Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) se ocupă de verificarea mașinilor și de amendarea șoferilor care nu și-au plătit rovinieta.
CNAIR are instalate pe drumurile naționale din țară și pe autostrăzi peste 100 de camere pentru controlul rovinietei, ceea ce înseamnă că este imposibil ca șoferii să nu primească amendă dacă circulă fără rovinietă.
Conform legii, dacă un șofer nu plătește rovinieta, autoritățile îl pot amenda în termen de cel mult patru luni. după depășirea acestui termen, fapta se prescrie.
Conform sancțiunilor modificate de Guvern în martie 2022, amenda pentru rovinietă, în funcție de mașină, este:
Dacă un șofer a fost sancționat pentru rovinietă, inspectorii CNAIR au două luni la dispoziție pentru a-l informa despre amendă. În toată această perioadă, șoferul nu poate fi sancționat din nou pentru rovinietă.
„În intervalul de la data săvârșirii contravenției până la data comunicării procesului-verbal de constatare a contravenției nu se pot încheia în alte procese-verbale de constatare a contravenției pentru lipsa rovinietei valabile pentru același vehicul”, potrivit OG 15/2002 cu privire la aplicarea tarifului de utilizare și a tarifului de trecere pe rețeaua de drumuri naționale din România.
CNAIR a pus la dispoziție un sistempe site-ul oficial www.cnadnr.ro, pentru șoferii care vor să verifice valabilitatea rovinietei.
Cum se face plata rovinietei prin SMS:
Citește și: Codul rutier modificat. Poliţiştii locali vor putea da amenzi usturătoare şoferilor care încalcă legislaţia
În momentul de față, rovinieta pentru un autoturism obișnuit costă între 3 euro pentru o zi și 28 de euro pentru un an. Pentru vehiculele de transport marfă mai ușoare de 3,5 tone, prețurile sunt între 6 și 96 de euro. Pentru TIR-uri, prețurl poate ajunge la peste 1.200 de euro pe an.
Rovinieta poate fi cumpărată on-line, de la benzinării și prin SMS pentru una sau șapte zile.