Traian Băsescu a comparat funcţia de şef de stat cu rolul unui comandant de navă, afirmând că liderul unei țări trebuie să fie ultimul care pleacă de pe navă, nu primul, şi a criticat decizia lui Klaus Iohannis.
„Din punctul meu de vedere demisia președintelui în astfel de condiții nu este o onoare. Eu aș fi stat să lupt până la capăt cu majoritatea”, a declarat Traian Băsescu la Digi24.
Fostul președinte a explicat și procedura suspendării, fiind de părere că Klaus Iohannis ar fi avut ocazia să-și prezinte apărarea în timpul celor 30 de zile de la inițierea procesului de suspendare: „Deci, în situația lui Iohannis eu n-aș fi demisionat. Aș fi mers pe ideea ca și în condiția unei suspendări, am ocazia timp de 30 de zile cel puțin, să explic ce am făcut și de ce este incorectă suspendarea. Iar la capătului acestui termen de 30 de zile, există o prevedere legală care spune că poate fi revocat președintele prin refereundum, în condițiile în care la referendum participă jumătate plus unu din cifra electorală”.
„În locului lui Iohannis mergeam până la capăt. Președintele nu își abandonează țara doar pentru că votează 300 de parlamentari. Și-o abandonează dacă asta îi cere poporul. Se duce în referendum până la capăt”, a mai spus fostul șef al statului.
Traian Băsescu a lansat critici dure la adresa unor analiști și realizatori TV, acuzându-i că dezinformează publicul în legătură cu referendumul de demitere a sa din 2012.
„Este o ocazie să fac o clarificare și etichetez fără reținere titlul de lichele și toți iresponsabilii politici care spun că rezultatul referendumului trebuia să fie demiterea președintelui. Nu, referendumul putea fi validat, dacă participau jumătate plus unu din cetățenii români cu drept de vot. Ori nu s-a întâmplat acest lucru. Ceea ce fac unii care vor să dezinformeze, spunând – o erată, a modificat rezultatul, este o minciună de proastă calitate”, a precizat Traian Băsescu.
Întrebat dacă are un mesaj pentru Klaus Iohannis, Traian Băsescu a răspuns tranșant: „I-aș reproșa că n-a stat până la capăt. Președinții sunt precum comandații de navă. Nu-s primii care pleacă de pe navă. Sunt ultimii!”.