Ce ar trebui să alegi: o salată sau un sandviș? Nutriționiștii desființează unul dintre cele mai mari mituri despre alimentație: „Pot duce la creșterea în greutate și la alte probleme de sănătate”

Cei mai mulți oameni au început să se orienteze către o dietă sănătoasă și echilibrată. Din acest motiv, oamenii se întreabă dacă ar fi mai indicat să consumi o salată sau un sandviș, iar răspunsul nutriționiștilor te va surprinde cu siguranță.
Filip Stan
03 iul. 2024, 17:18
Ce ar trebui să alegi: o salată sau un sandviș? Nutriționiștii desființează unul dintre cele mai mari mituri despre alimentație: „Pot duce la creșterea în greutate și la alte probleme de sănătate”
Ce ar trebui să alegi: o salată sau un sandviș? Nutriționiștii desființează unul dintre cele mai mari mituri despre alimentație: „Pot duce la creșterea în greutate și la alte probleme de sănătate”

Când vine vorba de opțiuni alimentare sănătoase, mulți aleg instinctiv o salată, considerând-o mai bună decât un sandviș. Cu toate acestea, experții în nutriție sugerează să ne gândim de două ori la această presupunere.

Citește și: Ce curiozitate a avut Cătălin Măruță, după ce a aflat că Gina Pistol va prezenta show-ul culinar MasterChef. ”Simpatico!”

„Când sunt întrebați dacă un sandviș sau o salată este o alegere mai sănătoasă, majoritatea oamenilor vor răspunde fără îndoială salată”, a declarat Vanessa Imus, expert în alimentație la Integrated Nutrition for Weight Loss din Bothell, Washington, scrie foxnews.com.

„În realitate, ambele pot fi sănătoase sau nesănătoase în funcție de ingrediente”, a spus ea.

„Trebuie să vă asigurați că sandvișul dvs. include legume, pâine bogată în fibre, grăsimi sănătoase și pâine din cereale integrale bogată în fibre”, a declarat Imus. „Încercați să evitați sandvișurile care conțin carne procesată bogată în grăsimi și exces de brânză sau sosuri cremoase grele.”

Iată mai multe informații despre motivul pentru care salatele nu sunt întotdeauna cea mai bună opțiune, despre cum sandvișurile pot fi uneori mai sănătoase – și despre cum să faceți alegeri în cunoștință de cauză pentru o dietă echilibrată.

Unul dintre principalele motive pentru care oamenii tind să favorizeze salatele în detrimentul sandvișurilor este evitarea carbohidraților.

„Carbohidrații au fost denigrați în multe diete populare, ceea ce îi face pe oameni să creadă că evitarea pâinii, și deci a sandvișurilor, este crucială pentru o masă sănătoasă”, a declarat pentru Fox News Digital Nikki Kuhlmann, dietetician înregistrat la Anne Till Nutrition Group din Raleigh, Carolina de Nord.

„Deși este adevărat că unii carbohidrați pot duce la creșterea în greutate și la alte probleme de sănătate atunci când sunt consumați în exces, nu toți carbohidrații sunt creați la fel.”

Cerealele integrale, de exemplu, sunt o sursă sănătoasă de carbohidrați și oferă nutrienți esențiali, a clarificat ea.

O salată cu salată verde cu frunze, legume colorate, proteine slabe și asezonată cu o vinegretă hipocalorică este o masă greu de întrecut.

Dar dacă salata ta este plină de proteine prăjite, acoperită cu adaosuri crocante și înecată în dressinguri cremoase bogate în grăsimi, nu este atât de sănătoasă pe cât crezi.

Un sandwich bine făcut poate oferi un amestec echilibrat de proteine, grăsimi sănătoase și carbohidrați complecși, a observat Kuhlmann.

„De exemplu, un sandviș cu pâine integrală, proteine slabe, cum ar fi pieptul de curcan sau de pui, și o mulțime de legume poate oferi o masă nutritivă care vă menține sătul și plin de energie”, a spus ea.

Salatele, în special cele de la restaurante, pot fi înșelător de mari.

„Ceea ce începe ca o bază de verdețuri sănătoase se poate transforma rapid într-o masă încărcată de calorii prin adăugarea de sosuri cremoase, brânză, crutoane și alte topping-uri bogate în calorii”, a spus ea.

„Un sandviș, pe de altă parte, are adesea porții mai definite, ceea ce poate ajuta la controlul aportului caloric”.

De asemenea, un sandwich poate fi mai satisfăcător datorită combinației de texturi și arome, ceea ce poate preveni supraalimentarea ulterioară, a explicat Kuhlmann.

Crearea unui sandwich sănătos implică alegerea ingredientelor potrivite și evitarea capcanelor calorice.

„Combinația de proteine, fibre din cereale integrale și grăsimi sănătoase vă poate ajuta să rămâneți sătui mai mult timp în comparație cu o salată săracă în proteine și grăsimi”, a spus ea.

Crearea unui sandwich sănătos implică alegerea ingredientelor potrivite și evitarea capcanelor calorice. Iată câteva sfaturi.

Pâine. Optați pentru pâine din cereale integrale sau din grâu integral. Aceste opțiuni sunt mai bogate în fibre și nutrienți comparativ cu pâinea albă, a declarat Kuhlmann pentru Fox News Digital.

Proteine. Alegeți proteine slabe, cum ar fi piept de pui la grătar, curcan, ton, sau proteine pe bază de plante, cum ar fi hummus sau legume la grătar, a spus ea.

Condimente. Alegeți muștar, hummus, avocado sau o cremă ușoară de maioneză în locul opțiunilor grele, bogate în grăsimi.

Legume. Încărcați-vă cu legume precum salată, spanac, roșii, castraveți, ardei gras și germeni pentru un plus de fibre și nutrienți, a sugerat Kuhlmann.

Elemente de evitat. „Evitați adaosurile bogate în calorii, cum ar fi excesul de brânză, bacon sau cantități mari de dressinguri cremoase”, a spus Kuhlmann.

Citește și: Grecia trece la săptămâna de muncă de șase zile. Măsura radicală i-a revoltat pe greci. Ce bani în plus vor primi angajații

Spynews
Horoscop săptămânal 1 - 7 iulie: Leii vor avea o periodă agitată
Bzi.ro
Anda Adam a cheltuit o sumă uriașă pe florile de la nuntă! Cu banii ăștia îți cumperi o garsonieră în București!
Fanatik.ro
Stațiunea de la mare în care, în plin sezon, sunt utilaje pe plajă. Turiștii sunt dezamăgiți: „Nu aș recomanda”
Capital.ro
Teo Trandafir îl face praf pe Florin Salam: Regele României a murit!
Impact.ro
ȘOC! I-au ieșit sânii voluptoși din rochie! Mădălina Ghenea, GAFĂ de INFARCT în dormitor, a arătat TOT
DailyBusiness
Sorin Grindeanu, anunțul momentului pentru milioane de șoferi! Se închide un drum important
Adevarul
EXCLUSIV Un expert de la Harvard explică de ce America are cei mai bătrâni candidați din istorie la alegerile prezidențiale
Spynews
Florin Salam, înțepătură dură pentru Bogdan de la Ploiești! Să facă referire la Cristina Pucean? „Ce au avut ei...” / VIDEO
Spynews
”Să zică mersi că nu i-au dat ăia două, trei palme”. Florin Salam, declarații acide la adresa lui Bogdan de la Ploiești, după scandalul de la nuntă! Artistul a fost dat afară de la eveniment / VIDEO
Evz.ro
Schimbări de ultimă oră anunțate de ANM. Fenomene ostile în România
Prosport.ro
FOTO. Alexandra Stan, imagini „interzise” pentru a susține naționala României la EURO
wowbiz.ro
Sora lui Jador rupe tăcerea despre decizia luată de manelist, după ce a anunțat despărțirea de Oana Ciocan: „Așa e mai bine pentru el”. Camelia Dumitrache a vorbit fără rețineri despre asta
Cancan.ro
Tatăl lui Vlad Pascu, criminalul de la 2 Mai, filmat în ipostaze strigătoare la cer. Imagini uluitoare!
Playsport.ro
Andreea Mantea n-a mai ascuns NIMIC! Imaginile astea ar trebui interzise! Cum s-a lăsat pozată pe plajă
kanald.ro
Ies la lumină noi detalii în cazul accidentului din Suceava, în care au murit cinci persoane! Tahograful vehiculului care a produs tragedia a fost manipulat
Capital.ro
Rusia a luat decizia astăzi, 3 Iulie. Au suspendat totul. Anunțul venit de la Kremlin
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Face avere din imaginile cu ea dezbrăcată, iar acum a câștigat un concurs de tras palme între femei!
stirilekanald.ro
Vaticanul a dezvăluit abia acum adevărul. "Fecioara Maria care plânge" din Trevignano, un fals?
substantial.ro
Invazie de alge pe litoralul românesc
MediaFlux
El va fi VIITORUL PREȘEDINTE al României! CUTREMUR la nivel național
Shtiu.ro
Top 3 țări cu cei mai proști locuitori. Îi trimiți după apă, vin cu pâine! Pe ce loc sunt românii?