O nouă cercetare a ajuns la concluzia că peştii nu suferă atunci când sunt prinşi în cârlig şi se luptă pentru supravieţuire. Oamenii de ştiinţă afirmă că peştii nu au un sistem cerebral şi nici suficienţi receptori senzoriali în celulele nervoase pentru a suferi, scrie descoperă.ro
Deşi peştii se zbat pentru a scăpa din cârlig, ei nu suferă, explică cercetătorii care au publicat studiul în jurnalul ştiinţific Fish and Fisheries.
În cadrul experimentelor, cercetătorii au introdus ace în falca unui păstrăv. Jim Rose, profesor de zoologie şi fiziologie la Universitatea Wisconsin şi coordonatorul acestui studiu, a explicat că „în ciuda injecţiilor cu acid şi cu venin de albine, substanţe ce ar provoca o durere groaznică oamenilor, păstrăvul nu a reacţionat în vreun fel”.
Peştele şi-a revenit în doar câteva minute după ce i-au fost introduse respectivele substanţe în falcă, lucru observat şi în cazul în care peştele era prins şi apoi eliberat înapoi în apă.
„Este extrem de improbabil ca peştii să simtă durere. Nu vrem să spunem că nu este important să luăm în calcul ceea ce este mai bine pentru peşti, însă respingem ideea că trebuie luată în calcul şi bunăstarea mentală a peştilor„, spune profesorul Rose.
Ben Williamson, purtătorul de cuvânt al unei organizaţii ce pledează pentru drepturile animalelor, afirmă că „peştii nu ţipă de durere, dar prezintă alte reacţii pronunţate la stimulii dureroşi.”