Aceste minerale sunt esenţiale pentru sănătate, iar atunci când nu se regăsesc în limite normale, pot duce chiar şi la apariţia unor afecţiuni.
Semne ale lipsei de calciu
Cunoscută drept hipocalcemie, carenţa de calciu se manifestă prin furnicături la nivelul degetelor sau în jurul gurii, amorțeli la nivelul extremităților, oboseală şi stări de neliniște. În cazuri mai grave, pot apărea dezorientarea, dificultăți de respirație și convulsii. În deficiența cronică de calciu, apar manifestări precum căderea părului, uscarea pielii, unghii care se rup uşor, dinţi cariaţi.
Femeile aflate la menopauză, copiii, adolescenţii şi persoanele cu intoleranţă la lactoză sunt mai predispuse la hipocalcemie.
Citeşte şi Vitamine şi minerale care luate în exces îţi afectează inima
Psoriazisul, asociat cu hipocalcemia
Lipsa de calciu poate apărea din cauza alimentaţiei deficitare, a consumului de cofeină în exces, dar poate fi şi consecinţa unor afecţiuni precum diabetul, hipertiroidia, pancreatita, cancerul mamar şi de prostată, insuficienţa renală.
Hipocalcemia netratată poate duce la boli ale oaselor (osteoporoza), dar şi la cataractă. Lipsa acestui mineral mai este asociată cu dermatita exfoliativă, psoriazisul şi eczema atopică.
Cârceii semnalează carența de magneziu
Stările de oboseală şi iritabilitate, capacitatea scăzută de concentrare, durerile de cap, greaţa, cârceii şi insomnia indică lipsa magneziului. Poate să apară şi tremurul pleoapei sau a zonei din jurul buzelor.
Deficitul de magneziu poate fi provocat de un regim alimentar nesănătos, de anumite medicamente (diuretice şi antibiotice), dar şi de dereglări ale tiroidei.
Deficienţa severă a acestui mineral este rară şi apare la cei cu afecţiuni renale, la persoanele cu boala Crohn, cât şi la cei care iau medicamente pentru tratarea diabetului şi a cancerului.
Info
Lipsa de de calciu şi magneziu sunt detectate în urma analizelor de sânge.
Surse surprinzătoare de calciu. Trebuie să le consumi neapărat!