Kremlinul a transmis că liderii celor două țări au convenit să se întâlnească, iar Putin l-a invitat pe Trump la Moscova. De asemenea, liderul de la Casa Albă a discutat și cu Volodimir Zelenski.
Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a anunțat, într-un mesaj pe contul său de X (fostul Twitter), că a vorbit cu Donald Trump și i-a mulțumit pentru „interesul său în ceea ce putem realiza împreună”.
„Am avut o conversație semnificativă cu președintele SUA. Am vorbit îndelung despre oportunitățile de a obține pacea, am discutat despre disponibilitatea noastră de a lucra împreună la nivel de echipă și despre capacitățile tehnologice ale Ucrainei – inclusiv dronele și alte industrii avansate. Îi sunt recunoscător președintelui Trump pentru interesul său în ceea ce putem realiza împreună”, a transmis Zelenski pe X.
„Am vorbit, de asemenea, despre discuția mea cu Scott Bessent (secretarul trezoriei SUA, echivalentul ministrului finanțelor, n.r.) și despre pregătirea unui nou document privind securitatea, cooperarea economică și parteneriatul pentru resurse. Președintele Trump a împărtășit detalii despre conversația sa cu Putin. Nimeni nu dorește pacea mai mult decât Ucraina. Împreună cu SUA, ne trasăm următorii pași pentru a opri agresiunea rusă și a asigura o pace durabilă și fiabilă. Așa cum a spus președintele Trump, haideți să o facem. Am convenit să menținem legătura în continuare și să planificăm întâlniri viitoare”, a continuat președintele Ucrainei.
Potrivit Kremlinului, Putin și Trump au vorbit aproape o oră și jumătate la telefon și cei doi lideri au convenit să se întâlnească, iar Vladimir Putin l-a invitat pe Donald Trump la Moscova.
Liderul de la Casa Albă a declarat, de mult timp, că va pune capăt rapid războiului din Ucraina, fără să detaliaze cum va realiza acest lucru. Anterior, miercuri, secretarul Apărării al lui Trump, Pete Hegseth, a explicat că o revenire la frontierele Ucrainei de dinainte de 2014 este nerealistă și că Administrația americană nu vede aderarea Kievului la NATO ca parte a unei soluții la război.
„Ne dorim, ca și dumneavoastră, o Ucraină suverană și prosperă. Dar trebuie să începem prin a recunoaște că revenirea la frontierele Ucrainei de dinainte de 2014 este un obiectiv nerealist”, a punctat Hegseth la o reuniune a Ucrainei și a mai mult de 40 de aliați la sediul NATO din Bruxelles. „Urmărirea acestui obiectiv iluzoriu nu va face decât să prelungească războiul și să provoace mai multă suferință”, a continuat acesta.
Vezi și Joe Biden, acuzat de Administrația lui Donald Trump că a influențat alegerile din România