Dupa moartea sa, s-a presupus suma a disparut complet, impreuna cu o colectie de arta substantiala. Dar istoricii au reusit acum sa ia urma banilor prin documente despre taxe si situatii bancare. Potrivit acestora, Hitler ar fi ascuns evidenta a 1,1 miliarde de marci germane din acea perioada, echivalentul a 4,5 miliarde de euro in prezent.
Hitler insista ca discursurile sale publice ii aduceau sume mici de bani si ca nici macar nu avea un cont in banca. Dar un documentar recent numit “The Hunt For Hitler’s Missing Millions” (“Vanatoarea dupa milioanele lipsa ale lui Hitler”) exploreaza felul in care a facut in secret o avere uriasa.
Astfel, liderul nazist a refuzat sa plateasca taxe, evitand plata a aproximativ 2.19 miliarde de euro inainte sa adopte o lege care sa il scuteasca de plata impozitelor.
Şcoala NAZIŞTILOR: Cursurile încep cu Heil Hitler! şi continuă cu sloganuri naziste GALERIE FOTO
Cartea pe care a scris-o in inchisoare, “Mein Kampf”, a generat 1 milion de marci germane pe an dupa ce Hitler a decretat ca un exemplar sa ajunga la fiecare cuplu casatorit, de plata caruia se ocupa guvernul.
Expertii mai sustin ca dictatorul a scris un testament secret in dimineata zilei in care a murit, sperand sa convinga poporul german sa ii creada afirmatiile despre avere. In testament s-a prezentat ca fiind aproape lefter, scriind:
“Ceea ce detin eu apartine, in masura in care este de valoare, partidului”.
In testament nu mai apare nicio mentiune despre averea lui, cu exceptia faptului ca rudele sale urmau sa primeasca destul “cat sa mentina o viata simpla de clasa mijlocie”.
Potrivit istoricului Chris Whetton, Hitler “iubea banii. Doar ca nu era pregatit sa faca foarte multe ca sa-i castige”. Liderul nazist primea si bani din drepturi de autor de fiecare data cand se vindea un timbru cu chipul sau.
Vezi şi MISS HITLER 2014. Un concurs de frumuseţe în care se întrec tinerele „neo-naziste” GALERIE FOTO
“Am fost extrem de socati de ceea ce am gasit. Cred ca testamentul privat a fost conceput si ca sa fie cunoscut de poporul german. A vrut sa arate in testamentul privat ca detinea foarte putin”, a spus Herman Rothman, fost ofiter al Serviciilor britanice de inteligenta si unul dintre cei care au descoperit si tradus testamentul.
“Dintotdeauna mi s-a parut ca s-a gandit la acest lucru foarte, foarte bine, a vrut sa le arate cetatenilor ca nu avea beneficii, ca viata sa era pur si simplu devotata in intregime bunastarii poporului german”, a adaugat Rothman.