Oficialul european a participat la un forum al reprezentanţei Comisiei Europene în Ungaria, la Budapesta. Navracsics a precizat că executivul european îşi păstrează distanţa faţă de politica internă şi nu va comenta campania electorală din Ungaria.
Tibor Navracsics a recunoscut că politica UE privind migraţia a atras multe critici şi a făcut o trimitere indirectă la afacerile interne ale Ungariei, întrucât „Comisia Europeană este obişnuită să fie folosită ca argument în politica internă”, adăugând că partidele de opoziţie atribuie deseori vina asupra Comisiei.
Citeşte şi Ungaria lansează campania împotriva Planului Soros
„Finanţistul american George Soros a publicat planul privind imigranţii şi a stabilit un mod de acţiune care este în contradicţie cu propunerile guvernului Ungariei. Birocraţii de la Bruxelles lucrează să implementeze acest plan punct cu punct. Dar liderii din Consiliul de Miniştri al UE nu vor asigura o decizie unanimă în această privinţă”, a declarat recent premierul ungar Viktor Orban.
Comisarul european a anunţat că executivul comunitar va prezenta un plan în luna septembrie a anului viitor, conform căruia, în anumite domenii, luarea deciziilor ar necesita o majoritate de două treimi în locul unei decizii unanime, fără o modificare a tratatului UE.
Domeniile supuse noului sistem de vot ar putea include politica externă comună a UE, precum şi aspectele legate de piaţa internă, inclusiv politica socială şi fiscalitatea.
Guvernul Ungariei a respins în repetate rânduri planul UE de relocare a refugiaţilor şi a subliniat că nimeni nu-i poate impune unei ţări să accepte anumiţi cetăţeni. În hotărârea luată la 6 septembrie, Curtea de Justiţie a UE a respins apelurile Slovaciei şi Ungariei cu privire la cotele obligatorii introduse în 2015 pentru a reloca solicitanţii de azil din Grecia şi Italia.
Curtea Europeană de Justiţie este abilitată să impună sancţiuni financiare împotriva statelor care nu respectă legislaţia Uniunii Europene. Ungaria are la dispoziţie fonduri europene în valoare de 25 de miliarde de dolari în perioada 2014-2020.