Vitamina C, cunoscută și sub numele de acid ascorbic, este unul dintre cei mai eficienți și buni nutrienți. Ea ajută la protejarea organismului împotriva problemelor prenatale, bolilor de ochi, deficiențelor imunitare sau a bolilor cardiovasculare. De asemenea, vitamina mai este eficientă și împotriva îmbătrânirii pielii.
Încă de la descoperirea sa din 1937, s-au făcut cercetări și liste cu benficiile vitaminei C pentru sănătate, descoperindu-se, de altfel, că este și un antioxidant puternic, care împiedică acțiunea radicalilor liberi.
Avem nevoie de vitamina C şi pentru a sintetiza cei mai importanţi neurohormoni: noradrenalina, adrenalina, dopamina, produşi în sistemul nervos sau în glandele suprarenale. Unele dezechilibre hormonale pot indica şi o deficienţă de vitamina C, deoarece aceasta stimulează şi protejează glanda hipofiza, care secretă hormonii responsabili de sexualitate, psihic, creştere şi de funcţionare a tiroidei.
Există mai multe alimente care conțin vitamina C, precum fructe sau legume verzi. Printre cele mai bogate alimente în această vitamină sunt portocalele, varza de Bruxelles, ardeiul roșu, ardeiul iute și ardeiul verde, căpșunele, grapefruitul, kiwi sau guava.
De altfel, bogate în vitamina C mai sunt și roșiile, pepenele, ananasul, fructele de pădure sau mazărea.
Totuși, consumul excesiv al vitaminei a fost asociat cu reacții adverse, de aceea medicii nu recomandă ca această vitamină să fie consumată fără măsură. Efectele negative includ cheaguri de sânge, pietre la rinichi, distrugerea celulelor roșii sau probleme la nivelul digestiv.
Citește și : A murit unul dintre frații lui Michael Jackson. Cum s-a produs tragedia
În cazul unor cantități mult prea mari, se poate face chiar supradoză de vitamina C, care poate fi tratată prin spălături stomacale și diureză.
În ciuda acestor contraindicații, vitamina C este foarte sigură, mai ales când este luată în limitele recomandate de medici, însă persoanele care o consumă trebuie să fie atente dacă au alergie la vitamina C.
Reacțiile adverse pot include crampe, dureri de cap, arsuri în piept, amețeli, oboseală, senzație de vertij sau erodarea danturii.