Ce au pățit doi turiști germani care au crezut că România este în Schengen

Doi turiști germani au venit în vacanță în România și s-au ales cu dosare penale. Cei doi mergeau cu bicicletele și au intrat în Ungaria în mod ilegal, printr-un punct de trecere a frontierei temporar, dar închis în acel moment.
Filip Stan
07 aug. 2023, 13:54
Ce au pățit doi turiști germani care au crezut că România este în Schengen

Autoritățile maghiare au fost cele care au dat alerta. Au reușit să-i identifice, iar cei doi s-au ales cu dosare penale pentru trecere frauduloasă a frontierei de stat. Nu e prima dată când turiștii din UE, care merg cu bicicletele motocicletele sau chiar pe jos, ajung să încalce legea neintenționat.

Citește și Kelemen Hunor aruncă bomba: ”Ungaria ar putea pune aderarea României la Schengen pe agendă în 2024, dar după europarlamentare”

Ce au pățit doi turiști germani care au crezut că România este în Schengen

Incidentul s-a petrecut miercuri, în jurul orei 17.40. Turiștii germani au vrut să treacă cu bicicletele din România în Ungaria pe la Bercu (jud. Satu Mare) – Garbolcz (Ungaria), ghidați de GPS. Au ocolit obstacolul de beton și bariera și au pătruns ilegal pe teritoriul Ungariei.

Autoritățile din statul vecin au emis o alertă și au transmis părții române imagini surprinse de camerele de supraveghere, cu cele două persoane care se deplasau pe biciclete. După ce au fost prinși, turiștii le-au spus autorităților că fuseseră ghidați de GPS și că nu și-au dat seama că comit o faptă ilegală.

„Inspectoratul Teritorial al Poliției de Frontieră Sighetu Marmației a înregistrat mai multe astfel de evenimente în zona de responsabilitate de pe raza județului Satu Mare. Au fost situații în care cetățeni străini, din state membre ale Uniunii Europene, care călătoreau fie cu bicicletele, fie cu motocicletele sau chiar pe jos, au ajuns în situația de a încălca regimul juridic al frontierei de stat, fie intrând, fie ieșind ilegal de pe teritoriul statului român. Nu pentru că ar fi avut ca intenție eludarea controlului de frontieră – pentru că în toate cazurile persoanele dețineau documente legale de călătorie – ci pentru că nu s-au informat în prealabil cu privire la condițiile de călătorie, respectiv de intrare ori de ieșire de pe teritoriul României.

Vorbim despre niște căi de comunicație între România și Ungaria pe care sunt amplasate puncte temporare de trecere a frontierei de stat. În județul Satu Mare funcționează trei astfel de puncte: două în zona de responsabilitate a Sectorului Poliției de Frontieră Petea – Peleș și Bercu – și unul în zona de competență a Sectorului Poliției de Frontieră Carei – la Horea. Acestea sunt operaționale în zilele de sâmbătă, în intervalul orar 10.00 – 18.00 (ora României) și sunt destinate tranzitării frontierei de stat de către cetățenii din zona adiacentă graniței. Toate celelalte persoane care doresc să tranziteze frontiera de stat a României pot face acest lucru prin punctele de frontieră deschise traficului internațional și, bineînțeles, în baza unui document de călătorie valabil.

Persoanele care ajung în situații precum cea la care faceți referire sunt în special cetățeni care se ghidează în călătoriile lor folosind aplicații GPS și nu călătoresc pe autostrăzi ori drumuri rapide, ci aleg mai degrabă căi de comunicații care traversează localități. Și aceste căi de comunicații care fac legătura între localități de pe teritoriul României și al statului vecin și care sunt prevăzute cu aceste puncte temporare de trecere a frontierei de stat sunt, bineînțeles, vizualizate pe aplicațiile de ghidare, însă nu toate persoanele care le folosesc se informează în prealabil cu privire la posibilitatea tranzitării dintr-un stat în altul prin aceste zone.

Aceste drumuri transfrontaliere la care facem referire nu sunt destinate tranzitului internațional al persoanelor peste frontiera de stat, cu excepția zilei de sâmbătă, când, într-un interval orar foarte bine stabilit cu autoritățile statului vecin, pot fi folosite de către populația din proximitatea acestor locații pentru a ieși sau a intra în și din România.

Mai mult, nici pe aplicația traficonline, disponibilă pe pagina de internet a Poliției de Frontieră Române, nu sunt evidențiate aceste puncte temporare, tocmai pentru a nu induce în eroare participanții la traficul transfrontalier, aceste locații având un regim special. Drumurile transfrontaliere nu sunt situate pe căi principale de comunicații, ci pe căi secundare, iar ideea principală care a dus la construirea acestora a fost susținerea cooperării între comunitățile din zona adiacentă a frontierei de stat din România și statul vecin”, a transmis, pentru Digi24.ro, comisar șef de politie Oana Pîrcălab, purtător de cuvânt al Poliției de Frontieră Satu Mare.

Citește și Parlamentul European a votat o rezoluție extrem de dură împotriva Austriei din cauza veto-ului pe Schengen. PE invită Consiliul UE să analizeze posibilitatea sesizării Curţii de Justiţie a UE

DailyBusiness
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
Spynews
EXCLUSIV / Robert Lele, anchetat de procurori după ce a bătut-o pe Andra Volos. Manelistul a fugit și Poliția nu l-a mai găsit acasă
Bzi.ro
Reacția lui Gigi Becali, după ce Guvernul a declarat zi de doliu național în urma morții Papei Francisc: „Nu plâng la mormânt străin!”
Fanatik.ro
Sistemul SGR RetuRo se modifică. Ce se va întâmpla cu sticlele duse la reciclare, au început să apară și containere pentru o nouă categorie de produse
Capital.ro
Finalul lui Călin Georgescu: E scos din joc! Verdictul sosit duminică, 27 aprilie: Nu au nimic
Playtech.ro
Ridicarea ștergătoarelor în parcare se lasă cu dosar penal. Când gestul de răzbunare aparent banal devine infracțiune
DailyBusiness
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, dă asigurări că nu vom petrece Paștele pe întuneric. ”NU există risc de black-out în România, în condițiile actuale!”
Adevarul
Țara în care prețurile sunt mai mici ca în România, iar salariul minim e 2.234 de euro. „Poți să nu lucrezi toată viața, dar primești pensie”
wowbiz.ro
Fostul iubit al Danielei Crudu a fost declarat mort! Detalii halucinante
Spynews
Cătălin Dobrescu, fostul soț al Oanei Radu, și-a cerut iubita în căsătorie! Cum a reacționat Alina
Spynews
Cătălin Botezatu și Nicolle Fota se pregătesc de nuntă?! Iubita designerului a dezvăluit cum își dorește să arate rochia de mireasă
Evz.ro
Vara anului 2025, una dintre cele mai fierbinți din ultimele decenii. Vești teribile de la meteorologi
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Raluca Zenga, apariție exotică într-un costum de baie cu o vedere generoasă, chiar în ziua de Paşte
kanald.ro
Explozie uriașă la cel mai mare port din Iran! Sunt zeci de morți și peste 700 de răniți
Cancan.ro
Alex Bodi îl face praf pe Beinur: 'Uiți că nici nu aveai chiloți pe tine? Ai rămas pe stradă în Dubai și…'
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Am pierdut cel mai mare actor. Toată lumea îl plânge: Te vom păstra în amintirea noastră
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Prietena Soranei Cîrstea, divorțată de o vedetă TV! Pentru ea a părăsit-o milionarul pe Ana
stirilekanald.ro
Dezastrul de la Cernobîl, 39 de ani după: Urmele radioactive sunt încă prezente în România! Cum pot ajunge pe masa fiecăruia dintre noi
Judecătorul Alexandru Vasile de la Curtea de Apel Ploieşti va fi cercetat de Inspecţia Judiciară
MediaFlux
Adevărul despre carnea de mici pentru 1 mai. Anunț de ultimă oră de la autorități
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Destinație exotică cu prețuri mici în luna mai. Poți economisi peste 50% din prețul cazării