Ce amenzi rişti dacă nu respecţi noile reguli anti-COVID. România a depăşit 10.000 de cazuri zilnice de infectare cu noul coronavirus. De aceea, de luni, de la ora 00.00, au intrat în vigoare noi restricții impuse de autorităţile române pentru a limita răspândirea COVID.
Poliţiştii şi jandarmii au aplicat, în ultimele 24 de ore, 8.487 de sancţiuni contravenţionale, în valoare de 1.455.795 de lei, a anunţat Grupul de Comunicare Strategică.
Persoanele care nu poartă mască sau o poartă necorespunzător, neacoperind nasul şi gura, sau care nu deţin noile declaraţii semnate de angajator în cazul deplasării pe timp de noapte în interes de serviciu, ori a declarației pe propria răspundere, în alte situaţii, pot fi sancţionate cu amendă de la 500 la 2.500 de lei, conform Legii 55/2020.
Amenzi de până la 15.000 pentru petreceri. Conform autorităţilor, pe perioada stării de alertă pentru coronavirus, în România sunt interzise organizarea de petrecere, nunţi, botezuri, aniversări, mitinguri, demonstrații, activităţi culturale sau religioase şi concerte. Nerespectarea deciziilor vă poate aduce o amendă între 3.000 şi 15.000 de lei.
Citeşte şi: LOCKDOWN în România. Ce este interzis în România de luni. Lista completă a RESTRICŢIILOR
1. Toate persoanele cu vârsta peste 5 ani sunt obligate să poarte mască de protecție, peste nas și gură, atât în spațiile închise (magazine, farmacii, benzinării, etc, ), cât și în spațiile deschise (pe stradă, în parc, la piață, etc). Cu alte cuvinte, când ieși din casă și până te întorci ai obligația să porți mască de protecție care să acopere gura și nasul.
2. Toți elevii din țară vor studia exclusiv online, pentru următoarele 30 de zile
Citeşte şi: BILANŢ CORONAVIRUS, 9 noiembrie. Un copil de 4 ani se află printre cele 130 de decese
3. Se interzic orice fel de sărbători, aniversări, petreceri, onomastici (inclusiv nunți, botezuri) indiferent dacă sunt în aer liber sau în casă, în public sau în privat.
4. Toate magazinele, cu excepția benzinăriilor, farmaciilor, plus cei care au livrări la domiciliu, se vor închide la ora 21.00 și se pot deschide la ora 05.00 dimineața.
5. Se interzice circulația persoanelor în afara locuinței/gospodăriei în intervalul orar 23.00 – 05.00, cu următoarele excepții:
6. Se suspendă activitatea piețelor agroalimentare în spații închise, târgurilor, bâlciurilor, piețelor mixte și volante și a talciocurilor. Se permite activitatea piețelor agroalimentare ce pot fi organizate în zone publice deschise.
7. Pentru angajatorii din sistemul privat, autoritățile și instituțiile publice centrale și locale, indiferent de modul de finanțare și subordonare, precum și regiile autonome, societățile naționale, companiile naționale și societățile la care capitalul social este deținut integral sau majoritar de stat ori de o unitate administrativ-teritorială, cu un număr mai mare de 50 de salariați, este instituită obligația organizării programului de lucru în regim de telemuncă sau muncă la domiciliu, în condițiile legii. În situația în care nu se poate desfășura activitatea de către salariat în regim de telemuncă sau muncă la domiciliu și în vederea evitării aglomerării transportului public, instituțiile și operatorii economici publici și privați organizează programul de lucru astfel încât personalul să fie împărțit în grupe care să înceapă, respectiv să termine activitatea la o diferență de cel puțin o oră.
8. Cafenele, restaurante, baruri, pizzerii în interior:
a) Se închid în localitățile unde rata de infectare depășește 3 cazuri / 1.000 de locuitori în ultimele 14 zile. Excepție: Activitatea restaurantelor și a cafenelelor din interiorul hotelurilor, pensiunilor sau altor unități de cazare va fi permisă doar pentru persoanele cazate în cadrul acestor unități în județele/localitățile unde este depășită incidența de 3/1.000 de locuitori în ultimele 14 zile.
b) Este permisă la maxim 30% din capacitatea maximă doar în intervalul 06.00 – 23.00, la o incidență între 1,5-3 cazuri / 1.000 de locuitori
c) Este permisă la maxim 50% din capacitatea maximă doar în intervalul 06.00 – 23.00, la o incidență mai mică de 1,5 cazuri / 1.000 de locuitori.
d) Măsurile de mai sus sunt și pentru terasele care au un acoperiș, plafon sau tavan și care sunt delimitate de cel puțin 2 pereți, indiferent de natura acestora sau de caracterul temporar sau permanent, care sunt considerate ca fiind tot spații închise.
9. Cafenele, restaurante, baruri, pizzerii în aer liber (terase): Vor funcționat cu asigurarea unei distanțe de minimum 2 metri între mese și participarea a maximum 6 persoane la o masă, dacă sunt din familii diferite, și cu respectarea măsurilor de protecție sanitară.