Amenzile ajung până la 1.000 de lei pentru șoferii auto care-și spală mașina pe domeniul public. Sancțiunile prezintă mici varianții, în funcție de zonă și de localitate.
Sancțiunile sunt prevăzute în OG 43/1997 privind regimul drumurilor.
„Pe drumurile publice sunt interzise intrarea pe drum a vehiculelor cu noroi pe roți sau pe șenile (…) și curățarea sau spălarea vehiculelor de pământ, de materiale sau de alte substanțe (…)”, se arată în prevederea legală OG 43/1997.
În plus, potrivit legii, este circulația pe drumurile publice cu vehiculul murdar. Igienizarea mașinii trebuie făcută în locurile special amenajate, deci la spălătorii dedicate ori în propria curte.
Consiliul Local din Cluj-Napoca a stabilit, prin Hotărârea 191/2009, sancționarea cu amendă a spălării mașinii pe domeniul public. Astfel, sancțiunea este cuprinsă între 500 și 1.000 de lei.
În București, cei care-și spală mașina pe domeniul public riscă amenzi cuprinse între 200 și 500 de lei. În cazul firmelor, sancțiunea poate ajunge chiar până la valoarea de 1.000 de lei.
De asemenea, o altă practică specifică anilor ’90 este sancționată de lege: încingerea grătarelor în spatele blocului, respectiv pe domeniul public, în zonele aglomerate.
Potrivit Legii 54/2022, privind desfășurarea activităților de picnic, există numai anumite zone cu o astfel de destinație. Este vorba despre zonele special amenajate pentru activitățile de picnic, acestea aparținând domeniului public ori privat al statului și/sau al unităților administrativ-teritoriale, dotate cu utilități și facilități pentru desfășurarea activităților de picnic și în care aprinderea focului este permisă.
Desfășurarea unor astfel de activități în alte locuri decât cele precizate în lege este interzisă. În caz contrar, potrivit Legii 54/2012, „desfășurarea activităților de picnic în afara zonelor special amenajate și/sau a zonelor indicate pentru acestea” se sancționează cu amendă cuprinsă între 1.000 și 3.000 de lei.