Ce aşteaptă Băsescu de la Guvernul Ponta

Preşedintele Traian Băsescu le-a spus, luni seară, membrilor noului Guvern că se aşteaptă să fie continuat ceea ce s-a făcut bun în reformarea statului şi să nu înceapă un proces de restauraţie.
Romania TV
07 mai 2012, 20:20
Ce aşteaptă Băsescu de la Guvernul Ponta

„Vă spun la ce m-aş aştepta de la un guvern, fie el şi un guvern de opoziţie faţă de mine„, le-a spus Băsescu membrilor Cabinetului Ponta, după ce aceştia au depus jurământul.

El a precizat că se aşteaptă la „o continuare a ceea ce s-a făcut bun în reformarea statului”.

Preşedintele a spus că poate Legea sănătăţii şi chiar Legea privind reorganizarea administrativă pot fi promovate până la alegerile din noiembrie.

Şeful statului a precizat că se aşteaptă să nu înceapă „un proces de restauraţie”.

„Nu am dreptul moral să rămân impasibil dacă un proces de restauraţie s-ar produce de exemplu în educaţie”, a mai spus Băsescu. El s-a referit şi la Muncă şi la Justiţie.

Preşedintele Băsescu a subliniat şi necesitatea ca izolarea instituţiilor statului faţă de partide să fie menţinută.

Aveţi o misiune grea, în condiţiile în care Europa încă nu este stabilizată economic şi recesiunea a apărut la orizont în cel puţin 10 state din zona Euro, în care noi exportăm preponderent„, şi-a început preşedintele mesajul către noul guvern.

M-aş aştepta de la un guvern, fie el şi de opoziţie, faţă de mine, la o continuare la ceea ce s-a făcut bun în mod deosebit în reforma statului. Poate legea sănătăţii şi cea a reorganizării administrative pot fi promovate până la alegerile din noiembrie. M-aş aştepta să nu înceapă un proces de restauraţie. În ultimii ani s-a dat prioritate unor zone de legislaţie şi de activităţi sociale şi economice aşezate pe o legislaţie modernă. Mă refer la legea salarizării, la cea a pensiilor, la cea a codurilor pentru justiţie, a micilor reforme, la legea educaţiei şi la Codul Muncii. Poate ne facem alte priorităţi”, a mai spus Traian Băsescu.

Mă aştept să găsiţi soluţii de creare de locuri de muncă. Deficitele structurale pe care le avem provin exact din faptul că nu reuşim să creăm un număr mare de locuri de muncă. Şi aici probabil că investiţiile în minerit, exploatările de aur, de cupru, sunt o soluţie datorită creşterii preţurilor acestor materiale pe piaţa mondială”.

M-aş mai aştepta la o bună colaborare în tot ce înseamnă probleme de interes naţional. Puteţi fi siguri că în mine aveţi un partener. Nu am dreptul moral să rămân impasibil dacă un proces de restauraţie în educaţie, spre exemplu, s-ar produce, sau în noua legislaţie a muncii sau în cea pentru justiţie. Pentru că aceste lucruri s-au obţinut cu sacrificii politice enorme, cu costuri politice enorme şi guvernele care au fost înaintea dumneavoastră, cu toate criticile ce le-au fost adresate, şi-au asumat acest proces de reformă a statului, în special guvernul Boc. Vă asigur de toată buna credinţă, atâta timp cât lucrurile merg înainte. Vă doresc succes, pentru că succesul dumneavoastră este şi succesul României”.

Roşia Montană, o altă „aşteptare” a preşedintelui

Şeful statului a spus că aceasta reprezintă „o soluţie cu resurse proprii” pentru crearea de noi locuri de muncă, spre deosebire de aşteptarea investitorilor „care să vină să mai facă un mall”.

„Cred că aici avem o soluţie cu resurse proprii, nu trebuie neapărat să stăm în aşteptarea unui investitor care să vină să mai facă un mall. Avem obiectul muncii aici”, a afirmat Băsescu, în discursul său de la ceremonia de depunere a jurământului de către membrii Cabinetului Ponta.

El a arătat şi că deficitele structurale de la fondurile de pensii şi de sănătate provin tocmai din faptul că nu se reuşeşte crearea mai multor locuri de muncă.

El a mai menţionat că modul cum vor fi făcute aceste investiţii în exploatările din minerit „este, sigur, o problemă a Guvernului”.

Programul Cabinetului Ponta prevede reanalizarea situaţiei referitoare la „cazul” Roşia Montană, având în vedere preocuparea manifestată de public în această privinţă, urmând ca deciziile care vor fi luate să fie în acord cu interesul naţional, protecţia mediului şi legislaţia europeană.





Spynews
Horoscop miercuri, 24 iulie 2024: Peștii vor avea parte de o surpriză plăcută
Bzi.ro
Momentul în care polițiștii din Leeds, Anglia, iau cu forța copiii rromilor! De aici a început tot scandalul – VIDEO
Fanatik.ro
Se schimbă vremea în România: un ciclon cu temperaturi scăzute și furtuni puternice ajunge în țara noastră
Capital.ro
Proprietarii de apartamente sunt obligați. Trebuie să plătească. Se anunță asociația de proprietari
Playtech.ro
Se închide circulația pe Autostrada Soarelui! Pe unde să circuli ca să ajungi la mare
DailyBusiness
Ce pensie vei primi dacă ai lucrat 15 ani cu carte de muncă
Adevarul
Argument neobişnuit folosit de o avocată din Italia pentru a salva un urs care a atacat un turist: poate fi relocat în România
Spynews
Suspectul în cazul crimei din Brăila și-a sunat mama din arest! Ce i-a spus despre acuzațiile procurorilor
Spynews
Mâncare cu viermi pentru bolnavii de leucemie. Ce spun cei de la Spitalul Fundeni din Capitală / Video tulburător
Evz.ro
Cu procură sau fără? Ce obligație au șoferii la aceste vămi
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
FOTO. Fotomodelul de 33 de ani se iubește în secret cu jucătorul mai tânăr cu 11 ani decât ea!
wowbiz.ro
Andrei Versace a sunat la Ambulanță, înainte să fie găsit mort în casă: "A avut niște..."
Cancan.ro
Ultimele ore din viața lui Andrei Versace. Pe cine a sunat înainte de a muri și ce i-a cerut să-i aducă 😲
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Primele declarații făcute de presupusul autor al crimei din Brăila: „Am fost acolo”. Ce spune bărbatul despre vizita făcută Marinei, doctorița ucisă în propriul cabinet
Capital.ro
Amendă dacă nu ai acest aparat în mașină. Este obligatoriu pentru șoferi
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
Cuplu bombă în sportul românesc: Denis Alibec se iubește cu Anca Surdu, o gimnastă campioană europeană și mondială, devenită vedetă TV la Exatlon
stirilekanald.ro
Bombă în cazul morții lui Andrei Versace! Cine era cu el în apartament
substantial.ro
Sms Candidat al Partidului Democrat, Kamala Harris Se Apropie de Donald Trump în Sondaje
MediaFlux
BANI ÎN PLUS pentru 3 milioane de pensionari. Care va fi CEA MAI MICA pensie
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!