Ce ascunde, de fapt, mâncatul emoţional. Unii spun că e vorba de un obicei ”din plictiseală”, dar Mihaela Bilic a dezvăluit ce se află în realitate în spate. Nutriţionista susține că fenomenul se numește ”mâncat emoțional” și că nu este vorba despre lipsa voinței, ci despre lipsa iubirii.
”Mâncatul emoțional nu ascunde o lipsă de voință, ci o lipsă de iubire. Este dovada că suntem nesatisfăcuți, că nu primim suficientă atenție și afecțiune, că suntem nefericiți, singuri și triști.
Și, ca și cum asta nu ar fi de ajuns, ne mai și învinovățim că nu dăm dovadă de tărie de caracter și voință ca să rezistăm ispitelor alimentare. Când, de fapt, mâncarea este singura alinare pe care acest corp „rău iubit” o mai primește!
Așadar, de câte ori vă dați seama că mâncați fără să vă fie foame, întrebați-vă ce vă lipsește, ce v-ați dori cu adevărat.
Îmi doresc ca noua mea carte „Foamea sufletului” să vă ajute să nu vă mai judecați corpul atât de aspru, să nu vă mai măsurați, să nu vă mai comparați și să luați ce e mai bun din viață! De abia aștept să iasă din tipar și să ajungă la cât mai mulți dintre voi! A mai rămas o singură zi!”, a scris Mihaela Bilic pe Facebook.
Mihaela Bilic, celebrul medic nutriționist, susține că grăsimile vegetale îngrașă mult mai tare decât cele animale. ”Aportul caloric este identic, însă efectele asupra siluetei sunt diferite!”.
„Știți întrebarea capcană “ce cântărește mai greu, 1 kg de plumb sau 1 kg de fulgi/pene”? La prima vedere suntem tentați să spunem că plumbul e mai greu, deși ele sunt egale. Ca să fac o paralelă cu nutriția, putem spune că un gram de grăsime are tot 9 calorii, indiferent dacă provine din ulei de floarea-soarelui, ulei de măsline, grăsime de pește, unt sau untură. Aportul caloric este identic, însă efectele asupra siluetei sunt diferite!
Kilogramele în plus sunt rezultatul multiplicării celulelor grase (adipocite) pe fondul unui consum excesiv de calorii care provin în special din grăsime și/sau zahăr. Cercetările recente arată că acizii grași din alimente au efecte diferite în stimularea adipogenezei (producția de adipocite).
‼️ARA (acidul arahidonic), grăsime din seria Omega 6 prezent în uleiul de floarea-soarelui, este de trei ori mai adipogenic decât grăsimile din seria Omega 3 (uleiul de pește). Când vine vorba de stimularea îngrășării, ARA se dovedește mai puternic decât acizii grași saturați (din unt și slănină) sau mononesaturați (din uleiul de măsline).
La polul opus DHA, un acid gras din seria Omega 3, prezent în gălbenușul de ou și peștele gras, are efect anti-adipogenic.
Dacă până acum se considera că o calorie este tot o calorie, indiferent dacă provine din salată verde sau cașcaval, acum știm ca unele calorii îngrașă mai tare. “Nicio masă fără pește!”…dacă aveați nevoie de vreo încurajare”, scrie medicul Mihaela Bilic pe o rețea socială.