„Poliţiştii de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă au descoperit, în apropierea plajei 2 Mai din judeţul Constanţa, un tun aparţinând Patrimoniului Cultural Naţional, pe care un cetăţean român îl deţinea în mod ilegal, după ce îl recuperase în urma unor săpături prin scufundări neautorizate, din Marea Neagră„, se arată într-un comunicat remis Mediafax, miercuri, de Poliţia de Frontieră.
Potrivit sursei citate, poliţiştii de frontieră au descins marţi, împreună cu un expert al Muzeului Naţional de Istorie şi Arheologie Constanţa, la o pensiune din 2 Mai, în baza unor informaţii că acolo este deţinut ilegal un tun de patrimoniu.
Din primele evaluări, expertul care a însoţit poliţiştii de frontieră a avansat ipoteza că tunul respectiv, lung de 171 centimetri şi cu o greutate de aproximativ 300 de kilograme, a aparţinut unei goelete bizantine ce a navigat în apropierea ţărmului Mării Negre, fiind fabricat, foarte probabil, în perioada secolelor XVIII – XIX. Reprezentantul muzeului a precizat, în urma expertizei preliminare, că arma de artilerie face parte din Patrimoniul Cultural Naţional.
Proprietarul pensiunii, Gheorghe Stănică, în vârstă de 49 de ani, le-a spus poliţiştilor că a găsit tunul în mare, în urma unor săpături prin scufundări neautorizate.
Tunul a fost confiscat, iar pe numele lui Stănică a fost deschis un dosar penal pentru „efectuare de către persoane fizice sau juridice neautorizate a unor detecţii sau săpături în siturile arheologice”.
Potrivit anchetatorilor, la pensiunea respectivă, Stănică avea expuse mai multe obiecte scoase din mare, între care şi aproape 300 de kilograme de lanţuri pentru ancoră.
Citeşte şi Descoperire MACABRĂ: Poliţiştii au fost ŞOCAŢI de ce au găsit în CONGELATORUL unui supermarket VIDEO