Deși porumbeii nu sunt priviți cu ochi buni de majoritatea oamenilor, un grup de cercetători ieșeni a demonstrat că prezența acestora, dar și a ciorilor în Iași poate fi utilă. Specialiștii au recoltat de pe străzile din Iași cadavrele câtorva păsări din cele două specii pentru a le studia. Aceștia au detectat prezența metalelor grele în organismul acestora.
Vestea rea e că cercetătorii ieșeni au descoperit în țesuturile cadavrelor păsărilor prezența unor metale grele precum cadmiul (Cd), cobaltul (Co), cromul (Cr), cuprul (Cu), nichelul (Ni) și plumbul (Pb).
Acest lucru arată, potrivit „Bioacumularea metalelor grele la proumbei sălbatici și ciori din mediul urban al orașului Iași”, că porumbeii și ciorile locale pot deveni indicatori importanți pentru gradul de poluare a mediului din Iași.
Cu toate astea, valorile obținute ăn urma analizării concentrațiilor de metale grele din cadavrele păsărilor le-au sugerat cercetătorilor că nu au fost expuse în mediul lor de viață la niveluri ridicate de metale grele.
Diana Iacob, doctorand la Școala Doctorală de Geoștiințe din cadrul Facultății de Geografie și Geologie a universității Alexandru Ioan Cuza din Iași, spune că expunerea cronică la metale grele poate duce la acumularea acestora în organisme, cu consecințe grave pentru păsări, dar și pentru oameni.
„În cadrul acestui studiu au fost detectate concentrații ale acestor metale grele în organele (ficat, rinichi, plămân, inimă), mușchii și oasele păsărilor analizate”, spune Diana Iacob.
Studiul reprezintă lucrarea de doctorat a Dianei Iacob, realizată alături de mai mulți colaboratori din mediul academic ieșean, iar rezultatele au fost publicate în Toxics, o revistă internațională , despre toate aspectele substanțelor chimice și materialelor toxice, publicată lunar online de MDPI, o platformă dedicată publicațiilor academice, cu sediul în Basel, Elveția.
Porumbeii și ciorile au fost aleși pentru cercetare pentru că nu migrează. Aceste păsări sunt destul de loiale și atașate de locul în care s-au născut. Asta înseamnă că metalele grele descoperite în organele, mușchii și oasele lor sunt cu siguranță din Iași, nu asimilate din alte zone.