O alimentatie sanatoasa si un stil de viata echilibrat ne ajuta sa depasim cu bine sezonul rece si sa nu racim. Numeroase studii medicale moderne arata ca adaptarea organismului la conditiile de iarna implica transformari ale sistemelor de obtinere a energiei necesare activitatilor organismului. Astfel, organismul va consuma o mare parte din energia depozitata in celule pentru incalzire, dar in acelasi timp va depune un efort suplimentar pentru refacerea depozitelor de grasimi.
Pentru o alimentatie care sa ne permita conservarea energiei este absolut necesar sa mancam foarte bine la micul dejun. Astfel, nutritionistii danezi, ca si cei germani, sunt de parere ca, in anotimpul rece, micul dejun trebuie sa fie cel putin la fel de bogat in calorii ca si masa de pranz. Acest aspect este si mai important in zilele in care depunem efort fizic si avem contact mai mult cu frigul.
Masa de dimineata trebuie sa includa intotdeauna lactate grase precum smantana sau casul. Grasimile din acestea nu reprezinta un pericol pentru ingrasare, chiar daca sunt consumate peste 40 de zile la rand, in cazul in care in acele zile facem efort fizic. Mai mult decat atat, acizii grasi din laptele sau smantana de vaca si mai ales de bivolita ajung rapid in ficat, unde sunt folositi pentru fabricarea unor precursori hormonali. De asemenea, ouale servite moi sunt foarte recomandate la micul dejun, datorita aminoacizilor de care are nevoie organismul pentru fortifierea unor zone din creier intens solicitate la frig.
Pentru a ne conserva energia trebuie, de asemenea, sa consumam de 4-5 ori pe saptamana proteine animale la pranz si seara, evitand excesul de condimente foarte iuti. Esential pentru evitarea starilor de oboseala este ca dupa fiecare masa sa mancam un fruct proaspat, cel mai recomandat fiind marul.
Citeşte şi Cum să mănânci iarna ca să nu te îngraşi
Mai mult, grasimile au un rol deosebit, pentru ca stocheaza energia si reprezinta un factor imuno-stimulator impotriva frigului, ajutand corpul sa se adapteze la temperaturile scazute. In perioada iernii este bine sa optezi pentru grasimi vegetale si animale de calitate. Cele mai bune grasimi care pot fi consumate si care contribuie la protejarea organismului sunt cele provenite din peste (macrou, somn, crap, somon). Acestea contribuie si la fluidizarea sangelui si la vascularizarea organismului.
In plus, pentru a ne intari sistemul imunitar este nevoie sa consumam si vitamina C (citrice, kiwi, ardei gras, ardei iute, cimbru, patrunjel, broccoli, conopida, varza de Bruxelles, verdeturi, rosii, coacaze negre) si vitamina A (oua, lapte, ton, ficat, boia de ardei, ardei rosu, cartofi dulci, morcovi, legume cu frunze inchise la culoare, dovleac, salata verde, caise uscate, unt). Organismul are nevoie si de minerale (zinc – fructe de mare, scoici, sardine, seminte de dovleac, seminte de floarea-soarelui, ovaz, paine, nuci, ghimbirul; seleniu – nuci, paine, peste, carne, oua).
Totodata, nici iaurturile probiotice nu ar trebui sa lipseasca din alimentatie in timpul sezonului rece. Ele contribuie la o sanatate de fier. Alte surse de probiotice sunt: usturoiul, bananele, anghinarea, ceapa, ovazul, chefirul si muraturile. Si ridichile sunt alimentele-minune in lunile geroase de iarna. Ridichea alba este bogata in fibre si fier, iar ridichea neagra are un gust distinct, usor iute si un continut semnificativ de vitamina C, cel mai important antioxidant in prevenirea racelii si gripei.
Si catina este un alt element important pentru sanatatea noastra pe timpul rece. Denumita si ginsengul romanesc, catina este considerata un vaccin antigripal natural datorita continutului ridicat de vitamina C, fiind mai mare decat cel al macesului si de 10 ori mai mare decat al citricelor.
Iarna nu ar trebui sa lipseasca nici ceaiurile din plante sau fructe si nici laptele cald cu scortisoara sau miere.
Totodata, in timpul sezonului rece este important sa ne imbracam adecvat, sa facem sport, sa ne odihnim suficient si sa respectam regulile de igiena. Mai mult, este necesar sa se evite contactul cu persoane bolnave.
Citeşte şi Aşa faci cea mai bună cremă de mâini pentru iarnă, acasă