Ai un copil agitat? Află ce ar trebui să ştii despre ADHD

ADHD este o tulburare de comportament care afectează în special copiii şi care se manifestă prin imposibilitatea acestora de a se concentra asupra unui anumit subiect sau asupra unei anumite acţiuni. Dacă nu este tratată în timp optim, această tulburare poate avea consecinţe negative pe termen lung. Psihoterapeutul Alina Plăişeanu a explicat, pentru ROMÂNIATV.NET, cum pot fi ameliorate simptomele acestei tulburări.
Marilena Vili
14 nov. 2013, 07:56
Ai un copil agitat? Află ce ar trebui să ştii despre ADHD

Potrivit unor studii, un procent de 5% din copiii de vârstă școlară prezintă simptome ADHD. Mai exact 1 – 2 din copiii dintr-o clasă de 30 poate suferi de această tulburare. Mai mult, unele date statistice arată că persoanele de sex masculin sunt mai frecvent afectate în copilărie de această tulburare, în timp ce în cazul adulţilor, afectarea sexelor este similară. Simptomul de ADHD caracteristic fetelor este neatenţia.

Ce este ADHD? Cum poate fi diagnosticat?

ADHD (Attention Deficit Hyperactivity Disorder) este o tulburare care presupune un dezechilibru în chimia și anatomia creierului, cu o importantă determinare genetică, dar care poate fi influențată educațional.

Potrivit psihoterapeutului Alina Plăişeanu, „ADHD are elemente specifice şi anume agitaţia psihomotorie (copilul nu poate să stea locului), prin opoziţionism (copilul nu e de acord, refuză, se opune, cu acceptare dificilă şi dificultate a autorităţii), negativism, elemente pe fondul unei agitaţii precum impulsivitatea şi agresivitatea (acestea sunt elemente care pot apărea nuanţat) şi dificultatea de a se concentra, de a-şi focusa atenţia mai mult timp. Copiii oricum nu au atenţie pentru mult timp, ea se cultivă, dar în cazul acestei tulburări, atenţia este mai greu concentrată”.

În cazul copiilor, aceste elemente sunt vizibile, însă „la adulţi mai degrabă ar apărea o agitaţie psihomotorie în combinaţie cu alte elemente din alte tulburări”, explică psihoterapeutul. Într-o tulburare bipolară dintr-un episod maniacal poate apărea şi o agitaţie psihomotorie, dar acest lucru nu înseamnă că este vorba de tulburarea ADHD.  La adulţi pot să apară elementele separate în cadrul altor tulburări.

Citeşte şi Riscul de a dezvolta ADHD este mai mic în rândul copiilor care locuiesc în zone însorite

TERAPIA în cazul ADHD

„Terapia implică stabilirea unor reguli foarte clare de la început. Copilul trebuie să devină conştient şi să interiorizeze regulile pe care psihoterapeutul le stabileşte, chiar dacă este individual sau în grup. Regulile trebuie păstrate cu fermitate şi copilul trebuie tratat cu fermitate, nu cu autoritate. Autoritatea nu este benefică în situaţia asta, pentru că el manifestă un refuz şi o opoziţie faţă de autoritate. O atitudine constantă, fermă, încrezătoare şi susţinătoare îl ajută pe copil să respecte regulile. Copilul are nevoie de foarte mult suport, de înţelegere”, a precizat, pentru ROMÂNIATV.NET, Alina Plăişeanu.

Potrivit psihoterapeutului, „cea mai eficientă şi utilă regulă este atitudinea de susţinere şi de înţelegere”. „Asta e cel mai relevant, asta am observat eu că este eficient”, a completat terapeutul.

Alina Plăişeanu a explicat că terapia pe grup s-a dovedit a fi extrem de utilă, deoarece copilaşul cu ADHD era încurajat şi susţinut de ceilalţi copii participanţi.

„Din ce am întâlnit eu până în prezent, ce a funcţionat la mine a fost terapia pe grup. Copilul a fost susţinut cu ajutorul grupului. Ceilalţi au dobândit o înţelegere faţă de copilul cu elemente din ADHD şi l-au acceptat. Folosirea grupului, a celorlalţi copii, este un ajutor pentru integrarea lui. Copiii reacţionau, îl lăudau atunci când reuşea să facă ceva până la capăt sau îl lăudau atunci când vedeau că îşi diminua din agresivitate sau din starea de agitaţie. Sprijinirea copilului, acceptarea lui aşa cum este şi observarea lucrurilor bune pe care le face a funcţionat foarte bine cu ajutorul grupului”, a spus psihoterapeutul.

De asemenea, în cazul tratamentului ADHD, şi familia copilului care suferă de această tulburare poate fi inclusă în planificare. Mai mult, medicul specialist poate prescrie şi o medicaţie specifică.

Tulburarea ADHD poate fi diagnosticată de la vârsta de numai 2 ani. Elemente asemănătoare ADHD-ului poate să aibă şi un copil care nu are reguli puse de părinţi, de grădiniţă, de şcoală, dar asta nu înseamnă că micuţul suferă de această tulburare. Important este faptul că pe măsură ce copilul creşte, riscul agravării şi dificultatea de a gestiona această tulburare este mai mare.

„Este vorba şi de un potenţial al fiecăruia în parte, de cât de timpuriu se lucrează şi în ce contexte se lucrează. Dacă există o intervenţie (terapie n.r.) constantă, stabilă, atunci succesul este mult mai mare”, a menţionat terapeutul.

Citeşte şi Diagnosticarea greşită cu ADHD, un PERICOL pentru copii şi adolescenţi

DailyBusiness
Guvernul a salvat firmele mari de la taxe suplimentare. Cum au beneficiat aceste companii de „iertarea” statului
Spynews
Lacrimi și durere la despărțirea de Andrei Perneș de la Mireasa. Imagini sfâșietoare de la înmormântare / FOTO
Bzi.ro
Daniela Crudu, de nerecunoscut! Cum a ajuns să arate acum: „E bolnavă?”
Fanatik.ro
Câtă apă se pune la ciorbă, de fapt. Aceasta e cantitatea corectă, dacă vrei să-ți iasă cel mai bun gust
Capital.ro
Călin Georgescu rămâne fără șanse. Verdict privind decizia CCR: Au primit ordin
Playtech.ro
Cât costă un buncăr antiatomic, în România. Preţurile au crescut după ce românii au început să le caute
DailyBusiness
Se scumpesc biletele de tren! Cu cât se vor majora tarifele în funcţie de tipul trenului
Adevarul
Lecțiile istoriei: ce au pățit rușii, acum 85 de ani, când au invadat Finlanda. Istoric: „Exact același lucru se întâmplă și în Ucraina”
wowbiz.ro
Cum a apărut Sabrina, fosta soție a lui Andrei Perneș, la înmormântarea lui?! Imaginile DURERII
Spynews
Ți se rupe sufletul! Tatăl lui Andrei Perneș de la Mireasa, în lacrimi! Nu s-a putut desprinde de sicriu / FOTO
Spynews
Top 10 cele mai sigure țări de vizitat pentru femei. Unde poți călători singură fără probleme
Evz.ro
Marele risc de la bancomat. Pericol pentru posesorii de carduri
Ego.ro
Cum arăta Laura Vicol, acum 10 ani. Imaginile au rămas pe internet, deși ea e acum ”alt om”
Prosport.ro
FOTO. Serena Williams, în costum de baie. Neverosimil: cât a putut slăbi!
kanald.ro
Imagini sfâșietoare de la înmormântarea lui Andrei Perneș! Familia și prietenii sunt îngenunchiați de durere
Cancan.ro
Poza din Dubai cu Gabriela Cristea care i-a REVOLTAT pe fani. Cum a apărut alături de Tavi Clonda, în DEȘERT: 'Ce penibili pot fi!'
Playsport.ro
INCREDIBIL! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Călin Georgescu a primit verdictul final. Anunțul așteptat de România: CCR va pronunța...
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. „Eşti chiar tu în ambele poze?”. Transformarea uluitoare a vedetei
stirilekanald.ro
Nicușor Dan, mesaj pentru Donald Trump și JD Vance. Ce le-ar spune dacă ar fi președintele României: „Trebuie să ne întărim statul”
Jennifer Lopez și Ben Affleck Divorțează Oficial
MediaFlux
Se dă a 13-a PENSIE în APRILIE! Cine primește BANII
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Ana-Maria Trăsnea, românca ce vrea un loc în Bundestag: O nouă șansă la alegerile din Germania