă. O soluţie de compromis este carnea mai grasă de pasăre (raţa, gâsca, chiar găina), care are mai puţine grăsimi saturate sau colesterol”, a adăugat medicul nutriţionist, pentru
ROMÂNIATV.NET.
Alte alimente foarte bune şi bogate în elemente nutritive sunt: salata iceberg, varza creaţă şi varza de Bruxelles. Aceste produse de import sunt verificate, deci consumarea lor nu reprezintă un motiv de îngrijorare.
„Varza de Bruxelles este foarte bogată în antioxidanţi şi vitamina C, având un rol dovedit în protecţia anticancer. Varza creaţă este şi ea minunată, o sursă bogată de vitamine.Toate legumele şi fructele provenite din comunitate se supun aceloraşi legi stricte ca şi cele ale ţării noastre (legile comunitare). Şi cele provenite din alte ţări sunt, de regulă, verificate, inclusiv de magazinele care le achiziţionează. Există limite la pesticide, de exemplu, peste care nu se poate trece. E de reţinut că toate aceste produse de import sunt verificate, spre deosebire de cele de pe piaţa ţărănească, pe care nu le verifică nimeni şi care foarte des au depăşiri uriaşe la încărcătura de pesticide şi nitraţi”, a precizat Corina Zugravu.