Dacă Zidul nu ar fi căzut în urmă cu exact 30 de ani şi dacă RDG şi-ar fi sărbătorit ce-a de-a 70 aniversare, „ce aţi fi devenit?”, a întrebat-o săptămânalul Der Spiegel pe Merkel. „În mod cert, noi nu ne-am fi întâlnit”, a răspuns Angela Merkel, care a crescut în regiunea Brandenburg, în fosta RDG.
„În RDG, femeile se pensionau la 60 de ani. Prin urmare, mi-aş fi luat paşaportul şi în urmă cu cinci ani aş fi călătorit în America„, a spus Angela Merkel, astăzi în vârstă de 65 de ani. „În RDG, pensionarii aveau libertatea de a călători, cei care nu mai erau utili ca lucrători socialişti erau autorizaţi să plece„, a explicat ea.
America o atrăgea? „Sigur că aş fi vizitat Republica Federală (Germană). Însă eu voiam să fac prima mare călătorie în America. Dat fiind mărimea, diversitatea, cultura ei„, a precizat Merkel, care a avut de altfel ocazia să întreprindă numeroase vizite în SUA după căderea Zidului Berlinului, inclusiv cu soţul ei, reputat om de ştiinţă care a lucrat un an în San Diego.
„Să văd Munţii Stâncoşi, să mă plimb cu maşina şi să ascult Bruce Springsteen, acesta era visul meu„, a detaliat cancelarul federal german, care se va retrage de la putere cel târziu în 2021, adăugând că ea ar fi făcut această călătorie „cu o maşină mică (…) mai bună ca un Trabant„, maşina-simbol a RDG.
Artistul american Bruce Springsteen era adulat de tineretul est-german şi a fost unul dintre puţinii interpreţi occidentali care au concertat în Berlinul de Est în 1988.
Celebrarea celei de-a 30-a aniversări de la căderea Zidului Berlinului urmează să culmineze sâmbătă la Berlin cu o ceremonie la Poarta Brandenburg din Berlin, în prezenţa mai multor lideri străini.