Ce șanse de creștere au euro, aurul și bursele în această săptămână

Moneda europeană a revenit repede la tendința de creștere față de dolar, după ezitarea pricinuită de retrogradarea clasificării Italiei, Spaniei și Portugaliei. Sunt verificate astfel suporturi mai vechi pentru creștere. Moneda americană se va aprecia însă față de leu până la, probabil, 3,57 lei. Bursa din București trebuie să treacă de un prag crucial săptămâna asta. Marile burse au propriile lor încercări de trecut.
Adrian Ionescu
14 feb. 2012, 12:41
Ce șanse de creștere au euro, aurul și bursele în această săptămână

Luni după prânz, moneda europeană revenise peste pragul de 1,32 de dolari, confirmând perspectivele anticipate în raportul săptămânal al casei de brokeraj BT Securities, emis luni de dimineață. Atunci Dan Rusu, șeful analiștilor clujeni de la BT Securities, considera că o eventuală corecţie la tendinţa ascendentă, „ar trebui să se oprească la 1,31 dolari/ euro“.

„Învingerea (anterioară, n.r.) a obstacolului de la 1,322 dolari / euro a marcat debutul valului ascendent spre 1,34, respectiv 1,357 dolari / euro. În cazul în care raportul EUR/USD ar reveni sub 1,31 dolari, ar urma scăderi ceva mai agresive (până la 1,3-1,293), înainte ca moneda unică să îşi reia aprecierea în faţa dolarului american“, prevedea luni raportul BT Securities.

 

Dolar SUA vs Leu

Raportul dolarului faţă de leu ar putea scădea până spre 3,2 lei/ dolar, înainte de a-şi relua aprecierea spre 3,57 de lei.

„Valul de apreciere a leului ar trebui să se încheie oriunde între 3,28 şi 3,2 – punct din care dolarul american şi-ar relua creşterea. Pragul de siguranţă pentru acest scenariu este la 3,18 lei/ dolar: doar o cădere hotărâtă sub acest prag ne-ar determina să reinterpretăm semnalele tehnice“, scrie Dan Rusu în Raportul BT Securities.

 

Aurul

La rândul lor, analiştii de la SSIF Broker Cluj Napoca cred că scenariul principal pe piaţa metalului preţios este ascendent, „atât timp cât preţul aurului descrie minime şi maxime tot mai mari“. Totuşi investitorii în aur şi-au cam epuizat resursele sau nu le convine, deocamdată, nivelurile de peste 1750 de dolari uncia.

Totuşi, „aurul a străpuns în jos linia de tendinţă ascendentă T1 (vezi raportul SSIF Broker), semnalând astfel finalul unei etape a acesteia, în forma de până acum, dar (străpungerea, n.r) nu a confirmat încă, prin coborârea sub suportul de la 1.715 dolari“, se spune în Raportul SSIF Broker.

În cazul unei confirmări pe termen scurt deprecierile pot ajunge până la 1.678 dolari pe uncie (o uncie de aur are 31,1034 grame).

Cel mai recent şi mai greu de depăşit maxim este la 1.763 de dolari / uncie.

 

Bursa din Bucureşti

Marţi la prânz piaţa a dat dreptate investitorilor de la Bursa de Valori Bucureşti (BVB), care nu au băgat în seamă nici măcar formal, cum au făcut-o bursele europene, scăderea rating-urilor Italiei, Spaniei şi Portugaliei.

Cel mai bun indiciu despre viitor îl dă Indicele BET FI, al societăţilor de investiţii financiare (SIF) şi al Fondului Proprietatea (FP), care se stabiliza marţi după prânz la 25.400 de puncte, destul de confortabil peste rezistenţa crucială a pragului de 25.000 de puncte.

O rezistenţă importantă se poate opune, din punct de vedere tehnic, la creştere (vezi mai jos, în capitolul DIDACTICE, de ce).

Indicele BET Fi face media ponderată a variaţiilor acţiunilor societăţilor de investiţii financiare (SIF) şi ale Fondul Proprietatea (FP), care sunt cele mai căutate de investitorii străini şi, de aceea, BET Fi este în centrul atenţiei analiştilor.

Pragul de rezistenţă de la 25.000 de puncte reprezintă pentru Dan Rusu, şeful analiştilor de la BT Securities, un punct de bifurcaţie, „graniţa dintre două scenarii: unul negativ, cu noi minime sub 15.000 anul acesta, şi altul pozitiv, cu noi maxime peste cele din 2010.“

Analistul clujean preferă, „din precauţie“, să creadă că este încă în vigoare scenariul negativ, al continuării, pe termen lung, anual, a tendinţei negative, care a caracterizat, de fapt, piaţa în ultimii doi ani şi în a cărei răsturnare noi am crezut deja de săptămâna trecută.

Dacă indicele BET fi se va instala deasupra pragului de la 25.000 de puncte, atunci, răsturnarea tendinţei negative va primi confirmarea finală, potrivit raportului BT Securities.

„Am putea vedea vedem reacţii negative la 25.000, dar nu mai agresive de 20.000, chiar şi scenariul optimist. Până una-alta asteptăm să vedem ce aduce această săptămână şi cum se vor raporta mai departe SIF-urile şi FP la acest nivel cheie de 25.000 de puncte“, conchidea Dan Rusu, luni de dimineaţă.

Altfel spus, dacă BET Fi nu va reuşi să depăşească pragul de la 25.000, cândva în zilele sau săptămânile următoare, tendinţa principală a pieţei, cea anuală, va fi din nou cea descendentă, declanşată acum doi ani.

Dan Rusu mai spune că suportul cel mai solid, care se va opune eventualelor scăderei este la 20.000 de puncte.

 

Marile burse

Toţi analiştii de piaţă de capital clujeni sunt de acord că indicele bursei din Frankfurt va creşte. Indicele german DAX este analizat chiar și de cine nu are plasamente la Deutsche Boerse, pentru că este un indicator important privind întreaga piață euriopeană.

„Aşteptăm încă un maxim local – cel mai probabil la nivelul de 6.950 de puncte. Ulterior ne-ar aștepta deprecieri ceva mai serioase. Avem suporturi (împotiva deprecierilor, n.r.) la 6.550, respectiv la pragul de siguranță 6.450 de puncte“, crede Dan Rusu de la BT Securitites.

Dacă „rezistența de la 6.830 ar fi depășită s-ar genera un semnal ascendent, fapt ce ar aduce mai mulți participanți în piață“ crede Alexandru Preda, CFTe, analist al SSIF Broker. El vede un suport sensibil la 6.655 de puncte. O străpungere aici ar genera un semnal pe termen mediu care ar avea ca țintă pragul de la 6.335 de puncte, în opinia analistului Alexandru Preda de la SSIF Broker.

 

Rapoaretele celor două case de brokeraj mai dau indicii şi despre evoluţia bursei americane, a celei austriece, destul de căutată de investitorii români, dar şi a celormai căutate acţiuni româneşti.

 

„DIDACTICELE“

Corecţiile de cotaţii pe pieţele bursiere survin de obicei atunci când investitorii devin mai dornici să încaseze profitul din creşterile anterioare decât să parieze pe creşteri ulterioare. Dar există şi corecţii pozitive la tendinţe negative.

Societăţile de investiţii financiare (SIF-urile) şi Fondul Proprietatea (FP) sunt cele mai lichide (cele mai tranzacţionate, mai uşor de găsit şi mai uşor de vândut) acţiuni de la BVB şi, de aceea, indicele lor este considerat ca un fel de oracol şi pentru restul pieţei.

Indicii sunt nişte medii ponderate ale variaţiilor preţurilor acţiunilor care intră în „coşul“ (portofoliul) fiecăruia,raportate la un reper fixat la lansare (1000 în România).

FP şi SIF-urile sunt nişte mari fonduri de investiţii care au ele însele „expuneri“ (investiţii) în aproape toată economia românească, inclusiv în societăţi energetice la care nimeni, în afară de FP, nu are acces.

De aceea FP şi SIF-urile sunt cele mai căutate, mai ales de investitorii străini şi de aceea au un indice special dedicat, iar noi le urmărim în mod special evoluţia. Din toate aceste motive se şi spune că BET FI, indicele lor, are reputaţia de a anticipa comportamentul întregii burse.

SUPORTURILE sunt minime anterioare, relevante ca niveluri până la care preţurile pot scădea, într-o tendinţă curentă, minoră,  fără ca tendinţa principală de creştere să fie periclitată. Pot fi şi praguri la care o tendinţă minoră de scădere se opreşte.

REZISTENŢELE sunt maxime anterioare relevante ca niveluri  până la care preţurile pot creşte, într-o tendinţă  curentă, minoră, fără ca tendinţa principală descendentă să fie răsturnată. Ele mai pot fi şi praguri peste care tendinţa de creştere minoră nu mai poate trece.

MEDIA MOBILĂ este o medie a cotațiilor pe un anumite număr de perioade (minute, ore, zile, săptămâni) și se compară cu evoluția cotațiilor curente pe aceleași perioade. În media mobilă, cotația cea mai nouă o înlocuiește pe cea mai veche. Dacă media mobilă este sub cotația curentă – este bine, dacă rămâne deasupra cotaţiei curente, care a scăzut – este rău.

LICHIDITATEA (valoarea tranzacţiilor), este un  indicator al uşurinţei cu care poţi găsi acţiunile căutate sau le poţi vinde pe cele care le ai deja, la preţuri cât mai apropiate de cele dorite.

Brokerii se uită la lichiditate ca să caute confirmare pentru tendinţele curente. Dacă aceasta este mică, scăderile sau creşterile de preţuri nu au o mare relevanţă.

Dar dacă lichiditatea este mare (la BVB circa 12 milioane de euro, în această perioadă, dar cât mai mult peste) şi indici bursieri scad consistent, atunci înseamnă că avem de a face cu o corecţie semnificativă.

VOLATILITATEA, adică variaţiile mari de preţuri, este semn de confuzie pe piaţa, dar convine speculatorilor.

Mai trebuie remarcat că știrile importante ale săptămânii  pot afecta semnificativ acuratețea prescripțiilor rezultate din analiza tehnică a evoluției prețurilor.

 

 

 

DailyBusiness
O autostradă spectaculoasă va lega Comarnic de Brașov, cu investiții de 4 miliarde de euro!
Spynews
Ce s-a întâmplat, de fapt, înainte ca Silviu Prigoană să fie declarat decedat. Un martor a povestit în amănunt ce a pățit fostul soț al Adrianei Bahmuțeanu
Bzi.ro
Loredana Groza a pozat în lenjerie intimă excentrică! Reacțiile au fost extrem de dure: „La vârsta ei este dezgustător!” – GALERIE FOTO
Fanatik.ro
Cum se face cea mai scumpă cafea din lume. E obținută din excrementele unui animal ciudat
Capital.ro
Sancțiune iarna pentru șoferi. Amendă chiar FĂRĂ anvelope de vară. Îți confiscă și certificatul de înmatriculare
Playtech.ro
Elena Udrea iese din închisoare? Familia abia o așteaptă acasă, ce decizie au luat magistrații.
DailyBusiness
Inflația atinge 4,7% în România! Serviciile explodează cu 7,6% în doar un an!
Adevarul
Patru țări europene ar putea fi următoarele pe lista lui Vladimir Putin
wowbiz.ro
„Mă odihnesc” Ultimele cuvinte ale lui Silviu Prigoană înainte să moară. Unul dintre prietenii cu care era la masă povestește ce a făcut înainte să-și dea ultima suflare
Spynews
Silviu Prigoană a murit! Fostul soț al Adrianei Bahmuțeanu s-ar fi înecat cu mâncare într-un restaurant
Spynews
Scandal între Vlad Pascu și judecător, la ultimul proces! Ce l-a deranjat pe magistrat, după ce șoferul drogat a cerut arestul la domiciliu
Evz.ro
Manevra Heimlich: Primul ajutor atunci când o persoană se sufocă din cauza unui corp străin. Video
Ego.ro
Anamaria Prodan, de nerecunoscut. Brunetă și machiată strident, la nunta cu fostul soț FOTO
Prosport.ro
FOTO. Andreeea Bălan, apariție spectaculoasă la Protevelion 2025. Rochia a lăsat la vedere mult
kanald.ro
A murit Silviu Prigoană, într-un restaurant din Bran! Afaceristul a căzut pe podea în timpul mesei
Cancan.ro
Cine este și cu ce se ocupă văduva lui Silviu Prigoană. Ce afacere deține Mihaela, de fapt
Playsport.ro
IMAGINILE MOMENTULUI! Arbitra de 24 de ani a fost prinsă cu observatorul de 3 ori mai în vârstă ca ea și video-ul compromițător a fost făcut public!
Capital.ro
Șoc în lumea tenisului. Simona Halep a renunțat
StirileBZI
Toți românii cu mașini second-hand trebuie să știe asta: Acest document este obligatoriu de la 1 decembrie 2024
Prosport.ro
FOTO. Cum arată femeia cu care toți bărbații vor să aibă o relație
stirilekanald.ro
Declarația șocantă a unui martor care a văzut cum a murit Silviu Prigoană!
substantial.ro
Liderul AUR, George Simion, acuzat de legături cu serviciile rusești
MediaFlux
Șeful CASEI de PENSII anunță MAJORAREA PENSIILOR. Cu CÂT se MAJOREAZĂ
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
A murit Silviu Prigoană… la numai 61 de ani