Firmele și persoanele fizice proprietare de terenuri au obligaţia să le cureţe anual de ambrozie, potrivit legislaţie în vigoare în România.
În ședința Guvernului din data de 27 ianuarie 2021 a fost adoptată Hotărârea referitoare la modificarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 62/2018 privind combaterea buruienii ambrozia. Actul normativ prevede simplificarea procedurii de verificare a terenurilor pe care a crescut ambrozie. Controalele pot fi realizate de către autoritățile administraţiei publice locale, prin personal împuternicit de primar, de poliția locală sau de către comisari ai Gărzii Naționale de Mediu.
Hotărârea prevede şi creșterea nivelului de sancționare cu amenzi de la 1000 lei la 5000 lei pentru persoanele fizice și de la 10.000 lei la 20.000 lei pentru persoanele juridice care nu respectă prevederile legale privind distrugerea ambroziei.
De asemenea, s-a prelungit și termenul pentru controalele efectuate de autorități, în sensul că acestea pot avea loc până la finele lunii octombrie și nu doar până la sfârșitul lunii iulie, cum s-a întâmplat până anul trecut, inclusiv.
Alergia la ambrozie se manifesta diferit de la un om la altul, insa majoritatea simptomelor corespund. Acestea sunt stranut frecvent în salve, manarimi de nas/ochi, secretii nazale abundente, ochi rosii, obstrucție nazală, rinoree apoasă, secreții postnazale, înroșire a ochilor, tușe seacă, wheezing și dispnee în special dimineață și seară, urticarie.
Citeşte şi: Ai alergie la ambrozie sau astm? Iată cum sa scapi de tusea sâcâitoare cu tehnica Buteyko