Ce ar trebui să cuprindă setul anual de analize pentru femei
Setul anual de analize trebuie format dintr-o examinare completă, adică măsurarea tensiunii arteriale, a alurii ventriculare, palparea sânilor şi a tiroidei.
În funcţie de concluziile acestei examinări şi de antecedente, se vor recomanda analize biologice de sânge şi urină, care pot consta într-un set de bază (hemoleucograma, VSH, creatinină, glicemie, transaminaze, sumar şi sediment urinar), până la analize mult mai detaliate. Nu ar trebui, de asemenea, neglijat un consult oftalmologic şi un consult ginecologic, precum şi examenul Babeş-Papanicolau, care are rolul de a detecta la timp cancerul de col uterin. În cazul în care testele nu sunt concludente, medicul poate recomanda un test HPV.
Ce analize medicale anuale ar trebui să facă fiecare femeie. Înainte de a efectua aceste investigaţii, e bine să mergeţi la o consultaţie la medicul de familie. El cunoaşte cel mai bine istoricul personal şi familial şi ne poate urmări evoluţia în timp.
De asemenea, măsurarea densităţii osoase are rolul de a depista la timp osteoporoza şi osteopenia şi determină starea de sănătate a oaselor, iar în cazul în care medicul constată factori de risc pentru apariţia acestora, va recomanda un tratament de prevenţie.
E bine să mergeţi în fiecare an şi la dermatolog pentru un control de specialitate. Medicul poate evalua factorii de risc pentru apariţia melanomului şi poate recomanda dermatoscopia în cazul în care descoperă anumite leziuni ale pielii.
Pe măsură ce înaintăm în vârstă, şi vederea se deteriorează, aşa că este recomandat tuturor femeilor un control oftalmologic anual, pentru a depista eventualele probleme de vedere, cum ar fi cataracta sau glaucomul.
Citeşte şi Mare atenţie! Cei care au aceste grupe de sânge sunt mai vulnerabili în faţa bolilor de inimă