Oamenii de știință spun că descoperirea ar putea fi benefică în special în cazul persoanelor care au sistemul imunitar slăbit, precum pacienții cu cancer. De asemenea, studiul poate ajuta persoanele în vârstă, al căror sistem imunitar devine mai puțin eficient pe măsură ce îmbătrânesc, ceea ce îngreunează procesul de recuperare când trebuie să lupte cu bolile comune, scrie doctorulzilei.ro.
Perioadele lungi de post forțează organismul să utilizeze resursele de glucoză și de grăsimi și descompune o parte semnificativă din numărul celulelor albe din sânge.
În timpul fiecărui ciclu de post, această epuizare de celule albe din sânge induce modificări care declanșează regenerarea, bazată pe celule stem, a unor celule noi ale sistemului imunitar.
În cadrul studiului, participanții au fost puși să postească între 2 și 4 zile, pe o perioadă de șase luni.
Oamenii de știință au descoperit că postul prelungit reduce enzima PKA, care este asociată cu procesul de îmbătrânire și cu un hormon care crește riscul de apariție a cancerului și a tumorilor.
„Atunci când sunteți înfometat, sistemul încearcă să salveze energie și principalul lucru pe care îl fac pentru a salva energie este reciclarea celulelor sistemului imunitar care nu sunt necesare, în mod special cele care sunt afectate„, a declarat prof. Valter Longo, profesor de gerontologie şi de ştiinţe biologice în cadrul Universităţii din California.
Postitul timp de 72 de ore a protejat si pacientii cu cancer de impactul toxic al chimioterapiei. Cu toate acestea, unii experti din Marea Britanie au fost sceptici in ceea ce priveste studiul.
Citeşte şi SĂNĂTATEA TA: Efectele adverse ale curelor de detoxifiere