Ce alimente trebuie să consumăm în timpul sezonului geros

În timpul sezonului rece este nevoie de o atenţie deosebită pe care trebuie să o acordăm alimentaţiei sau stilului de viaţă. Pentru a ne feri de răceli şi gripă trebuie să consumăm anumite alimente care au rolul de a ne întări sistemul imunitar.
Alina Costache
30 dec. 2015, 07:30
Ce alimente trebuie să consumăm în timpul sezonului geros

O alimentatie sanatoasa si un stil de viata echilibrat ne ajuta sa depasim cu bine sezonul rece si sa nu racim. Numeroase studii medicale moderne arata ca adaptarea organismului la conditiile de iarna implica transformari ale sistemelor de obtinere a energiei necesare activitatilor organismului. Astfel, organismul va consuma o mare parte din energia depozitata in celule pentru incalzire, dar in acelasi timp va depune un efort suplimentar pentru refacerea depozitelor de grasimi.

Pentru o alimentatie care sa ne permita conservarea energiei este absolut necesar sa mancam foarte bine la micul dejun. Astfel, nutritionistii danezi, ca si cei germani, sunt de parere ca, in anotimpul rece, micul dejun trebuie sa fie cel putin la fel de bogat in calorii ca si masa de pranz. Acest aspect este si mai important in zilele in care depunem efort fizic si avem contact mai mult cu frigul.

Masa de dimineata trebuie sa includa intotdeauna lactate grase precum smantana sau casul. Grasimile din acestea nu reprezinta un pericol pentru ingrasare, chiar daca sunt consumate peste 40 de zile la rand, in cazul in care in acele zile facem efort fizic. Mai mult decat atat, acizii grasi din laptele sau smantana de vaca si mai ales de bivolita ajung rapid in ficat, unde sunt folositi pentru fabricarea unor precursori hormonali. De asemenea, ouale servite moi sunt foarte recomandate la micul dejun, datorita aminoacizilor de care are nevoie organismul pentru fortifierea unor zone din creier intens solicitate la frig.

Pentru a ne conserva energia trebuie, de asemenea, sa consumam de 4-5 ori pe saptamana proteine animale la pranz si seara, evitand excesul de condimente foarte iuti. Esential pentru evitarea starilor de oboseala este ca dupa fiecare masa sa mancam un fruct proaspat, cel mai recomandat fiind marul.

Citeşte şi Cum să mănânci iarna ca să nu te îngraşi

Mai mult, grasimile au un rol deosebit, pentru ca stocheaza energia si reprezinta un factor imuno-stimulator impotriva frigului, ajutand corpul sa se adapteze la temperaturile scazute. In perioada iernii este bine sa optezi pentru grasimi vegetale si animale de calitate. Cele mai bune grasimi care pot fi consumate si care contribuie la protejarea organismului sunt cele provenite din peste (macrou, somn, crap, somon). Acestea contribuie si la fluidizarea sangelui si la vascularizarea organismului.

In plus, pentru a ne intari sistemul imunitar este nevoie sa consumam si vitamina C (citrice, kiwi, ardei gras, ardei iute, cimbru, patrunjel, broccoli, conopida, varza de Bruxelles, verdeturi, rosii, coacaze negre) si vitamina A (oua, lapte, ton, ficat, boia de ardei, ardei rosu, cartofi dulci, morcovi, legume cu frunze inchise la culoare, dovleac, salata verde, caise uscate, unt). Organismul are nevoie si de minerale (zinc – fructe de mare, scoici, sardine, seminte de dovleac, seminte de floarea-soarelui, ovaz, paine, nuci, ghimbirul; seleniu – nuci, paine, peste, carne, oua).

Totodata, nici iaurturile probiotice nu ar trebui sa lipseasca din alimentatie in timpul sezonului rece. Ele contribuie la o sanatate de fier. Alte surse de probiotice sunt: usturoiul, bananele, anghinarea, ceapa, ovazul, chefirul si muraturile. Si ridichile sunt alimentele-minune in lunile geroase de iarna. Ridichea alba este bogata in fibre si fier, iar ridichea neagra are un gust distinct, usor iute si un continut semnificativ de vitamina C, cel mai important antioxidant in prevenirea racelii si gripei.

Si catina este un alt element important pentru sanatatea noastra pe timpul rece. Denumita si ginsengul romanesc, catina este considerata un vaccin antigripal natural datorita continutului ridicat de vitamina C, fiind mai mare decat cel al macesului si de 10 ori mai mare decat al citricelor.

Iarna nu ar trebui sa lipseasca nici ceaiurile din plante sau fructe si nici laptele cald cu scortisoara sau miere.

Totodata, in timpul sezonului rece este important sa ne imbracam adecvat, sa facem sport, sa ne odihnim suficient si sa respectam regulile de igiena. Mai mult, este necesar sa se evite contactul cu persoane bolnave.

Citeşte şi Aşa faci cea mai bună cremă de mâini pentru iarnă, acasă

DailyBusiness
Scandal la Senat! Angajații îl huiduie pe Bolojan după anunțul reducerii posturilor
Spynews
Ramona Olaru, confesiuni dureroase despre copilăria ei! Și-a promis că nu se va întoarce niciodată în locul în care a crescut. Declarații exclusive la Viața fără filtru
Bzi.ro
Maurice Munteanu dă de pământ cu Melania Trump: „Părul prea coafat ca la concursurile de Miss din Europa de Est!“
Fanatik.ro
Secretul gospodinelor din Maramureș pentru cea mai delicioasă supă. Ingredientul surpriză care îi dă o aromă de neuitat
Capital.ro
Victorie pentru Călin Georgescu. Verdictul venit chiar acum: Va fi măcel!
Playtech.ro
Prima reacție a Dacianei Sârbu după divorțul de Victor Ponta: Singurii care știu suntem noi. Nu vreau să...
DailyBusiness
Cum reacționează sistemul imunitar în cazul alergiilor de la veninul de albine. Descoperirile făcute de oamenii de știință
Adevarul
Profesorul Cătălin Avramescu, candidat la alegerile prezidențiale: „România ar trebui să dețină arme nucleare pentru a intimida Rusia”
wowbiz.ro
Vește șoc în lumea politică! Victor Ponta și Daciana Sârbu au divorțat după 19 ani de căsnicie
Spynews
”Un bărbat toxic nu se va schimba”. Dana Roba, mesaj tranșant pe rețelele de socializare, după despărțirea de Beniamin | FOTO
Spynews
Ea este Daria, tânăra de 19 ani care s-a stins din viață în accidentul din Craiova. Trei persoane și-au pierdut viața pe DN6: ”Am venit să luăm rămășițele” | FOTO
Evz.ro
Netflix dă cea mai proastă veste. Mulți abonați se gândesc să renunțe
Ego.ro
Imaginile cu Daciana Sârbu de nerecunoscut! Cum arăta înainte să îl cunoască pe Victor Ponta
Prosport.ro
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
kanald.ro
Pensionarii primesc bani în plus din martie 2025! Cine sunt cei 1 milion de beneficiari
Cancan.ro
Victor Ponta rupe tăcerea după ce s-a aflat că a divorțat de Daciana Sârbu: „Au avut prea mult de suferit toți din cauza…”
Playsport.ro
WOW! Corina Caragea a renunțat de tot la haine! Apariție unică pe net
Capital.ro
Verdict crunt pentru Călin Georgescu: Este o variantă de neacceptat!
StirileBZI
Salariu de 500 de lei pe zi și trei mese, plus loc de cazare! Ce companie oferă aceste beneficii angajaților
Prosport.ro
FOTO. Cum arată fiica legendarului fotbalist. Tânăra divorțează după 9 ani
stirilekanald.ro
Anda, găsită moartă în casă! Câinii începuseră să-i devoreze trupul neînsuflețit
substantial.ro
Tensiuni la Senat: Sindicatele contestă restructurările anunțate de Ilie Bolojan
MediaFlux
SE ANULEAZĂ ALEGERILE PREZIDENȚIALE? MAI a transmis DECIZIA FINALĂ
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Posibil spionaj de înalt nivel: Serviciile de informații maghiare, investigate la Strasbourg!