Ce beneficii are ceaiul de iasomie. Un punct extrem de important care trebuie menţionat dacă se doreşte a fi folosit ca şi supliment, cel mai bine este să consultaţi medicul înainte de a-l consuma.
1. Ajută la combaterea stresului
Efectul calmant al ceaiului verde, combinat cu parfumul de iasomie, este foarte benefic în ameliorarea stresului. Cercetarile publicate in Jurnalul European de Fiziologie Aplicată au determinat că intensitatea scăzută a aromei ceaiului de iasomie are un efect sedativ uşor.
Datorită acestui fapt, acţionează pozitiv atât în activitatea nervoasă autonomă, cât şi în starea de spirit. Pe de altă parte, gustul uşor dulce al iasomiei induce şi o stare de relaxare. Toate acestea, fără îndoială, sunt utile împotriva efectelor stresului.
2. Este un aliat al sănătăţii bucale
Ceaiul de iasomie conţine catechine. Aceste substanţe, care fac parte din grupul polifenolilor, sunt benefice împotriva cariilor dentare.
3. Promovează controlul colesterolului
Colesterolul este o lipidă sau grăsime care se găseşte în ţesuturile corpului uman şi în plasma sanguină. Dincolo de îndeplinirea unor funcţii foarte importante în formarea membranelor de protecţie a organelor, excesul acestuia poate înfunda arterele şi poate afecta sănătatea.
Ceaiul de iasomie ajută la reducerea acumulării de colesterol şi grăsimi nesănătoase în organism. În plus, potriviz unui studiu, poate ajuta şi la reducerea formării colesterolului rău datorită conţinutului său de polifenoli. Acest lucru, printre altele, îmbunătăţeşte sănătatea sistemului cardiovascular.
Citeşte şi: Dieta Okinawa, secretul unei vieţi lungi şi sănătoase. Ce mănâncă cei mai longevivi oameni de pe planetă
4. Reduce riscul de răceală şi gripă
Datorită antioxidanţilor săi precum polifenolii, ceaiul de iasomie ajută la întărirea sistemului imunitar, ceea ce ajută la prevenirea răcelilor şi gripei. Consumul moderat al acestui ceai este asociat cu un risc mai mic de BPOC.
5. Ceaiul de iasomie ajută la pierderea în greutate
Potrivit unui studiu publicat in revista Obesity Reviews, s-au obţinut rezultate diferite asupra efectului amestecurilor de catechine şi cofeină şi al suplimentelor cu cofeină doar asupra consumului de energie şi oxidării grăsimilor. De exemplu, s-a observat că oxidarea zilnicaă a grăsimilor creşte semnificativ doar după ingestia de amestecuri de catechină şi cofeină.
Oricum ar fi, pentru ca această băutură să aibă efecte semnificative asupra pierderii şi întreţinerii în greutate, este important să adopte un stil de viaţă sănătos. Numai contribuţia sa este insuficientă.
6. Promovează dezvoltarea bacteriilor benefice
Se crede că iasomia ajută la creşterea bacteriilor benefice care ajută organismul să îndeplinească mai multe sarcini importante, cum ar fi digestia. Acesta este ceea ce sugerează un studiu publicat in Microbiology and Immunology, care indică faptul că consumul de ceai verde (baza ceaiului de iasomie) ar putea acţiona ca un probiotic, îmbunătăţind mediul colonului prin creşterea proporţiei de specii de Bifidobacterium.
Prin urmare, consumul acestei băuturi ajută la protejarea microbiotei intestinale. De asemenea, contribuie la prevenirea bolilor digestive.
7. Ajută la îmbunătăţirea circulaţiei
Consumul de ceai de iasomie este benefic în îmbunătăţirea circulatiei sângelui. Din nou, responsabili pentru acest efect sunt polifenolii. Datorită acestui efect, ceaiul de iasomie poate – într-un fel – să susţină săătatea sistemului cardiovascular.
8. Ajută la reducerea riscului de diabet
Ceaiul de iasomie, ca parte a unei diete sănătoase şi echilibrate, ajută la reglarea zahărului din sânge.