Din ce în ce mai multe accidente cu trotinete electrice implicate sunt raportate de Poliție. Din acest motiv, Guvernul României a reglementat noile mijloace de transport, care au devenit foarte rapid populare în rândul cetățenilor, în special în orașele mari și aglomerate, precum București și Cluj-Napoca.
Regulile pentru conducerea trotinetelor electrice au fost stabilite prin OUG 13/2020, în urmă cu mai mult de doi ani de zile. Ele au fost aplicate efectiv prin HG 1.075/2021, adică din toamna anului trecut.
Nerespectarea normelor cu privire la circulația trotinetelor electrice este inclusă în clasa a II-a de sancțiuni – 4-5 puncte de amendă, în valoare de 580 – 725 de lei.
De asemenea, există și sancțiuni mai mari, cuprinse între 580 – 1.160 de lei, care se aplică pentru nerespectarea regulilor privind dotarea vehiculului de deplasare, inclusiv a bicicletelor, circulația pe autostradă etc.
Printre cele mai importante reglementări se numără:
Lucian Diniță, fost șef al Poliției Rutiere, susține că deși există legislație în vigoare, aproape nimeni nu ține cont de ea. Este haos total în trafic, avertizează polițistul.
„Această evoluție a trotinetelor a început să fie o problemă și pentru UE. Nu se ține cont de indicatoare, nimeni nu este întrebat de permis de conducere (…)”, a declarat Diniță, pentru RomâniaTV.net.