Ce arată valorile anormale ale sideremiei

Fierul este un mineral important pentru hemoglobină, proteina care transportă oxigenul, și esențial pentru producerea de energie, menținerea tonusului muscular și funcționarea optimă a organelor. Analiza care determină concentrația fierului în sânge se numește sideremie.
Alina Costache
14 mart. 2018, 08:53
Ce arată valorile anormale ale sideremiei

În organismul uman se găsesc foarte mulți compuși esențiali care conțin fier. Pentru că forma sa ionizată este toxică, fierul este întotdeauna înglobat în gruparea hem a unor hemoproteine (hemoglobina, mioglobina, citocromi) sau legat de o proteină (transferina, feritina, hemosiderina). Cea mai mare parte a fierului din organism – aproximativ 70% – este conţinută în hemoglobină, în interiorul eritrocitelor, iar cantităţi mai mici se găsesc în mioglobina din fibrele musculare şi în enzimele respiratorii ale tuturor celulelor. Restul de 30% se leagă de alte proteine – transferina din plasmă sau feritina din măduva osoasă, sau este depozitat în țesuturile organismului.

Când eritrocitele mor, fierul din acestea este eliberat si transportat de tranferină în măduva osoasă, dar și în organe, precum splina și ficatul. În măduva osoasă, fierul este depozitat și folosit pentru crearea de noi eritrocite.

Necesarul de fier diferă

Cantitatea totală de fier din organism diferă în funcție de vârstă și sex. Nou-născuții la termen au ~75 mg Fe/kgc, obținut în principal de la mamă, în trimestrul al treilea de sarcină. În timpul creșterii, depozitele de fier scad. După adolescență, se reduce și nevoia de fier. În timp ce bărbații prezintă o creștere graduală a depozitelor de fier pe parcursul vieții (au un minimum de 50mg Fe/kgc), la femei se constată o pierdere continuă a acestui mineral, până la menopauză (au ~35mg Fe/kgc). După menopauză, femeile acumulează fier, într-un mod constant, până când ajung la un nivel asemănător celui al bărbaților.

Cea mai mare parte a fierului din organism se găsește în compușii hem, în special în hemoglobină și mioglobină. O cantitate foarte mică (~0.1%) circulă în plasma, sub formă de Fe3+ legată de o proteină de transport – transferina.
Sideremia reprezintă nivelul seric al fierului legat de transferină și definește concentrația procentuală de fier din plasmă. Această analiză se efectuează pentru măsurarea cantității de fier din sânge, în scopul de a verifica în ce măsură acesta este metabolizat în organism.

Care sunt valorile normale

Sideremia prezintă anumite oscilații. Astfel, valori mai ridicate se înregistrează dimineața, valori mai scăzute după-amiaza și foarte reduse noaptea.

Valorile normale pentru femei: între 90 – 130 la 100 ml de plasmă și pentru bărbați între 100 – 160 la 100 ml de plasmă.
Valori crescute ale sideremiei pot indica: o hepatită acută virală, hemocromatoze, anemii hemolitice, leucemie acută, deficiență de vitamin B6, talasemie.

Valori scăzute ale sideremiei pot indica: o carență de fier, după anumite operații, anemie feriprivă, hipotiroidism, nefroză, pierderi cronice de fier, infarct miocardic.

Află ce analize medicale trebuie să faci anual AICI

DailyBusiness
Klaus Iohannis l-a desemnat premier pe Marcel Ciolacu. Cum arată noul Guvern al României
Spynews
Dima Trofim revine pe micile ecrane şi se alătură distribuţiei serialului original Iubire cu parfum de lavandă: „De foarte mult timp îmi doream să mă reîntorc la actorie”
Bzi.ro
Andreea Esca a întors toate privirile, cu o rochie cu un decolteu îndrăzneț! A prezentat o gală caritabilă – FOTO
Fanatik.ro
Ingredientul pe care să-l pui în salata de boeuf dacă vrei să nu-ți pice greu. Îi va da și un gust mai bun
Capital.ro
Demisie! Cutremur în România în cursa prezidențială: Mi-a fost bine acești 10 ani
Playtech.ro
Când vine Moș Crăciun în 2024? Seara în care se pun darurile sub brad
DailyBusiness
Un nou concediu pentru această categorie de români. Ce condiții trebuie să îndeplinească
Adevarul
NATO ar învinge Rusia în câteva luni, dar ar plăti un preț mare. Care sunt riscurile
wowbiz.ro
Raluca Pastramă, însărcinată după divorțul de Ibrahim Ibru?! „Emoții multe, de toate felurile”
Spynews
Ghiță, Amme și George au părăsit ieri competiția Chefi la cuțite. Diseară, echipele gătesc cu ustensile în miniatură. Chef Richard: ”Cum să pregătim 14 farfurii cu jucăriile astea?!”
Spynews
Cum s-au afișat Laura și Mihai, după ce au câștigat sezonul 10 al emisiunii Mireasa. Cum decurge căsnicia lor, după show-ul matrimonial | FOTO
Evz.ro
Taxele și impozitele, în 2025. Veste mare pentru milioane de români
Ego.ro
Artista de muzică populară care a înnebunit internetul la 46 de ani! Abia o mai recunoști
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă femeie din lume, dezbrăcată în zăpadă
kanald.ro
Le-ai văzut? Ele sunt cele două surori de 13 și 15 ani din Mehedinți care au dispărut de acasă în prag de sărbători! Familia le caută cu disperare
Cancan.ro
Când a descoperit Mircea Diaconu că suferă de cancer. A ținut totul... Fiica lui rupe tăcerea
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Călin Georgescu aruncă bomba. Complotul a fost pregătit: „Am devenit un...”
StirileBZI
Curtea Constituțională a decis impozitarea pensiilor cu 10%!
Prosport.ro
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
stirilekanald.ro
Alex a pierit în cumplitul accident din Gorj, la doar 26 de ani. Tânărul conducea chiar dacă avea permisul suspendat
substantial.ro
Accident grav pe DN 72 cu trei vehicule, inclusiv o cisternă de GPL, implicate
MediaFlux
MAJORARE de PENSIE, după SĂRBĂTORI. Lista CREȘTERILOR de venituri, din IANUARIEI
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Orașul în care ninge toată săptămâna. Crăciun cu ciclon!