Ce bacşiş ar trebui lăsat chelnerilor, în vacanță. Diferența dintre Europa, America și Africa

Ce bacșiș ar tebui lăsat chelnerilor, în vacanță. Acest subiect este unul extrem de controversat, unii oferă procentul "politicos", alții dau mai mult sau mai puțin, însă sunt și persoane care consideră că acest gest nu ar trebui făcut.
Alina Costache
01 apr. 2023, 16:27
Ce bacşiş ar trebui lăsat chelnerilor, în vacanță. Diferența dintre Europa, America și Africa
Ce bacșiș ar tebui lăsat chelnerilor, în vacanță

Ce bacșiș ar tebui lăsat chelnerilor, în vacanță. În multe țări din vestul și nordul Europei, cum ar fi Germania și Regatul Unit, un bacșiș de 10% este considerat politicos atunci când luați masa în oraș. În unele restaurante, la nota de plată se adaugă automat o taxă de serviciu discreționară de 10-12%. În alte părți, acest bacșiș este voluntar, dar așteptat, în special în localurile de lux.

Această politică este mai puțin obișnuită în Franța și în Italia, deși este apreciată în continuare de cei care servesc la mese. În țări precum Grecia, nu există o cultură puternică a bacșișului în rândul localnicilor, dar acesta a devenit mai așteptat din partea turiștilor.

Citește și: Cum aplică restaurantele legea bacșișului. Ce riscă patronii dacă angajații lor nu respectă legislația

Ce bacșiș ar tebui lăsat chelnerilor, în vacanță

În America de Nord, un bacșiș de 20% este un standard la un restaurant. Nu este neobișnuit să plătiți peste 25 de procente pentru servicii bune. Taxele sunt adesea adăugate la finalul notei de plată – bacșișurile ar trebui să se adauge la acestea. În baruri, oamenii lasă adesea un dolar sau mai mult bacșiș la fiecare rând.

În Canada, standardele privind bacșișul sunt, de asemenea, mai ridicate decât în Europa, 15 până la 20 de procente fiind considerate acceptabile.

În America Centrală și de Sud, bacșișul nu face neapărat parte din cultura locală, acesta a devenit mai frecvent odată cu sosirea turismului de masă. În general, 10 % este considerat un bacșiș acceptabil.

În Orientul Mijlociu nu există o regulă generală privind bacșișul. Deși nu este o practică obișnuită în unele țări, în altele este un mod de a arăta aprecierea pentru un serviciu bun. Unii îl consideră o formă de „pomană” pentru a ajuta lucrătorii prost plătiți, în timp ce alții îl pot vedea chiar ca pe o mită sau o demonstrație de bogăție. În general, bacșișul nu este așteptat, dar este apreciat. Dar în zonele turistice, cum ar fi Dubai, se așteaptă un bacșiș de 10-15% și poate fi adăugat automat la nota de plată.

În India, bacșișul nu face neapărat parte din cultura locală, dar este adesea așteptat de la turiști. Se oferă mărunțiș mai degrabă decât un anumit procent. Deoarece este posibil să se aștepte să dați bacșiș pentru servicii de la purtarea bagajelor la conducerea ricșei, o regulă bună este să dați bacșișuri dese, dar în sume mici, potrivit Euronews.com.

În Africa, cultura bacșișului variază, în majoritatea țărilor, bacșișurile nu sunt așteptate la restaurantele locale, dar sunt așteptate ca o apreciere pentru un serviciu bun. În unele destinații turistice, serviciul va fi adăugat la nota de plată sau un bacșiș de 10 % este potrivit. În Africa de Sud, un bacșiș de 10 la sută este obișnuit în restaurante.

În China, acesta este practic inexistent și este uneori considerat nepoliticos. În Japonia, bacșișul provoacă adesea jigniri și pot fi refuzate. Acest lucru se datorează în parte faptului că mulți lucrători se mândresc cu faptul că oferă servicii excepționale în orice moment.

Bacșișul nu este obișnuit la restaurantele locale din țări precum Cambodgia, Thailanda și Laos. Deși probabil că nu va provoca jigniri, ar putea crea confuzie. În orașele mai mari, precum Bangkok, restaurantele de lux includ de obicei o taxă de serviciu în nota de plată.

În Australia, 10 la sută este considerat un bacșiș acceptabil la restaurant. Deși bacșișul nu este esențial, este apreciat.

DailyBusiness
Guvernul a salvat firmele mari de la taxe suplimentare. Cum au beneficiat aceste companii de „iertarea” statului
Spynews
Radu Vâlcan a plecat la Insula iubirii! Primele imagini din locul unde se va filma sezonul 9 / FOTO
Bzi.ro
Gabriela Prisăcariu a vorbit despre despărțirea de Dani Oțil: „Îmi fac bagajele și plec!“
Fanatik.ro
Zodiile care vor avea lumea la picioare până pe 2 martie 2025. Cinci nativi sunt plini de șansă
Capital.ro
România a pierdut cea mai mare actriță. A fost amazoana filmului românesc. O frumusețe fără egal
Playtech.ro
Amendă de peste 4.000 de lei pentru românii care transportă în mașină animalele de companie și nu respectă aceste reguli. Ce prevede Codul Rutier 2025
DailyBusiness
Se scumpesc biletele de tren! Cu cât se vor majora tarifele în funcţie de tipul trenului
Adevarul
București vs Cluj, competiția celor mai luxoase mașini. De două ori pe lună se vinde o mașină de 500.000 de euro
Cum arăta apartamentul în care Ioana Tufaru s-a mutat cu chirie! "Plătim 1200 lei pe lună. Sperăm că ne vom descurca" | Exclusiv
Spynews
Alex Dobrescu și-a cunoscut fiul! Cum s-a afișat alături de Cristina Cioran, după aproape un an | FOTO
Spynews
Gestul mamei lui Andrei Perneș față de Sabrina, pe care puțini l-au observat! Ce s-a întâmplat la înmormântare. Ți se rupe sufletul! | FOTO
Evz.ro
Ce urmează după zilele de ger. Primăvara, ceva mai aproape
Ego.ro
Cum arăta Laura Vicol, acum 10 ani. Imaginile au rămas pe internet, deși ea e acum ”alt om”
Prosport.ro
FOTO. „Eşti chiar tu în ambele poze?”. Transformarea uluitoare a vedetei
kanald.ro
Doliu pe scena teatrului din România! Actrița Maria Andreea Raicu s-a stins din viață
Cancan.ro
EL e șoferul de 19 ani care a ucis-o pe Diana, din Câmpia Turzii? Făcea liniuțe pe șosea cu doi tineri în mașină
Playsport.ro
INCREDIBIL! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Veste uriașă pentru Călin Georgescu. Va fi extrem de fericit: Întrunește condițiile
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
GALERIE FOTO. Apariție incendiară, într-un corset care a lăsat la vedere prea mult
stirilekanald.ro
Nicușor Dan, mesaj pentru Donald Trump și JD Vance. Ce le-ar spune dacă ar fi președintele României: „Trebuie să ne întărim statul”
Ursula von der Leyen promite sprijin continuu pentru Ucraina și sancțiuni sporite împotriva Rusiei
MediaFlux
Se dau 7.000 de LEI pe LUNĂ timp de 36 de LUNI! Cine va BENEFICIA
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Cine este agentul KGB Krasnov? O ipoteză uluitoare!