Dacă într-un articol precedent vă vorbeam despre preţurile exorbitante ale închirierii şezlongurilor pe litoralul Mării Negre, de această dată vă aducem la cunoştinţă faptul că, în Mamaia Nord, operatorul privat al unei plaje a stabilit că cei care doresc să-şi întindă cearşaful în faţa şezlongurilor trebuie să plătească 200 de lei pe zi.
Dacă doriţi să veniţi cu cearşaful sau prosopul de acasă şi să-l aşezaţi în faţa şezlongurilor, puteţi face acest lucru, însă doar dacă scoateţi în buzunar 200 de lei, potrivit tarifelor afişate la intrarea pe plaja închiriată de cei de la Marina Surf. Pe aceeaşi plajă, dacă vreţi să închiriaţi două şezlonguri vă costă chiar mai puţin, între 100 şi 150 de lei.
Un reprezentant al Complexului Rezidenţial Marina Surf din Mamaia Nord a explicat de ce se impune taxa de 200 de lei pentru cei care vor să stea pe cearşaf. „Este o satiră la ce se întâmplă în România, este soluţia cea mai elegantă pe care am găsit-o în momentul de faţă. Întreaga idee este să descurajăm pe cei care vor să vină din afara complexului cu cearşaful, manele, bere şi seminţe. Noi avem un complex care este la un alt nivel faţă de ceea ce există în ţară. Avem proprietari aici care au plătit un preţ exclusivist şi beneficiază de nişte condiţii pe măsură”, a spus el pentru Adevărul.
Plaja închiriată de la Apele Române a fost amenajată în aşa fel încât să existe şi o suprafaţă de 30% unde se poate face plajă gratuit, aşa cum prevede legea.
„De zece ani avem problema celor care vin din afară cu cearşaful şi se pun oriunde. Pe noi nu ne ascultă nimeni. Trebuie să ne certăm cu ei, să-i ridicăm de acolo. Acest tarif (200 de lei n.red.) s-a creat din două motive: avem persoane exclusiviste care vor să stea mai aproape de natură, nu vor să stea pe şezlong, ci pe cearşaf şi avem persoane care trebuie descurajate”, explică reprezentantul complexului.
Horia Constantinescu, președintele Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor, a venit, la rândul său, cu o reacţie pe acest subiect.
„Actele normative stabilesc că plajele trebuiesc împărțite în două, una de 70% destinată activităților comerciale, cea de 30% destinate plajei pe nisip. Cele două suprafețe nu trebuie să se intersecteze sau să se suprapună tocmai pentru a nu crea astfel de situații pe care încearcă operatorul economic s-o gestioneze. Atât timp cât afișează prețul și spune ce serviciu pune pe piață, operatorul economic cumva este exonerat de orice altă responsabilitate”, a precizat Horia Constantinescu, conform Digi24.